1. Home
  2. Industrija
  3. Pre trideset godina Škoda je postala deo Volkswagen grupe
Pre trideset godina Škoda je postala deo Volkswagen grupe
49

Pre trideset godina Škoda je postala deo Volkswagen grupe

2.56K
49
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je tri decenije otkako je Škoda u svojini nemačkog automobilskog giganta. 

Danas je vrlo malo automobilskih brendova iz nekadašnjih socijalističkih zemalja koji su preživeli doba tranzicije i ostali prisutni na tržištu. Domaća Zastava nestala je nakon što je fabriku u Kragujevcu preuzeo Fiat, a poslednji model bio je „prepakovani“ Fiat Punto, odnosno Zastava 10.

Neke druge marke imale su više sreće. Rumunsku Daciju i rusku Ladu preuzela je Renault grupa. Mada je Dacia postigla zavidan uspeh na Starom kontinentu zahvaljujući svojoj niskobudžetnoj filozofiji, Lada se mahom skoncentrisala na domaće tržište i bivše zemlje SSSR-a. Još jedan primer uspešne transformacije, verovatno i najuspešnije jeste češka Škoda.

Volkswagen je preuzeo upravljanje Škodom 16. aprila 1991. godine, ali ne bez borbe. Mnogo je proizvođača bilo zainteresovano za Škodu, na adresu češke vlade stigle su čak 24 ponude, a u finalu su se našli VW i konzorcijum koji su činili Renault i Volvo. Na kraju, odluka je pala i za partnera je odabrana nemačka kompanija.

Javnost isprva nije povoljno reagovala. Česi su podozrivo gledali na svog zapadnog suseda, sećanja na zločine koje su počinili pripadnici Vermahta i naročito SS-a tokom Drugog svetskog rata nad tamošnjim življem i dalje su bili sveža. Takođe, strani investitori bili su percipirani kao neprijatelji koji dolaze sa ciljem da unište češke fabrike kako bi eliminisali konkurenciju.

No, Volkswagen je brzo pokazao kakve su mu prave namere. Krajem osamdesetih svima koji su imali iole nekog znanja u sferi automobilizma bilo je jasno da Škoda ne može opstati samostalno na tržištu. Češki proizvođač imao je vrlo zastarelu gamu, sa jedinim modernijim modelom oličenim u Favoritu. Tada, Škoda je mogla da proizvede 200.000 vozila na godišnjem nivou.

Volkswagen grupacija se dugo interesovala za preuzimanje Škode, još od sedamdesetih godina prošlog veka, no moralo se sačekati sve do početka poslednje decenije 20. veka. Nemci su posebno poštovali Favorit koji su opisivali kao vrlo dobar automobil, a cenili su i kvalifikovanu radnu snagu u Češkoj i ozbiljnu tradiciju Škode.

Uprava diva u nastajanju iz Volfzburga momentalno počinje rad na transformaciji češke marke. Prvi model koji je došao kao plod saradnje Volkswagena i Škode jeste Felicia 1994. godine koja je u suštini bila unapređeni Favorit. Već sa Felicijom počinje promena percepcije Škode u zapadnoevropskim zemljama.

Felicia je dobila modernu opremu, mogla se pohvaliti klima uređajem, vazdušnim jastucima, ABS-om, servo upravljačem, kao i naprednijim motorima, pre svega 1,6-litarskim benzincem i 1,9-litarskim dizelašem. No, tek 1996. godine može se reći da počinje pravi preporod Škode sa dolaskom prve generacije Octavije.

As iz C segmenta bio je prvi model koji je razvijen „od nule“ pod rukovodstvom Volkswagena. Koristio je A4 platformu koja je tada bila baza za čitav niz novih automobila iz VW grupacije kao što su Golf 4, nova Buba, Seat Leon, Audi A3… Prva iteracija Octavije bila je momentalni uspeh sa odličnim prodajnim rezultatima u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kao i u siromašnijim delovima Evrope u bivšim socijalističkim zemljama. Šta više, uspeh je stigao i van granica Evrope, pogotovo u Indiji.

Octavia je ostala jedan od stubova Škode, i zaključno sa prethodnom godinom, kroz četiri generacije ovog liftbeka prodato je više od sedam miliona jedinica! Druga uzdanica češke marke koja je dovršila započetu renesansu pod upravom Volkswagena jeste Fabia. Ona je stupila na scenu 1999. godine kao zamena za Feliciju i sada iščekujemo punu premijeru četvrte iteracije Fabije koja je zakazana za maj ove godine.

