1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis priprema četiri nove platforme za električne modele
Stellantis priprema četiri nove platforme za električne modele
4

Stellantis priprema četiri nove platforme za električne modele

217
4
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, saopštio je planove ove kompanije u vezi sa novim arhitekturama za EV modele. 

Tavares je naglasio da elektrifikacija iziskuje velika ulaganja i stvaranje novih modularnih platformi koje će biti u stanju da budu baza za niz novih vozila, iz različitih marki koje se trenutno nalaze pod barjakom Stellantisa.

Ipak, planovi nisu megalomanski, bar kad je reč o broju planiranih arhitektura – biće ih svega četiri! Sa te četiri osnove Stellantis planira da pokrije praktično sve segmente, od malih gradskih automobila do velikih pikap kamioneta.

Platforme za sada nose nezvanični naziv STLA i oznake za veličinu vozila koju bi trebalo da pokriju. Prvo ćemo imati priliku da vidimo Large i Medium izdanja nove arhitekture koje bi trebalo da se pojave sredinom 2023. godine. Medium pokriva C i D segment, dok Large može biti baza takođe za D, ali i veću E klasu. Očekuje se da će STLA Medium debitovati zajedno sa novom generacijom Peugeota 3008.

Nakon toga, 2024. godine Stellantis će predstaviti STLA Frame namenjenu velikim SUV modelima i pikap kamionetima. Poslednja će stići STLA Small koja će biti baza za buduća vozila iz A i B segmenta. Potonja arhitektura naći će se u ponudi tek 2026. godine.

Pre toga, Stellantis će predstaviti novu iteraciju eCMP platforme i to krajem 2022. godine. Očekuje se da će nju koristiti niz noviteta iz nekadašnje FCA alijanse odnosno brendova poput Jeepa, Alfe Romeo, Lancije, Fiata…

Karlos Tavares je potvrdio da je plan da svi modeli Stellantisa budu pripadnici EV segmenta do 2030. godine. U Evropi će više od 60% game Stellantisa biti električni automobili već 2024. godine.

Tavares je govorio i na temu autonomije kretanja novog naraštaja baterijskih vozila. On navodi da je ciljani domet za četvorotočkaše koji budu koristili STLA Large platformu do 800 km, za STLA Medium je to nekih 700 km, dok će se vlasnici gradskih automobila morati zadovoljiti sa radijusom kretanja od 500 km pre nego što budu morali da potraže punjač.

Stellantis ima velike ambicije i u vezi sa proizvodnjom baterija za svoje električne automobile. Tavares ističe da je cilj proizvodnja 130 GWh do 2025. godine, i skoro dvostruko više (250 GWh) do 2030. godine.

AutoRepublika 

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB
Don

Od Srba je samo jeftina radna snaga i blizina evrope, inače te japanac ne bi ni uzeo. To kao kad idu mrav i slon preko mosta,a mrav viče slonu ala tresemo.

S mile

Nekako mi je bas pozitivno ovo udruzenje u Stelantis, krenuce jako napred, mnogi novi modeli, mnogi brendovi ce biti probudjeni. Nadam se da ce uspeti.

Ma koliko licili na VW i logiku da na jednoj platformi imamo nekoliko vozila raznih proizvodjaca. Svaki ima svoju dusu. I svi imaju „isti“ prekidac za svetlo 😄😄😄… Deljenje delova..

Don

👍