1. Home
  2. Vesti
  3. Osam Amerikanaca je kupilo Fiat 500L protekle godine
Osam Amerikanaca je kupilo Fiat 500L protekle godine
13

Osam Amerikanaca je kupilo Fiat 500L protekle godine

4.43K
13
Podelite sa prijateljima:

Sa velikim uzbuđenjem smo dočekali da vidimo neki model kako silazi sa pokretnih traka fabrike u Kragujevcu, biva ukrcavan na brod i završava na američkom tržištu. To je nekada radio Yugo sve do 1991. godine i mislili smo da je takvoj priči kraj, sve dok 2008. nije kreriran Fiat Srbija i dok nije odlučio da prodaje svoj model 500L na tržištu „preko bare“.

Na papiru je imao sve uslove za uspeh i dobio je solidne ocene medija. Pričamo o atraktivnom dizajnu, 1,4-litarskom turbobenzincu sa 160 konjskih snaga koji se mogao poručiti uz izbor šestostepenog manuelnog ili automatskog menjača.

Američka prodaja je započela 2013. godine i zvanično će biti okončana sedam godina kasnije, a u tom periodu 500L je pronašao svega 34.577 kupaca. Najbolja prodajna godina je bila 2014. kada se 12.413 Jenkija odlučilo za njega, pa ćemo zaključiti da je naš Yugo svakako bio daleko veći komercijalni uspeh, pošto je u istom broju godina isporučeno preko 140 hiljada jedinica. Naravno, poređenje prodaje dva modela je smešno pošto je razlika u ceni bila više nego dramatična, ali na kraju dana nema ni najmanje sumnje da je 500L razočarao.

U svakom slučaju, Stellantis je objavio prodajne rezultate za 2022. godinu koji pokazuju da je Fiat u tom periodu prodao samo 915 vozila „preko bare“. Da, dobro ste pročitali, a takva cifra je za 61% manja u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije.

„Napad“, ako se tako uopšte može nazvati, je predvodio 500X sa 875 jedinica, a pratio ga je Spider sa 24 primerka. Ono što nas najviše šokira na listi je podatak da se osam Amerikanaca (ili možda doseljenika sa Balkana) odlučilo za 500L, koji kao što smo spomenuli, je prestao sa uvozom još 2020. godine. Ovo nije prvi put da se dešava tako nešto i izložbeno-prodajni saloni su prodali 190 vozila i u 2021. godini.


Fiat nema sopstvene salone na američkom tržištu već ih deli sa drugim brendovima Stellantisa kao što su Dodge, Chrysler, Jeep, Ram i Alfa Romeo. Samim tim, tamo možemo još uvek da nađemo automobile čija je proizvodnja davno kompletirana.

Recimo, prodat je jedan Dodge Viper, dva Chryslera 200 i četiri Dodgea Darta, a sva tri modela se poslednji put proizvodili još 2017. godine. Jedan kupac se odlučio i za Alfu Romeo 4C čiji je uvoz na američko tržište prestao 2020. godine.

AutoRepublika

(4433)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Nikad mi neće biti jasno zašto na 500X i 500L za SAD tržište nisu nalepili Chrysler znak. Bili bi to baš lepi Chrysler modeli, deluje kao da bi im Chrysler znak pasovao bez ikakvih izmena u enterijeru i eksterijeru.

Matija

???

moron

Koliko ih je prodato u Evropi prošle godine?
Ima li i tu nekih „Balkanaxa“ iz teksta?

BB

Mislim da je to najbolja investicija za ovih osam vizionara, za male pare dobiješ rijedak model kome će aukcijska cijena samo rasti 😉

moron

Nije baš da su kolekciionarski primerci 🙂

BB

Što? Misliš da je Giulia bolji ulog? 🤣😂

Matori

Po meni 500L je model sa velikim brojem nelogičnosti u ponudi pogonskih sklopova.
Zašto je u Americi nuđen isključivo sa pomenutih 160 KS?
Zašto u Evropi nije nuđen sa tim motorom?
Zašto nije ponuđena i verzija na metan sa 1,4 l /120KS, koju su imali u drugim modelima?

moron

Ili, zašto je Tipo imao pravo na veći izbor motirizacije?
Pa i na 1,0 T.

Fala Qrcu

Moroni :-)))))))

moron

🙂🙂😀

Serbiko

5 godina sam vozio Fiat 500l 0.9 twin air turbo, sa pogonom na metan CNG, dva (2) cilindra. Moja najveca greska u zivotu! Takvo smece od automobila, da covek ne poveruje, a bio je jeftiniji od Skode Oktavije 1.6 dizel, samo 1500 evra, kada sam ga ja kupio. Motor od 875cm sa dva cilindra i nije tako los, izdrzao je kod mene 245 hiljada, ali pravi takve vibracije, da sve oko njega strada nevidjenom brzinom, od kvacila, nosaca motora, fleksibilne izduvne cevi, i ko zna sta jos, a da ja nisam video. Plivajuci zamajac ne moze da izdrzi vise od… Pročitaj više »

Zoca

Fiat je nepopularan u USA,a ceo portfolio Jeepa je na Fiatovim+Alfa platformama…I prodaje se nikad bolje ..Jedino je Avenger Pezo,ali on se nece ni nuditi u USA.I Wrangler..ali agregati su mu uglavnom ooet FIAT-powertrain.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
Matija

Modeli 500L i 500X jesu rezultat strategijske greske FIATa da zloupotrebi uspeh malog 500 tako sto je „naduvao“ njegov dizajn sa 3,6 na 4,2 metra! To ne ide jer sa povecanjem dimenzija menja se karakter vozila. Primer: pokusajte oblik jedne bebe duzine oko 50-60 cm da naduvate na visinu od 190 cm – dobicete monstruma a ne veliku bebu! Dalje, model 500X ima na trzistu vise uspeha nego model 500L – menadzeri FIATa trebalo je vec posle godinu-dve ovog eksperimenta da izbrisu model L iz programa. Siguran sam da bi to uradili da su ga proizvodili u Italiji ali posto… Pročitaj više »