Ponuda Škode zaokružena 2001. godine kada je prikazan Superb, perjanica proizvođača iz Mlade Boleslav. Otada je prošlo dve decenije, a danas je češka marka toliko porasla da je u nekim segmentima ravnopravna sa matičnim Volkswagenom. Šta više, sve su češći povici nemačkih radničkih sindikata o tome da Škoda ugrožava germanskog rođaka, te da „krade“ prodaju brendu iz Volfzburga.

Pogoni Škode danas rade u tri smene zbog velike potražnje za njenim modelima. U drugoj deceniji 21. veka kompanija iz Češke ušla je snažnije i u SUV segment sa Kodiaqom, Karoqom i Kamiqom, nakon lekcija naučenih sa modelom Yeti. Za vrlo kratak vremenski period uspeli su da dođu do odličnih prodajnih rezultata sa svojom SUV gamom, pa su tako u martu ove godine obeležili 2.000.000 proizvedenih jedinica. Škoda je u poslednje vreme dobila izuzetno veliki značaj u Volkswagen grupaciji o čemu govore i napori u sferi elektrifikacije.

Česi već imaju u ponudi električno izdanje modela Citigo, ali i Enyaq sa kojim imaju veoma velike ambicije. Pored toga, Škoda je dobila ozbiljan zadatak – da predvodi napore grupacije na nekim tržištima u razvoju. Tako ona vodi „glavnu reč“ u Rusiji, a sledeće mete jesu Indija i Severna Afrika.

Pogledavši unazad, možemo lako shvatiti da Škoda predstavlja svojevrsnu modernu automobilsku bajku, jer je vrlo malo proizvođača koji su postigli tako uspešnu transformaciju kao što je to slučaj sa markom iz Mlade Boleslav.

Đorđe Platiša

(2563)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

49 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, moderna bajka.

Bungi

Česi su industrijska nacija i nekadašnji centar Austrougarskog carstva.Zato nije ni čudo da Česi od istih volksvagenovih dijela naprave auto koji se malo manje kvari od VW.Ima nešto i u kontroli kvaliteta.

Robi

Tacno. Za vreme AU monarhije,bili su i administrativno u dominaciji,sluzbenici,cinovnici u ministarstvima su bili u vecini Cesi,a bili su i industrijski centar…Skoda Merzer je bila i fabrika topova i raznih kalibara cevi,u sustini,oni su bili nekad i deo Nem-rimskog carstva,i dan danas su oni Zapad…pa Laurin&Klement…Rafinerija u Pardubicama je osnovana 1898.(danas je to cuveni Paramo-Mogul). (Tek kasnije Rijeka,Kolin i danasnja MOL…)
Doduse,ni tada ti nisi mogao da razvijas sta mislis,vec sta su dozvolili…ali sa Skodilakom su pun pogodak.
Fantastican clanak!

don

dobri su Cesi,nisam ni ja znao dok nisam otisao tamo, ja sam tamo radio projekt, prije diplomskog, pa napravio neki skolski avion , dvosjed, te sam to morao i odbraniti kod njih..davno bilo, sad se spominjalo.

xtrimi

Ne znam koliko je andegdota tačna ( verovatno nije ) Kažu da po preuzimanju su imali velikih problema sa kvalitetom, da dosta gotovih proizvoda nije prolazilo kontolu kvaliteta. Razni pokušaji motivacije nisu dali rezultata. Onda je rešeno da na kraju proizvodnog dana se okupe svi radnici i da se pred njima unište pod presom sva vozila koja kontrolu nisu prošla. ( odavde idu dva putića na dalje) Po jednoj varijanti radnici su se nasmejali tipa šta to rade ludi nemci i ostišli kući , da bi dobili pismo da moraju da plate sva uništena vozila. Po drugoj varijanti toliko im… Pročitaj više »

Mad Max

xtrimi, možda si mlad ,možda ne znaš, ali bivša Juga je bila bar 2 stepenice u kvalitetu života, industrijske proizvodnje i slobode u odnosu na ostatak Istočnog bloka, pa i u odnosu i na Čehosovačku. Naši proizvodi su imali i kvalitet i dizajn i šmek razvijenog sveta. Nedostatak socijalizma samoupravnog se video na maloj produktivnosti, velikim troškovima, ponekd suludim odlukama, koji su bili posledica upravljanja partije. Zemlju su rasturili strani špijuni i plaćenici, posebno u JNA i u trilaterali Alija, Slobo, Tuđman, Janša…. To što pominješ da smo švercovai farmerke… je tačno, dok se niu počele proizvoditi ovde i to… Pročitaj više »

Bungi

Vjeruj mi da je to što pričaš ipak samo lovačka priča.U Škodi je i u vrijeme socijalizma postojala kontrola kvaliteta a u vrijeme Varšavskog pakta, škodina auta su uz ladina smatrana najkvalitetnijim u istočnom bloku.Nije Škoda samo masovna fabrika putničkih automobila.To je ogroman koncern koji ima i diviziju za lokomotive,tramvaje i trolejbuse,divizija za industrijske agregate za hidro i termoelektrane,..Samo Bog dragi zna šta sve Škoda ne pravi.Kod nas si kvalitetnog stojadina mogao kupiti samo prvih 4-5 dok je se u njega ugrađivao motor iz Torina, kasnije to nije bilo to.Pravili smo mi i Yugo Floridu, Đorđeto Đuđaro je majstorski iz… Pročitaj više »

Branko

Anegdota nije točna. Muž od sestrične je dobar prijatelj sa prvim direktorom Škode (u okviru VW-a), pa sam čuo iz prve ruke. Bila je to kombinacija “mrkvice i batine”, uz transfer unanja iz tehnologije i svih aspekata menadžmenta, uključujući ljudske resurse. I uz konjukturu u auto industriji. Podijeljeno je puno otkaza, ali i transfera sposobnih u ostale članice VW grupe. 🙂

xtrimi

Pretpostavljao sam da nije tačna, ipak zvuči kao anegdota. U relnosti takve stvari da se okupi ceo kolektiv se ne dešavaju. Ali ganjaju se sigurno za kvalitet vrlo.
A koliko je Skoda bila kvalitetna , najbolje govore mentalne slike putovanja na more i preticanja Skoda 1100 i 110 i njihovih prokuvanih motora na jadranskoj magistrali.
Favorit i Felicija su već bili avioni za naše Zastave. Posmatrajući to vreme stvarno zaključujme da su bili ispred nas. Čak i ako bi FLoridu uzeli u obzir, a tek njih ni nove nisam vido u ispravnom stanju.

Laki

Bračni par švabe krenuli sa jadrana kući pa odlučili da obidju malo Jugu. Na putovanju kroz Bosnu čekaju zeleno na semaforu prilaze 2 mladića i pokušavaju kresnuti cigaru na farove od auta nakon polaska šokirana žena pita muža jesmo li od ovih rat izgubili?Nakon prve pauze ulazi šokiran muž u auto i kaže nema kamp prikolice pozadi!

Bungi

E Mirko pazi metak.Hvala Slavko spasio si mi život.

Mad Max

Škoda u vreme komunizma je bila gora od naše Zastave. Stojim iza ove rečenice a imam veliko iskustvo i godine za volanom tih automobila. Škode sam imao, 1000mb (nova kupljena), 110L (nova) 110R, 105L, 120L a vozio sam i imao i skoro sve od Zastavin program, Ladin program (Lada Standard) Lada 2105, vozio sam i Peglicu i PZ, kao i Škodu Favotit i Felicju… Godinama sam održavao i popravljao ova vozila i živeo od toga jedno vreme one nesreće. Od svih navedenih vozila. škoda je bila najgora kvalitetom, a sama konstrukcija je bila ubedljivo najzastarelija (na nivou Zastave 750 a… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
BB

Znš li kako su zvali Škodu 1000mb? Hiljadu malih briga… Stric je imao 105L, prokišnjavala je i imala problema sa hlađenjem (hladnjak naprijed, motor pozadi, permanta k’o u FAP-a). Sa svojih 46ks je bila izuzetno troma. Način kretanja je bio: gas do poda i pusti kvačilo. Dođe stric kod nas i zamoli ga moj pokojni otac da ode nasuti goriva u Ladu 2105. Stric na raskrsnici, po navici, stisnuo gas so poda i pustio kvačilo… Kako je Lada škripala, driftala, jedva ju je održao u traci. Nakon toga druga brzina, opet škripa. Ljudi misle neki balavac se iživljava nad autom… Pročitaj više »

Mad Max

U Škodu 105 i 120 je išlo tačno 12,5L antifriza. Ako malo „fućne“ na dihtung glave motora napravi vazdušni čep i prokuva, a onda napravi haos. To je bio aluminijumski blok sa gusanom glavnom motora. Jedinstvena kombinacija. Motor je imao jako loš razvodnik i tražio je dobrog majstora, da ume da podesi predpaljenje.
Stara Škoda 1000mb je preko hladnjaka imala zavesu, koja se dizala iz kabine sajlom, baš ka na starim Fapovima. Ljudii to nisu umeli da spuste, lil zagalavi i auto se stalno greje i kuva.

don

svicarci od noza napravili multipraktik, cesi od auta, ne vozi al grije i kuha!

Zoca

Pa kad Skode nisu valjale sto si ih tolike menjao?

don

kad je mazohist 😀 :D:D

Zoca

Moj otac je jako kratko imao 110-ku.To sranje je prodao nekim tipu koji ju je ofarbao cetkom😂.Nikada vise nisam je (Skodu)kupio a vozili smo svasta….Ni danas o novoj ne razmisljam ,kad u Srbistan stizu kao za trziste Vijetnama.

xtrimi

Zato što kupovina automobila u SFRJ je bila jedna velika lutrija.

Mad Max

Prvu 1000MB je moj otac kupio novu, kad sam bio klinac i nikada nije prodata. I danas stoji u jednom komadu, znači tačno 54 godine. Jednu 110LS-ku sam ja napravio, skrpio od delova. 110R sam uzeo takođe za džabe – trulu, uradio je iprodao. Tast je imao novu 110, držao je 25 godina, a onda kupovao 105 i 120, koje su me obelele. U jednu smo ugradili motor od Z101, i tako je prodata. Treba da znaš da je to bilo vreme kad se do auta nije lako dolazilo, a u „butiku“ sam imao delova što nije veći škoda servis.… Pročitaj više »

Don

Doživjeti stotu 🙂

Slavko

Kakva su vam iskustva sa novijim Skodama, ima li tu nekog kvaliteta/pouzdanosti? Statistike ko statistike, kose se jedna sa drugom, i dok je po nekima Octavia maltene sampion pouzdanosti, videsmo neki dan da se ova do 2013, ako se dobro secam, nije pokazala nesto narocito,…Naprotiv. Vredi li 1.0 TSI ista u praksi? Znam da drug moron voza fobiju sa tim motorom. Ima li jos neko iskustva sa istim?

Mad Max

Šta te zanima kod Škoda? Novo – polovno? Ako hoćeš nešto dobro, Oktavija 2,0 TDI. Konkurencija nema odgovor na ovu ponudu.

Slavko

Za 2.0 tdi verujem da je dobar izbor. Drugar ima A7 1.6 tdi i prilicno je zadovoljan (kupio novu). Vidim da se ova nova (A8), od pre par dana se moze pazariti za 16k (1.0 tsi), pa ko veli, ako taj motor vredi ista, ima li smisla dodavati 4000e za 2.0 tdi…?

Mad Max

MOtor 2,0 TDI je baš pravi. Sad je osnovna varijanta 115 ks i menja 1,6 TDI od 115 iz A7.
1,0TSI su sazreli mtori i bolji su od većine konkurencije. Sad šta dobiješ za 4000 ne znam, jel samo motor ili i nešto opreme. Ako godišnje prelaziš peko 25 – 30 000 TDI je pravi, i za tu razliku.

