1. Home
  2. Vesti
  3. Leteći automobili su sada legalni u Americi … Donekle, doduše
Leteći automobili su sada legalni u Americi … Donekle, doduše
0

Leteći automobili su sada legalni u Americi … Donekle, doduše

207
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste ikada posetili američku saveznu državu Nju Hempšir sigurno ste mogli da primetite veoma čudan (ili inspirativan) natpis na tablicama koji označava državni moto. On glasi „Live Free or Die“ ili u prevodu „Živi slobodno ili umri“. Nju Hempšir je jedina lokacija „preko bare“ gde nije obavezno vezati bezbednosni pojas tokom vožnje, a sada su političari doneli još jednu veliku ili ludu odluku, zavisno kako gledate na situaciju.

Naime, guverner Kris Sununu je predstavio propis takozvani „House Bill 1182“ koji građanima Nju Hempšira dozvoljava slobodu da u regularnom saobraćaju koriste leteće automobile. Da, dobro ste pročitali, iako ih spomenuti Sununu ne želi nazvati „leteći automobil“ već „ulični avion“.


Proces dobijanja dozvole za tako nešto je mnogo duži nego što zvuči na prvi pogled. Za početak, vlasnik automobila takođe mora da poseduje i pilotsku dozvolu. Dalje, proizvod mora da bude pregledan od strane federalne agencije koja takođe obavlja godišnju inspekciju za avione, a vlasnik mora da prođe i fizički test i uplati 2.000 američkih dolara godišnje da bi obnovio vozačku dozvolu. Možda najbitniji deo je onaj koji govori o tome da „ulični avioni“ mogu da slete i uzlete samo na aerodromima tako da ne očekujte videti kako završavaju u vazduhu na autoputu, a nakon toga su legalni za upotrebu na javnim putevima.

Na sreću ili žalost, u Americi trenutno ne postoji ni jedan „ulični avion“ mada postoje određeni pokušaji od strane firmi kao što su Terrafugia, Samson Sky i Pal-V. Oni su još uvek u fazama testiranja pa čak i ako dobiju zeleno svetlo za serijsku proizvodnju pitanje je kada ćemo ih videti na putevima ili u vazduhu.

Najpoznatiji pokušaj prezentacije sličnog vozila je viđen sredinom sedamdesetih godina prošlog veka sa modelom AVE Mizar, ali su sve nade pale u vodu kada su vozilu otpala krila tokom testiranja i usmrtila osnivača firme. U ovome smo ranije pisali u jednom od izdanja o zanimljivosti dana, pa se nadamo da će buduća tehnologija biti bolja i bezbednija.

AutoRepublika

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments