1. Home
  2. Vesti
  3. Ram smatra da 540 „konja“ u kamionetu nije dovoljno
Ram smatra da 540 „konja“ u kamionetu nije dovoljno
0

Ram smatra da 540 „konja“ u kamionetu nije dovoljno

104
0
Podelite sa prijateljima:

Stellantisova komercijalna divizija za američko tržište Ram je protekle godine predstavila izdanje RHO modela 1500. Sa 540 konjskih snaga i maksimalnih 705 Nm obrtnog momenta, ovaj „Rhino“ („Nosorog“) je drugi najmoćniji pikap u klasi „preko bare“. Američka javnost je ostala razočarana iz samo njima znanih razloga, a koji se mogu svrstati u klasu nečuvenih. Teško da bi neko mogao pronaći manu ovom kamionetu, ali su kritike stigle na račun pikapa iz dva razloga.

Prvi od njih je onaj da u ponudi ne postoji opcija s osam cilindara, već da ga pokreće 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji.

Ako to nije dovoljan razlog, onda svakako jeste podatak da RHO razvija dosta manju snagu nego prethodnik pod imenom TRX. Koliko manju? Pa TRX se mogao pohvaliti sa čak 702 „grla“ i ubrzanjem od nule do 100 km/h za 3,7 sekundi. RHO je i dalje moćniji nego najbliži rival (Ford F-150 Raptor sa 450 konjskih snaga), ali Raptor pruža i izdanje R sa 720 „konja“. Na kraju dana, u državi gde je sve što je veće, ujedno i bolje, Ford je apsolutni kralj, a Ram samo senka prethodnika.

To znaju i sami inženjeri Stellantisa i mnogi mediji kažu da se Ram ne zadovoljava samo s postojanjem modifikacije RHO, već i da trenutno radi na eksremnijoj konfiguraciji sa impresivnijim performansima. Ovu informaciju je donekle otkrio čovek po imenu Džef Samers, glavna osoba za marketing unutar firme, a sve se vrti oko cifara na dva motocikla marke KTM, na jednoj od reklama.

Ram i KTM su parnteri u evropskom reliju, a jedan od motocikala nosi brojku „540“ što se naravno odnosi na 540 „konja“ u RHO. Međutim, drugi motocikl nema brojku i niko od nas verovatno ne bi ni primetio da sam Samers nije rekao da je broj namerno izostavljen za sledeću verziju visokih performansi. Na taj način nije zvanično potvrdio novi TRX, ali mediji kažu da kao da jeste.


Međutim, Amerikanci jako vole „lenje“ motore pa mnogi smatraju da 180 konjskih snaga po litru zapremine u RHO je već preterivanje. Ako Ram želi da stane na crtu Fordovom Raptoru R, moraće da izvuče dodatnih 200 „grla“ iz motora sa samo šest cilindara. Istovrmeno, ne sumnjamo da će Ram iskoristiti i električne agregate u kombinaciji sa turbobenzincima, pa bi američki gigant još jednom mogao da ispiše standarde u klasi…

AutoRepublika

(104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments