1. Home
  2. Vesti
  3. Honda je montirala 30 miliona vozila u Americi
Honda je montirala 30 miliona vozila u Americi
0

Honda je montirala 30 miliona vozila u Americi

164
0
Podelite sa prijateljima:

Možda zvuči pomalo iznenađujuće ono što ćemo vam sad reći, ali mnogi Amerikanci zapravo i ne vide Hondu kao inostrani brend. Razlog je očigledan, pošto ova marka kontroliše mnoštvo svojih fabrika baš „preko bare“ i koristi lokalne dobavljače i američku radnu snagu. Honda je upravo proslavila veliki jubilej pošto je tokom jučerašnjeg dana sa proizvodne trake sišao ukupno trideset milioniti automobil, od kada je japanski gigant otvorio svoju prvu američku fabriku sada već davne 1979. godine.

Honda je bila primorana da otvori fabriku u Sjedinjenim Američkim Državama nakon odluke tadašnjeg predsednika Ronalda Regana da stranicima ograniči uvoz četvorotočkaša.

Sve je započlo sredinom sedamdesetih godina kada su firme iz Detroita uložile žalbe u kojima se navodilo da Japan ima mnogo jeftiniju radnu snagu pa samim tim automobilski proizvođači iz države „izlazećeg Sunca“ mogu po nižim cenama da prodaju svoje modele. SAD i Japan će na kraju da postignu trgovinski ugovor, po čijem će slovu, uvoz biti ograničen na 1,75 miliona vozila za svaku stranu, a kao odgovor na takav potez, Toyota, Honda, Nissan/Datsun, Mazda i drugi, su počeli da otvaraju svoje fabrike širom Amerike.

Honda je zapravo bila pionir japanskih kompanija sa fabrikama „preko bare“, a prva od njih je krenula sa radom prvog dana novembra 1979. godine. U početku je proizvodila samo motocikle da bi četvorotočkaši bili dodati tri godine kasnije. Za lokaciju je izabran grad Merisvil unutar savezne države Ohajo, a proizvodnja će kasnije biti proširena i na Alabamu, Indijanu i Ohajo.

Na listu možemo da dodamo i Džordžiju gde se proizvode motori i menjači, a trenutno dvanaest Hondinih i Acurinih modela silaze sa proizvodnih traka u ovoj državi. Japanski gigant takođe kaže da je protekle godine oko 66% svih modela brenda kompletirano na ovim lokacijama, i da firma godišnje troši preko 27 milijardi američkih dolara na dobavljače.

Oko polovina od spomenutih 30 miliona vozila otpada na Merisvil. Zanimljiva je i informacija da je bilo potrebno devetnaest godina da bude proizveden desetomilioniti primerak, dok je dvadesetmilioniti automobil kompletiran 2014. godine. Statistika pokazuje da je Honda investirala oko dvadeset milijardi dolara u ove fabrike i da trenutno direktno zapošljava oko sedamnaest hiljada radnika, ako ne računamo dobavljače.


U Ohaju je nedavno investirano 700 miliona „zelembaća“ sa ciljem proizvodnje električnih automobila u saradnji sa General Motorsom. Ona (Honda) će nastaviti i sa izradom modela Accord kao što je to radila tokom poslednjih više od četiri decenije. Verovatno ni sami Japanci nisu imali predstavu koliko daleko će dogurati u „US and A“, ali kao što njihova čuvena reklama kaže, „svako od nas poznaje nekoga ko voli Hondu“…

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments