1. Home
  2. Vesti
  3. Lancia Ypsilon dobija još jedno ažuriranje u iščekivanju nove generacije
Lancia Ypsilon dobija još jedno ažuriranje u iščekivanju nove generacije
5

Lancia Ypsilon dobija još jedno ažuriranje u iščekivanju nove generacije

569
5
Podelite sa prijateljima:

Brend Lancia, koji je deo korporacije Stellantis, i dalje je zastupljen samo u matičnoj Italiji, ali drastične promene počinju 2024. godine – Lancia će se vratiti u ostatak Evrope i predstaviti prvi novitet posle mnogo godina, ali za sada jedini aktuelni model Ypsilon je dobio još jednu seriju noviteta.

Moderna Lancia Ypsilon se proizvodi od 2011. godine, već je prošla kroz dve restilizacije – 2015. i 2021. godine, ali evolucija nije završena. Za modelsku 2023. godinu, hečbek B segmenta je dobio nekoliko kozmetičkih i funkcionalnih poboljšanja.

Paleta karoserije je dopunjena novim bojama, uključujući Dew Green, a takođe je crni spojler na vratima prtljažnika na automobilu na naslovnoj fotografiji sada standardna oprema.

 

U unutrašnjosti, ukrasni materijali su ažurirani i grafika na sva četiri točkića na instrument tabli je postala prefinjenija, dok su sedišta tapacirana recikliranom plastičnom tkaninom. Info-zabavni sistem sa ekranom od 7 inča osetljivim na dodir sada bežično podržava Apple CarPlay i Android Auto, a postoji i priključak za bežično punjenje za pametni telefon umesto držača za čaše iza ručice menjača.

Ypsilon je po prvi put dobio kameru za vožnju unazad – sa njom će biti zgodnije parkirati se u uskim ulicama italijanskih gradova.

Asortiman motora je smanjen na 1,0-litarski 3-cilindrični benzinski motor Firefly (70 KS), dopunjen takozvanim blagim hibridnim sistemom – 12-voltnim starter-alternatorom i malom bafer litijum-jonskom baterijom i na 1,2-litarski četvrocilindraš Fire (69 KS), koji može da radi na tečni naftni gas i benzin. Menjač je samo manualni, sa 6 i 5 stepeni prenosa, respektivno. Cene kreću od 15.250 evra.

Lancia je prošle godine prodala 40.968 jedinica Ypsilona, prema Focus2move-u, što je pad od 6,3% u odnosu na 2021. godinu, a Ypsilon drži drugo mesto na rang listi najpopularnijih novih automobila u Italiji.

Prvo mesto zauzima Fiat Panda (105.384 jedinica, -6,1%), treće Fiat 500 (33.994 jedinica, -24,2%), četvrto Dacia Sandero (33.920 jedinica, +16,7%), peto Citroen C3 (31.861 jedinica, +2,9%).

Sledeća generacija Ypsilona pojaviće se 2024. godine i biće napravljena u novom korporativnom identitetu brenda, pogon će biti i „ugljovodonični“ i potpuno električni.

U 2026. Lancia planira da izbaci čisto električni krosover (najverovatnije će dobiti ime Aurelia), 2028. nova Delta će ugledati svetlost dana, takođe kao „električar“. Takođe 2028. godine, Lancia će u potpunosti preći na električne modele.

AutoRepublika

(569)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Veoma lepo ona izgleda. Lepše od mnogih novih modela.

BB

I Punto da su ostavili, to bi se prodavalo. Sreća kod Y nisu zaobišli pravilo: Što nije pokvareno, ne popravljaj…

Matija

Za svaku pohvalu je sto FIAT zeli da stvori malu limuzinu plemenite elegancije! Ideja je dobra ali je realizacija losa. Dizajn ovog modela definisao bih kao „kornjaca sa znakom Betmena“. 🙂 Steta!

BB

Daleko boljja realizacija nego što je Fiat realizovao na Puntu – uništiti ga… Mislim na Puntu je ta realizacija 100%, ali ne valja 😜