1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota sprema Concept-i trio za Tokyo motor show
Toyota sprema Concept-i trio za Tokyo motor show
0

Toyota sprema Concept-i trio za Tokyo motor show

182
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je otkrila trio konceptnih vozila koja su orijentisana ka veštačkoj inteligenciji, pred nastup na salonu automobila koji se održava u Tokiju, naredne nedelje.

Concept-i kao i Concept-i Ride su dizajnirani na način koji bi omogućio da budući vlasnici sagledaju korisnost primenjene veštačke inteligencije (AI), sugerišući na taj način kako bi automobil i vozač mogli postati ortaci, dok Concept-i Walk predstavlja nešto sasvim drugačije.

Concept-i je veći od preostala dva vozila, sa mogućnošću prevoza četiri putnika u blještavo beloj kabini.

Sa 4.510 milimetara dužine, 1.830 milimetara širine i 2.700 milimetara dugačkom međuosovinskom razmaku, pozicionira se negde između modela Camry i Corolla i donosi izvanrednu praktičnost, sa dužinom linije krova od 1.470 milimetara.

Na ovome se sve sličnosti sa postojećom Toyota gamom i završavaju. Na drumovima sveta, trenutno ne postoji ništa slično Concept-i triju koji promoviše primenu veštačke inteligencije. Sistem je dizajniran ne samo da raspozaje govor tela vozača, već i da prati preferencije ponašanja, reflektovanog kroz korišćenje društvenih mreža, navigacionog uređaja, a za te svrhe se analiziraju čak i razgovori koji se odvijaju unutar kabine konceptnih vozila.

Pretpostavlja se da je Vlada SAD već na telefonskoj liniji sa zvaničnicima kompanije Toyota, u želji da im ovu tehnologiju učini dostupnom.

Korišćenjem svih ovih pribavljenih informacija, automobil će se automatski prilagođavati potrebama vozača. Autonomni sistem će detektovati umor vozača i aktivirati auto pilot, simuliraći na taj način svih pet čula.

Toyota veruje da će raspolaganje ovako obimnom bazom analiziranih podataka, čak omogućiti automobilu da komunicira sa vozačem, ili da na svoju ruku sistem izabere prikladniju navigacionu rutu ka kući, na primer. Sa autonomijom od oko 300 kilometara, elektrifikovanog pogonskog sklopa, veruje se da je ceo koncept i vrlo praktičan.

U unutrašnjosti vozila, putnici su u interakciji sa pametnim okruženjem, putem trideset HUD displeja. Bela boja dominira putničkim prostorom, iako su aplicirani i pojedini akcenti u boji bakra, kako bi se obezbedila vizuelna harmonija sa spoljašnošću vozila.

Oblik automobila je sličan onom koji je primenjen na modelu Prius, ali su korišćeni i elementi koji dodaju zaobljenost nosa koncepta, kako bi se, u dizajnerskom smislu, automobil što više istakao tokom premijere na tokijskom salonu. Ne bi trebalo da predstavlja nikakvo iznenađenje da se neko slično vozilo nađe i na drumovima u skoroj budućnosti, jer plan kompanije Toyota je da ovakvo vozilo stavi u prodaju negde oko 2020. godine.

Concept-i Ride u fokusu ima korišćenje istog tipa veštačke inteligencije, koja je upakovana u prostrani i praktični enterijer, posebno pogodan za osobe sa invaliditetom.

Pored veoma privlačnog izgleda, “galebova krila” vrata, koja se otvaraju kao kod ekskluzivnih sportskih modela, u kombinaciji sa klizećim sedištima, olakšavaju pristup i izlaz iz vozila, čak i za invalidska kolica, posebno ukoliko se uporede sa konvencionalnijim rešenjima.

Menjač, kao i obruč upravljača se koriste putem džojstika, umesto na tradicionalan način. Automobil će biti u stanju da se uparkira bez zamora i stresa za vozača, a asistencija u vidu veštačke inteligencije Concepta-I, će omogućiti vozaču sa invaliditetom da izabere i prikladno parking mesto.

Sa dužinom od tek 2.500 milimetara i širinom od samo 1.300 milimetara, Ride je predstavljen kao dvosed, i veoma je podesan za parkiranje bez stresa, čak i na veoma uskim površinama. Elektrifikovani pogonski sklop je dovoljan za autonomiju u opsegu od 100 – 150 kilometara, što u praksi zadovoljava dnevne potrebe za krstarenje gradom.

Konačno, i poslednji koncept koji vam predstavljamo ovog puta, u stvari, u tehničkom smislu teško da i može biti nazvan automobilom, ali ga ta činjenica ne čini manje interesantnim. Praktično, nastavlja Toyota niz ludih koncepata u “Segway stilu”, koji ima dugu istoriju unutar kompanije. Služi ljudima da se prevezu sa jednog na drugo mesto, bez da se služe nogama, a naziv mu je „Walk“ (hodati).

Dizajniran je ka praktičnom kretanju kroz uske prostore, u prvom redu zbog nisko postavljenog poda i malog prečnika potrebnog za okretanje. Ambijent koji je tipičan za japanske prenaseljene gradove.  Ovaj, praktično skuter, sa porastom brzine kretanja, automatski se izdužuje, odnosno povećava razmak između osovina, sa ciljem podizanja stabilnosti vozila. Pretpostavljamo da upravljanje skuterom pruža osećaj vozaču, kao da usmerava vozilo putem upravljanja točkom na zadnjoj osovini.

Maksimalna autonomija ovog koncepta je 10-20 kilometara.

 

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments