1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Predsednički Imperial Crown
AR pijaca klasika: Predsednički Imperial Crown

AR pijaca klasika: Predsednički Imperial Crown

88
2
Podelite sa prijateljima:

Svi smo sigurno čuli za brendove kao što su Cadillac i Lincoln, ali je američka automobilska industrija puno vremena posle Drugog svetskog rata imala još jednog člana velike premijum trojke. To je brend Imperial, a jedan njegov veoma bitan model uskoro stiže na aukciju.

Imperial originalno nije osnovan kao posebna divizija, već kao model Chryslera. To se desilo 1926. godine i tokom naredne skoro tri decenije će da predstavlja najskuplji i najekskluzivniji model ovog brenda. Odluka da se odvoji kao zasebna divizija je doneta 1955. godine, a Imperial nikada neće imati veliki broj kupaca kao Cadillac i Lincoln.

Predstavnici firme su iz tog razloga odlučili da ponude političarima priliku da dobiju limuzinu za uplatu od samo jednog dolara (oko deset „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), na šta je vlada iz Vašingtona pristala.

Chrysler nije imao svoju diviziju za preradu specijalnih verzija, pa je poslao deset primeraka u Italiju i platio čuvenoj firmi Ghiji da to uradi. Uzet je model Crown, a onda je produženo međuosovinsko rastojanje i ugrađeni su mnogobrojni luksuzni detalji.

Fabrički motor radne zapremine 413 kubnih inča (6,8 litara) sa 340 konjskih snaga nije menjan, kao ni trostepeni automatski menjač. Svih deset primeraka je ušlo u službu krajem 1963. godine. Nakon što je Ghia uradila svoj deo posla, vrednost ovog vozila je iznosila 18.500 američkih dolara (oko 186.460 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz oglasa je specifičan iz razloga što postoji dokumentacija da su ga koristili mnoge „glavonje“ unutar Vašingtona. Ne, među njima nije bio Džon Kenedi, koji je ubijen 22. novembra 1963. godine, ali će ova limuzina igrati veliku ulogu narednih godina.

Kenedijev naslednik Lindon Džonson je proglašen za novog predsednika u avionu, ali je i pored toga morao još jednom da ide na zakletvu i dokumentacija kaže da ga je tog dana prevezao baš ovaj Imperial. Ako to nije dovoljno da naglasi važnost vozila, onda ćemo reći i da je Džeki Kenedi koristila ovaj primerak baš na dan sahrane svog supruga, a onda je dodeljen nekadašnjoj prvoj dami za svakodnevni prevoz.

Bela kuća će zadržati Crown sve do 1969. godine, a onda je vraćen Chrysleru i prodat privatnom kupcu. Novi vlasnik Hju Mekvej nije imao predstavu šta je kupio i koristio je automobil tokom letnjih meseci u američkoj saveznoj državi Mičigen. Kasnije će reći da je kupio ovaj automobil samo zato što je imao odvojenu pregradu između prednjih i zadnjih sedišta i nije morao da sluša dreku dece tokom dužih vožnji.

Chrysler je kontaktirao Mekveja sredinom sedamdesetih godina prošlog veka i ponudio da kupi Crown, ali je ovaj odbio. Parkirao je limuzinu u hangar i tamo će ostati sve do 1979. godine. Tada je prodao naftnoj kompaniji Eppert, a ovi će je koristiti za promocije sve do nedavno. Spomenućemo da na satu trenutno stoji cifra od samo 15.109 milja (24.174 km).


Ovaj specijalni Imperial Crown uskoro stiže na aukciju, a cena bi trebalo da iznosi između 125 i 150 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(88)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo kratko: Lincoln Continental je lepsi i impozantniji.

Yankee

Postoji razlog zasto Imperial dosta lici na Lincoln iz 1960-ih godina – oba je dizajnirao Elwood Engel.