1. Home
  2. Vesti
  3. „The Drive“ kaže da je Genesis G90 novi Lexus LS400
„The Drive“ kaže da je Genesis G90 novi Lexus LS400
5

„The Drive“ kaže da je Genesis G90 novi Lexus LS400

1.13K
5
Podelite sa prijateljima:

Lexus LS400 je verovatno jedan od najznačajnijih automobila u istoriji. Debitovao je 1989. godine i bio prvenac Toyotine premijum divizije. Cenjen je iz dosta razloga. Iako ga mnogi smatraju prvim japanskim premijum automobilom, to svakako nije istina pošto je tridesetak godina ranije postojao brend Prince, a čak je i Hondina divizija Acura, po ovom pitanju nadmašila Lexus za tri godine.

Ono što je proslavilo LS400 jeste podatak da se prvi suprostavio čuvenoj Mercedesovoj S Klasi, koju inače znamo kao najbolju premijum limuzinu na svetu.

LS400 je imao sve one pozitivne karakteristike nemačkog rivala, ali niže troškove održavanja i značajno veću dozu pouzdanosti, do te mere da ih i dan danas možemo videti na ulicama.

Danas su neka druga vremena i LS je odavno provereni izgrač zajedno sa BMW-om Serije 7, Audijem A8 i spomenutom S Klasom. Dugo smo se pitali da li će neko opet uraditi ono što je Lexus napravio pre više od tri decenije, to jest, da li će izazvati velike Nemce na duel i pritom biti jednako dobar za značajno manje novca.

Kolege sa sajta „The Drive“ su nedavno imali prilike da testiraju novi Genesis G90 i uvereni su da je on baš taj model.
G90 nije novi model i u proizvodnji je još od 2015. godine kada se zvao EQ900. Ali premijum divizija korporacije Hyundai-Kia je nedavno predstavila drugu generaciju i ovih dana je počela da pristiže u izložbeno-prodajne salone.

Nudi se u dve konfiguracije, sa skraćenim i produženim međuosovinskim rastojanjem, kao i dve verzije 3,5-litarskog turbobenzinca. Onaj bazni razvija 375 konjskih snaga dok je hibrid za 34 „grla“ moćniji. Jedini menjač u izboru je osmostepeni automatski, dok je početna cena 89.495 američkih dolara.

The Drive posebno hvali enterijer. Kažu da se odmah primećuje da se nije štedelo na njemu i sumnjaju da će Hyundai verovatno izgubiti novac na njemu (što nije baš bistro imajući u vidu ogromne zarade u industriji), ali su imidž i impresija bitniji od profita u ovom momentu. Materijali i završna izrada su vrhunski i u samom rangu sa konkurencijom.

Udobnost, tišina i tehnologija takođe pariraju rivalima i The Drive je uveren da ako ga vlasnici Mercedesa, BMW-a i Audija probaju da će se sigurno vratiti kući sa njim. Dok razlika u ceni između G90 i Serije 7 nije preterano velika (oko osam hiljada dolara), Genesis je za čak 33 hiljade „zelembaća“ jeftiniji od S Klase.

To ne znači da je G90 bez mana. Dizajn svakako nije po ukusu većine onih sa dubokim džepom, a takođe ima praktično samo jedan motor u ponudi. Tu je naravno i imidž Hyundaija, pardon Genesisa, u poređenju sa rivalima, ali isto smo se smejali i Lexusu pre 34 godine i videli smo na kraju ko se najslađe smejao…

AutoRepublika

(1127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Genesis G90 zasluzuje cetvrti stupanj srpske komparacije: lep u p.m.! 🙂 Lep i originalan. O dizajnu prednjeg pulta moglo bi da se diskutuje, one dve „kobasice“ sa gornje strane nisu mi bas simpaticne. Samo jedan motor u izboru je fatalna greska! Ipak jedva cekam da ga vidim uzivo!

Zoca

Posle skoro osamnaest godina(ako se dobro secam 2005-ta je bila)najavljuje se mogucnost uvoza vozila iz SAD.Bice obavezne neke prepravke u skladu sa Evr.propisima. .Eto sanse za jeftinijim vozilima.Jos sada benzin jeftiniji.Jedino velike zapremine motora su problem.

Goran

Samo sto morate znati da americke verzije automobila nisu iste europskim po nekim bitnim stvarima, tipa ovjesa i kocnica. Tako da je odrzavanje puno teze i skuplje od europskih jer dijelovi ne odgovaraju. Americke su verzije zato dosta jeftinije jer su ugradjeni slabiji dijelovi i ne samo to, u voznji se ponasaju potpuno drukcije, mekan ovjes i slabije kocnice zadovoljavaju americki stil voznje ali ne i europski.

BB

Imam komšiju koji vozi Citroen Jumpy dovežen iz Rusije. Sve komponente (naročito ovjes) su duplo veće i jače nego kod modela kupljnih ovdje… Srećom, sve je ojačano pa se i ne kvari 😉. Uglavnom, okolo isti auto, a unutra nije…

Jeremija

Ne moze Mercedes S klasa biti „najbolja premijum limuzina na svetu“, kao sto ste napisali, jer odmah u sledecoj recenici sami sebe demantujete pa kazete „…Lexus LS400 je imao sve one pozitivne karakteristike nemačkog rivala, ali niže troškove održavanja i značajno veću dozu pouzdanosti….“. Dakle kada Lexus ima sve sto ima i Mercedes, a pritom je znacajno, sa naglaskom na „znacajno“ pouzdaniji, onda je jasno da je Lexus LS 400 najbolja premium limuzina na svetu, a ne Mercedes. Inace, za razliku od nemackih, ovaj dizajn Genesis G90 je svez, originalan, svoj. Daleko ispred konkurencije.