Aki kako si video Octaviu za 16 000 ?? To je nemoguće.
Možeš Skalu da kupiš 1,0 TSI 110 ks za 16 000 u srednjem paketu opreme. To ti nije loše.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
moron

Drago mi je videti da si ti napokon postao promoter škode 😊😊😊
„Kolo od sreće uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, eto je doli,
a tko doli gori ustaje.“
A sećaš li se kako si nekada tu škodu kritikovao, i našeg druga „Škodraga“ i njegovo veličanje škode ? 😊😊😊

Šalu na stranu, škoda je sasvim dobar VW …

Mad Max

Fabiju, posebno 2, nikada nećeš čuti da pohvalim. Ono je kočija a ne vozilo. Kao ni Oktaviju 2, zbog sedišta i još po nešto. Kao ni jedan motor koji išao u Fabiju 1 i 2.
Što se tiče Oktavije, svaka čast njima, nude i dalje i uporno 2,0 TDI. Ne znam dal to još iko ima(sem VW-a naravno). Jednostavno ne znam ko bi u Srbiji za službeni ili poslovni auto kupio benzinca veličine Oktavije ili C segmenta

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
s mile

A šta ćeš da pohvališ kod fabije III, TSI motore, ili 1,6TDI kod kojih često strada vodena pumpa….

Robi

…da se drugarski umesam i da pohvalim motor 1.4 16v 86ks BXW u celoj VW grupaciji od atmosferaca je bio najbolji redom u Polu,Ibizi i Fabiji…sa sluzbenom Lpg sam presao preko 380.000km BEZ IJEDNOG ZASTOJA,svaki dan vozena,sa privatnom Ibizom 6L1 2007 ,kupljena nova,sad oko 165.000km isto zadovoljan,cak ni nema glupi Egr, pre bi mene zena prodala nego Ibizu.

Slavko

https://skoda.intersrem.co.rs/ evo ga. Zapravo, octaviu reklamiraju za 15990..

Mad Max

To ti je cena Oktavije za kredit i to 16 800, sa učešćem od 5 000

Slavko

Reklama na njihovoj facebook stranici kaze da krece od 15990. Ova iz primera ima dodataka za 800 eura (boja, mali kozni paket, tempomat). A ucesce je standardno (30%) ucesce za devizni kredit. Kako god, cena je za 1200e niza od prethodne/redovne.

don

da je i dzaba jebat je, sa onakvim komandama ventilacije i ekrana, bolje superba prethodne generacije, polovnog (godinu starog) neg to smece golfovsko.

moron

Na Scalu im je popust 12,2% (na Kamiq nešto preko 10% ), a na oktaviju 1,0 TSI Ambišn samo 2,3% ???
Suviše je to mali popust za oktaviju, jer ih ima na oglasima i sa popustom od 9% (za 2,0 TDI 116 Ambišn ).
Da je akcija od 15% pa da čovek i razmisli (o oktaviji).Ovako – pre bih onu Scalu – po ceni Sandera

don

dobra je scala

Mad Max

Skala je sad OK, ima pristojnu cenu. Pre godinu dana je bia nepristojna ponuda, skuplja od Oktavije A7. Za normalne ljude i porodice to bi bio OK auto. Meni su sedišta prednja mala, što me nekako odbilo.

Mad Max

Oktavija je još uvek novi model i cena je takava kava jeste, ali ipak dobro konkurentna na tržištu. Pošto imam dobrog insajdera unutar servisno – prodajne mreže Škode, izgleda da stvarno nova Oktavija ima priličnih problema sa eletronikom i softverom (ovi tvoji ZAJEB-i), pa mi kaže da je Okta A7 auto za ovu A8. Ono što sam ja primetio, da sama sedišta volan, položaj vozača, komande, je kao preslikano, osim infotejmenta i komandi klimatizacije (što rekao Don, nekako su prmašene ili se nisam navikao). Ali iznenadilo me da pozadi ima manje mesta za noge, nego na A7 (i dalje je… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
Slavko

Brojke vele da je A7 pozadi sira za 7cm u odnosu na A8.

Mad Max

Što ne pogledaš Škoda vozila sa lagera? Ja sam tako uzeo jednu Octu A7 1,6 TDI 115ks. Evo je ista za iste pare.
https://stock-cars.skoda-auto.com/457/sr-latn-CS/?vin=TMBAG6NE9L0061598

moron

Pa, kada kod oktavije karavana porediš zapreminu gepeka (sa spuštenim zadnjim sedištima) verzija A7 i A8, brojke jasno kažu da je gepek prethodne oktavije veći. Zbog padajuće linije krova pozadi kod nove i to ne samo kod karavana, već i kod LB. Naravno, marketing forsira samo zapreminu gepeka sa podignutim sedištima i naravno, bez rezervnog točka u gepeku (a u katalozima prethodne oktavije si imao podatak o zapremini bez i sa rezervnog točka. što kod nove nije slučaj). Meni se jako dopadao enterijer prethodne oktavije (A7), posebno centralna konzola. Sve u tom vozilu je bilo ergonomski i logično. Sa ovim… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane moron
Slavko

