1. Home
  2. Vesti
  3. Renault se premišlja da li da ponudi duet krosovera s Lotusovim DNK i grbom Alpine
Renault se premišlja da li da ponudi duet krosovera s Lotusovim DNK i grbom Alpine
0

Renault se premišlja da li da ponudi duet krosovera s Lotusovim DNK i grbom Alpine

359
0
Podelite sa prijateljima:

Ako odluka bude afirmativna, a deluje da hoće, dvojac električnih noviteta će se nadmetati s nemačkim adutima zvanim Porsche Macan i Cayenne. Ovde napominjemo da će „zeleni“ Macan debitovati u 2024. godini, dok će baterijski Cayenne među kupce nešto kasnije.

Francuska grupacija Renault je iznela svoje planove o daljem razvoju poslovanja u novembru prošle godine. Tada je bilo priče o osnivanju zajedničkog poduhvata s kineskom holding kompanijom Geely (koja između ostalog kontroliše i ostrvsku marku Lotus), a bilo je i reči i o budućnosti električnog premijum brenda zvanog Alpine. Prisetićete se da je bilo reči da će ova marka u narednih nekoliko godina predstaviti čak pet proizvoda.

Sledeći model Alpine koji će debitovati će biti iz segmenta hot heč i biće utemeljen na novom Renaultu 5, a čija se premijera iščekuje 2024. godine. Godinu kasnije ćemo videti i kompaktan krosover GT X-Over, dok će 2026. godine, biti lansirana nova generacija sportskog automobila. Odmah tada bi trebalo i da se nađe pred kupcima, pod pretpostavkom da Lotus obezbedi platformu za ovo vozilo.

Planovima proizvođača je predviđeno da se prezentuju još dva krosovera, i to iz D i E segmenta, a oni će se pojaviti 2027. i 2028. godine, baš tim redom. Kako je ranije izveštavano, ovi veliki krosoveri će omogućiti brendu Alpine da potpunije penetrira mimo-evropsko tržište i da postane globalno rasprostranjena marka (pri čemu se dominantno misli na Severnu Ameriku i na Kinu). Prodaja automobila ovog konstruktora bi do 2030. godine trebalo da se približi cifri od 150 hiljada primeraka.

Još uvek nema dostupnih zvaničnih informacija na temu dva velika SUV-a, ali po mišljenju redakcije britanskog Autocara, koji je citirao izvršnog direktora marke Alpine, Lorena Rosija, novi i još uvek neimenovani aduti s povišenom pozicijom sedenja, bi trebalo da se na tržištu nadjačavaju s Porscheom Macanom i Cayenneom. On tvrdi da Alpine traga za arhitekturom za budući model i da se ne gleda samo ka rafovima Renaulta, već i onim koja bi takođe mogla biti dostupna.

Loren Rosi je takođe primetio da se kao partner nameće i neko ko nije član alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, i pritom misli na Geely, a koji opet drži pod upravom Lotus. Verovatno ćete se i vi složiti da nema nikog drugog s kim eventualno savezništvo po ovom pitanju bilo više logično.

U isto vreme su i iz Lotusa izjavili da pozdravljaju interesovanje partnera iz bliskog kruga prijatelja i da će rado deliti platformu koja je poslužila kao temelj novom krosoveru zvanom Eletre (prikazan prošlog proleća). Britanski brend je iskazao i spremnost da deli novu arhitekturu uz podsećanje na činjenicu da će ona poslužiti i kao osnova za manji krosover čija je premijera zakazana za 2024. godinu, i koji će doći po imenu Lotus Type 134.

Top menadžer je primetio da će par krosovera pre biti podesan za svakodnevnu upotrebu nego za tvrdu sportsku eksploataciju. Promovisaće kupeoliku karoseriju koja će biti duga oko pet metara, uz masu od oko dve tone. U isto vreme, vlasnicima se obećava uživanje u odličnim performansama i ubrzanju. Loren Rosi je naglaasio da će u razvoju svih proizvoda marke Alpine, važnu ulogu igrati i sportski pedigre brenda.

AutoRepublika

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments