1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen upokojio maleni up! GTI
Volkswagen upokojio maleni up! GTI
6

Volkswagen upokojio maleni up! GTI

476
6
Podelite sa prijateljima:

Juče je automobilski dan u svetu bio obeležen nekim lepim, ali i nekim tužnim događajima. Tako je britanski proizvođač odlučio da penzioniše McLaren 720S, dok su Francuzi lansiranjem specijalne verzije, u istoriju poslali Renault Megane RS. Listu sete dopunjuje i treći model koji se nalazi u terminalnoj fazi, a to je Volkswagen up! GTI.

Prezentovana informacija je zvanična, pošto je potvrdu iste dobio kolega iz redakcije Top Gear Netherlands, a kome je takvu novost preneo glasnogovornik lokalne ispostave, navodeći da je proizvodnja malenog hot heča obustavljena, i da model neće biti predmet dalje ponude na međunarodnim tržištima.

“VW up! GTI više ne može biti poručen… Neće se ni vraćati, ni kod nas, a ni drugde u svetu,” preneo je reči glasnogovornika pomenuti medij. To bi značilo da onaj ko želi malenog okretnog vragolana, taj će morati brzo da reaguje i da pazari neki od primeraka u salonima.

Volkswagen up! GTI je kao koncept debitovao 2016. godine, da bi serijska verzija usledila dve godine kasnije. Minorna unapređenja su promovisana 2020. godine, a u odnosu na „civilne“ modifikacije, postavka šasije kod hot heča je bila više sportska, oslanjanje je bilo tvrđe, a i kočni sistem je nadgrađen. Točkovi integrišu felne prečnika 17 cola, a implementirani su natpisi GTI, i to na više mesta na karoseriji i u putničkoj kabini.

Mališanu je do stotke bilo potrebno 8,8 sekundi, što i nije nešto impresivno u današnje doba, ali je dovoljno dobro da se uporedi s izvornim Golfom GTI. Maksimalna brzina penzionisanog modela je bila na nivou 196 km/5h zahvaljujući motoru od 115 konjskih snaga (200 Nm najvišeg obrtnog momenta). Poznavaoci palete Volkswagena odmah znaju da ove specifikacije odbacuje trocilindarski, turbobenzinski, jednolitarski agregat.

Ovo ujedno znači i da Volkswagen verovatno u potpunosti napušta segment malenih hot hečeva, jer dolazeći duet ID.1 / ID.2 uopšte nije planiran u konfiguraciji GTX, što bi mogao biti pandan ugašenoj alternativi. Shodno tome, kao najbliži rođak „preminulog“ mališana, trenutno se nameće model Cupra UrbanRebel, iako nastupa u kategoriji baterijskih vozila.

AutoRepublika

(476)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Up GTI je „veliki potrosac goriva“ i zato je morao da nestane. Do sada nisam razmisljao na ovu temu, mislim da bi novom generacijom Up GTI mogli da se pozabave tjuneri!

Renault Terminator

Inženjeru,koja bi bila tvoja recenzija za Peugeot 106 S16
1.6 16v 120ks?
comment image

Matija

To je ono pravo! 🙂 Volim male automobile sa ljutom papricicom ispod haube! Sredinom 90-tih imao sam Fiestu sa 1,6 lit. i 100 KS. Isla je do 185 km/h i lepo ubrzavala! Voleo sam taj autic! Kada sam jednom dosao sa njim u Srbiju „oteo“ mi je jedan mladi rodjak. Nisam mogao da odolim njegovom presrecnom licu!

Kada bih tjunovao VW Up, ugradio bih mu frizirani VW motor, 4 cil. 1,5 lit. turbo sa 200 KS, vece tockove sa prosirenim blatobranima, jace kocnice i amortizere.

Renault Terminator

I za mene je to ono pravo.U malim bočicama se otrov krije😁.

Uz sve to što si nabrojao za Up,morao bi još i krila da mu ugradiš jer ta mala masa sa tolikom snagom bi nisko letela iznad cesta🤣

Matija

Nista lepse od letenja! 🙂

moron

Ovo je bio potpuno standardan 1,0 TSI.