Da, na 1.0 Ambition nema bas neki popust. Ovo je za Active. TDI je preskup za razmatranje. Nije ni Active nesto narocito los, samo mi neverovatno da nema multifunkcije na volanu, cak i kad je kozni. I jako ruzan volan sa onim polu-paokom. Igrao sam se nedavno brojkama, i poredio base Octaviu i onu Scalu po 13 i nesto. Razlika je 3 i nesto hiljada evra (+/- koji evro). Scala slabija, ali laksa, tako da je 0-100 identicno, bar na papiru, verujem i u praksi da je slican osecaj. Oprema je manje vise, tu negde. Prtljaznik 467 spram 600. Kabinske… Pročitaj više »

Mad Max

Nemoj porediti Logana sa Skalom, nije ista klasa. Skala je ipak auto za Logana. Kažem ti to kao fan Renoa. Skala ima prilično veliku i dobru kabinu, a mesto je dobijeno drugačijim načinom sedenja nego u Octi. Okta je prava limuzina. Ako želiš nešto od Reno programa (kad si pomenuo Daciju) predlažem ti Megana, Intens paket 115 ks (skroz OK) za 17200 (najjeftiniji je 16 000). Ista je cena i za HB i za limuzinu. Auto je bolji od Oktavije, samo što kod HB je prostor pozadi i gepek znatno manji (ako ti je to bitno) . Limuzina je duža… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
BB

Prijatelj ima Megana dvojku i počeli neki kvarovi pa želi da francusko smeće zamijeni nekim naturalizovanim švabom i to sa 2.0 motorom. Elem, ostavi Megana na dizalici da se malo sredi, preuzme Octaviju (4 godine, ksenoni, full oprema), naravno ni cijena nije mala, ali vrijedi svaki dinar, tj. marku, jer konačno se ne vozi u francuskoj kanti. Nakon 50km učinilo mu se kao dobra ideja da napoji novog konja… Ali na pumpi konj više nije htio s mjesta. Zovi majstora, ne uspijeva ništa, ma nije konj nego magare se zainatilo. Epilog, kod istog majstora dvije dizalice zauzete njegovim autima (Renoa… Pročitaj više »

Mad Max

Imam i to francusko „djubre“ Megana, nov kupljen, imam i i ovog češkog naturalizovanog nemca Okvatiju (isto nova). Samo ti mogu reći, novo je novo, a sve drugo nije relevantno porediti. Evo ovih dana se vozim u jednoj Supeb-i TDI, 2017, godište, full oprema. Uzeo moj drugar kao kompenzaciju u poslu. Ja mislio da je nova, na prvi pogled. A ono na satu „pravih“ 270 000km. Zamenili ljudi, i uzeli opet novu. I onda će reći neko kad stane i nešto otkaže, mlada a đubre, izdala, ostavila na putu. Ovu kilometražu realno vraćaju na placevima za -150 000km, teško ko… Pročitaj više »

BB

U našoj firmi prodali Superb sa zavidnom kilometržom (ne bih se čudio da je taj što pričaš), redovno je servisirali (servis ovlašteni preko zida). Nismo vraćali kilometražu. Na oglasima de zadržala 3 sata… Čovjek kupio, prešao 100km i pukne mu remen zupčasti (mijenjan u servisu kad je trebalo, na tome se nije štedilo)… Kad nekog hoće, onda hoće

don

smece talijansko nekvalitetno

don

sad bi moron rekao da ima kija…znam da ih voli kao skodu.

moron

Imaš povremeno na oglasima i focusa karavana 1,5 TDCI 120 u korektnoj opremi ( korektnoj – u odnosu na srpsku oktaviju) za oko 19k.

Slavko

Sto se tice Oktavia modela slazem se da su top. Ja imam 2003 2.0 benzin i mogu vam reci da je to jedan odlican auto a i sama cinjenica da se proizvodila do 2010 govori koliko je pouzdana. Jeste malo tvrdja ali rupe ne oseti! Trosi ali i ide. Dizele ne volim al vidim da i njih hvale! Posle modele kude jer imaju problema sa elektronikom. Sve u svemu dobar auto za nas budzet.