1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je Ford konačno dobio zalihe kompjuterskih čipova?
Da li je Ford konačno dobio zalihe kompjuterskih čipova?
4

Da li je Ford konačno dobio zalihe kompjuterskih čipova?

577
4
Podelite sa prijateljima:

Prethodna 2022. godine nije bila preterano uspešna za Ford na američkom tržištu. Istina, model iz F Serije je zadržao titulu bestselera sa isporučenih 653.957 jedinica, ali je takva brojka bila najmanja za firmu još od 2011. godine kada se svet još uvek oporavljao od recesije. I Ford je krivio nestašicu kompjuterskih čipova kao razlog za pad prodaje.

Glavni rivali kao što su Chevrolet i Ram su zapravo ukidali mnogobrojne opcije koje zahtevaju čipove i na taj način prodavali svoje pikap kamionete, ali je Ford odbijao takvu logiku. Kao razlog je naveo da mu je tako nešto „ispod časti“, to jest da je F Serija gradila imidž i reputaciju više od sedam decenija i da sigurno ne želi da ga ukalja da bi prodali par jedinica vozila više.


Mnogi su posumnjali u takvu priču, ali je sredinom prošle godine objavljeno nekoliko satelititskih fotografija koje pokazuju da je firma bila u pravu. F-150 se proizvodi u dva grada i to Dirborn (američka savezna država Mičigen) i Klejkomo (Mizuri) dok veći SuperDuty silazi sa proizvodnih traka u Luivilu (Kentaki).

Na povećim parking mestima sva tri grada je mesecima viđana poveća zaliha uglavnom kompletiranih novih pikap kamioneta kako čekaju na kompjuterske čipove. Mediji su spekulisali da je u jednom momentu bilo između 40 i 70 hiljada jedinica, a kada je Ford počeo da ostaje bez prostora pored fabrika, iznajmio je trkačku stazu Kentucky Speedway i tamo parkirao neprodate modele.

Nisu u pitanju bili samo modeli F-150 i SuperDuty već i mnogobrojni s drugim oznakama, ali nove fotografije nam pokazuju da se kompanija rešila većine vozila. Kolege sa sajta „The Drive“ su objavile novu satelitsku sliku od pre nekoliko dana i možemo da vidimo da 90% onih parkiranih vozila više nije tamo.

Pretpostavićemo da je Ford konačno dobio potrebne zalihe kompjuterskih čipova, kompletirao vozila i onda ih poslao u izložbeno-prodajne salone. Dodatni razlog leži i u podatku da uskoro kreće proizvodnja nove generacije spomenutog modela s natpisom SuperDuty, i to u Luivilu, dok firma već ima veliki broj naručenih vozila. Štaviše, mnogi vlasnici se žale da društvenim mrežama kako im isporuka kasni i da će im vozila biti dostavljena tek na proleće iako je originalno obećano pre nove godine.


Bez obzira na to šta je zaista istina, čini nam se da se život polako vraća na normalu, što znači da bi i cene novih vozila trebalo da budu kao nekada. Barem one formirane od strane Forda…

AutoRepublika

(577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Vraćanje života u normalu“ sigurno neće rezultirati vraćanjem cena na raniji nivo. Taj film se neće gledati.

BB

Bogami, pogledaj šta Tesla radi (da ne lijepim link sa VG 😜). Ono je *ebavanje kompletnog tržišta u u zdrav mozak (ako ke zdrava) 😉

DUDE

FORD mi je, pored Stellantisa, najvece razocarenje u poslednje vreme.
Uskoro gase kompletnu gamu postojecih modela, sve ikona do ikone. Mogli su barem imena da zadrze.
Ogroman pad kvaliteta, ogromno povecanje cena.
Nista lepo da cuje covek od njih.

Renault Terminator

Nisi ti video šta radi Renault..ti samo što još ime svoje nisu ugasili,svega su se odrekli.