1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Eagle – najevropskiji američki automobilski brend i zbog Renaulta
Zanimljivost dana: Eagle – najevropskiji američki automobilski brend i zbog Renaulta

Zanimljivost dana: Eagle – najevropskiji američki automobilski brend i zbog Renaulta

2.74K
10
Podelite sa prijateljima:

Za jednu državu koju prati reputacija da je čine „zatucani“ građani koji su i potpuno nezainteresovani za to šta se dešava iza sopstvenih granica, Amerikanci bi često umeli da nas iznenade po pitanju automobilske industrije. Ne, tamo ne voze sve glomazne pikape sa kamionske motorima koji potroše dvadeset litara benzina i pre nego što ih „upalite“, već zapravo Amerika predstavlja najveće tržište za većinu svetskih giganata.

Firme kao što su Toyota, Volkswagen i slične prodaju više četvorotočkaša „preko bare“ nego bilo gde drugde u svetu, s izuzetkom domaćeg tržišta i u skorije vreme Kine.

Amerikanci su takođe pokazali mogućnost da se prilagode novim svetskim trendovima. Primera radi, kada je prodaja sportskih premijum automobila eksplodirala tokom osamdesetih godina prošlog veka, mogli smo da vidimo velike izmene unutar industrije.

Ford je predstavio novu diviziju Merkur, a General Motors stigao sa novim Saturnom. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju sa brend Eagle unutar korporacije Chrysler i njegov pokušaj da nam donese najviše evropski američki automobilski brend.

Istorija Eaglea ne potiče od Chryslera, već zapravo od jednog drugog američkog proizvođača. Njegov ime je AMC (American Motors Company) i sredinom osamdesetih godina se nalazio u rukama Renaulta. Francuzi su imali velike planove za američko tržište i krenuli su s razvojem potpuno nove ponude na bazama svojih modela.

Paralelno su razvijana dva modela, i to Medallion (na bazi Renaulta 21) i Premier (na bazi Renaulta 25). Takav potez nikako nije bio popularan u Francuskoj, gde je Renault zatvarao fabrike, a istovremeno ulagao novac u Americi. Do 1987. godine je pala odluka da se AMC proda, a među glavnim mušterijama se našao Chrysler.

Ovog kupca zapravo nije interesovao sam AMC, već vredni Jeep koji se tada nalazio u njegovom vlasništvu. Renault je napravio uslov po kojem bi Chrysler mogao da kupi AMC samo ako dogovor padne da prodaje spomenute modele Medallion i Premier. Francuzi su u njih investirali poveće sume novca i svakako su želeli finansijski povraćaj.

Dogovor je postignut. Sporazum je predviđao da Chrysler prodaje Medallion minimalno pet godina, dok u slučaju Premijera nije postojao vremenski period, već je morao da pronađe najmanje 300 hiljada kupaca. Medallion će da dobije odlične ocene medija, ali će u naredne tri godine privući samo 25.672 kupaca pre nego što je Chrysler shvatio da se više isplati platiti finansijsku kaznu.

S druge strane, Premier je osnovao novi brend Eagle i iako nije doneo neke posebne prodajne rezultate (117 hiljada tokom pet godina), iskorićen je kao baza za veoma popularne automobile pod kodnom oznakom LH (Eagle Vision, Dodge Intrepid, Chrysler LHS, Concorde i New Yorker). Njihova prodaja će da iznosi preko 1,2 miliona vozila u periodu od 1993. do 1997. godine.

Chrysler je tokom godina dodao još nekoliko modela u ponudu, i išli su pod licencom Mitsubishija. Model Mirage je postao Eagle Summer 1989. godine, Talon (Mitsubishi Eclipse) je stigao godinu dana kasnije, a kasnije i Summit Wagon (Mitsubishi Expo).

Eagle je takođe počeo da radi na sopstvenom imidžu zahvaljujući nekoliko veoma privlačnih koncepata, ali njegova prodaja nikada nije bila dovoljno velika da se opravdaju dugogodišnja ulaganja. Kasnija istraživanja će pokazati da je svaki prodati Eagle zapravo ukrao prodaju od japanskih rivala, i da se jako malo mešao u ostale divizije korporacije Chrysler (čiji su članovi u navedenom periodu bili brendovi Plymouth, Dodge i Chrysler).

Eagle je zvanično ugašen 1999. godine nakon deset godina postojanja i to baš u vreme kada se Chrysler udružio s nemačkim Daimlerom. U to vreme druga generacija modela Vision je bila pred kraj razvoja, a u prodaji se pojavio pod imenom Chrysler 300M.

Nismo sigurni kakvu ulogu su Nemci igrali u celoj priči i da li je Eagle morao da nestane sa tržišta da bi se privukli evropski partneri. Nije postojao dugo vremena i retko kad pamtimo ijedan njegov automobil, mada je autoru ove priče u veoma lepom sećanju, jer sam se u srednjoj školi jako „palio“ na sportistu po imenu Talon.

Ali, na kraju dana Eagle je verovatno bio najveći uspeh u pokušaju da se od evropskih divizija naprave američki premijum četvorotočkaši…

Zoran Tomasović

(2743)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sto god vise citam Jenkijeve izvestaje sve vise dolazim do zakljucka da americki menadzeri nisu super-biznismeni vec amateri! Ono sto americke automobile cini interesantnim jeste njihova originalnost! Pokusaj da se odreknu svog originalnog dizajna i da se maskiraju nekim evropskim i japanskim da bi se dopali stranim trzistima odveo je americku auto industriju u katastrofu. Tek odnedavno americki proizvodjaci poceli su ponovo da traze sebe, „svoj original“!

Yankee

Kako sam se ja samo palio na Eagle Talon (prepakovani Mitsubishi Eclipse) dok sam bio u srednjoj skoli … Iako sam vozio novog Mustanga, Talon je bio taj o kome sam sanjao.

comment image

Bungi

😅😂🤣

Matija

Jeste li vas dvojca skolski drugovi? 🙂

Matija

Imas li neku Oljinu sliku, postajem radoznao! 🙂

Vlajko

Imao sam Eklipsa 2.0GS bez turba, ’93.
Kako je samo zujao, kao blender. Vibracije od motora 0.

Bungi

0 db vibracije.???Čovječe, ti si vozio sa ugašenim motorom, kidnapovan od strane vanzemaljaca koji su te teleportacijom pomijerali zajedno sa autom bez tvog znanja. 🤔

Renault Terminator

🤣👍