1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Tipo u sledećem pokolenju postaje globalni krosover
Fiat Tipo u sledećem pokolenju postaje globalni krosover
2

Fiat Tipo u sledećem pokolenju postaje globalni krosover

1.92K
2
Podelite sa prijateljima:

Ne tako popularan „italijanski Turčin“ (aluzija na apeninsko poreklo i mesto rođenja u Otomanskom carstvu), Fiat Tipo će doživeti smenu generacija u 2025. godini, i to neće biti prosta zamena pokoljenja, već će novajlija nastupiti u segmentu kompaktnih krosovera. Budući Tipo se razvija s namerom da bude globalni model i moći će da se naruči kao ugljenovodonični četvorotočkaš, ali i kao elektromobil.

Aktuelni Tipo se od 2015. godine proizvodi u Fiatovoj fabrici u turskoj Bursi, dok se u toj zemlji prodaje pod imenom Egea. Zavisno od tržišta, može se pazariti kao sedan, hečbek, kros-heč, karavan ili proterenski karavan. Model je tokom 2020. godine provučen kroz proces zatezanja bora.

Glavno tržište porodice modela Tipo je ono u Evropi, dok je najbolja prodajna godina bila 2016, sudeći po podacima sa sajta CarSalesBase. Tada je isporučeno 123.762 primerka. Ali, do kraja 2022. godine je prodato samo nekih nepunih tridesetak hiljada komada, mada tačan podatak još uvek nije sračunat. Međutim, ovakav pad prodajnog potencijala automobila o kom pričamo nije isključivi plod moralnog zastarevanja, već i promene interesovanja evropskih kupaca koji više nisu toliko opčinjeni tradicionalnim vozilima. Nekada ultra popularni modeli iz C segmenta već polako prelaze u istorijske udžbenike, to jest pred gašenjem su. Kao primer se da navesti Ford Focus.

Do spoznaje o izmeni karoserijskog oblika novog Fiata koji je najavljen za 2025. došla je redakcija britanskog specijalizovanog portala Auto Express, a koji je citirao izvršnog direktora italijanskog brenda, Olivijea Fransou. On je kazao da će Tipo napustiti ideju ponude cele palete različitih formi, i da će biti jedinstven i ponuđen svuda. Menadžer je rekao da će novitet „biti nalik krosoveru, ali na inovativan način.“

To bi verovatno moglo da znači da Citroen C4 dobija rivala, ali i brata istovremeno, s obzirom da nastupaju za isti tim Stellantisa. Dalje to podrazumeva i implementaciju iste modularne arhitekture CMP, a ona je opet dovoljno univerzalna da ugosti tradicionalna i baterijksa vozila. Ipak, moguće je da će sledeći Tipo počivati i na modernijoj platformi STLA Small. Ona je u eksploataciji od 2021. godine.

To što je naglašena ideja da model bude globalan je važno, posebno što govorimo o Fiatu koji posluje imajući u primarnom vidu evropsku i južnoameričku zonu. Nužna je unifikacija, objedinjavanje platforme, ali će opstati šira ponuda pogonskih sklopova, posebno znajući da će motori s unutrašnjim sagorevanjem goriva, značajno duže opstati na južnoj polulopti Zemlje.

Zato će u Evropi, Fiat od 2027. godine preći na električni pogon i to u potpunosti, a postoji ozbiljna doza verovatnoće da će novi Tipo kao takav (isključivo električni) i doći među Starokontinentaše od samog starta. Ostale pogonske varijante dolaze u obzir za prekookeanska tržišta.

AutoRepublika

(1919)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Ova odluka im uopšte nema smisla. Trenutna generacija Tipa je najviše privlačila kupce zbog svoje niže cene u odnosu na rivale. Prelaskom na drugi oblik karoserije, a i tom besmislenom elektrifikacijom Fiat će verovatno izgubiti ogroman deo kupaca. Pucaju sami sebi u nogu, ili u glavu.

BB

Ali C4 su rekli da nije krosover, i najpoštenije definisan (što se ne može reći za C4 X), dakle nije mu brat 😉. Nemam ništa protiv krosovera i SUV vozila, ali imam protiv da se malo podignu na štikle, stave plastični blatobrani i odmah proglasi krosoverom ili ne daj Bože SUV… A sada preporuka za proizvođače: Uzmite neko vozilo C segmenta od prije 10-15 godina, malo ga ušminkajete da to bude „savremeno“ – ne dirajte liniju krova 😠, dajte normalnu cijenu i da vidite kako C segment (onaj normalni – kompakt) nije umro…