1. Home
  2. Vesti
  3. Prognoze govore o rastu obima prodaje automobila u 2023. za 3,1%
Prognoze govore o rastu obima prodaje automobila u 2023. za 3,1%
8

Prognoze govore o rastu obima prodaje automobila u 2023. za 3,1%

139
8
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po onome što predviđaju analitičari koji su pripremili utemeljeno predviđanje kretanja tražnje u globalnoj automobilskoj industriji za narednu godinu, veruje se da će biti isporučeno oko 74 miliona novih putničkih automobila širom sveta. Najveći procenat rasta, što je očekivano čak i od strane laika, odnosi se na apetite kupaca u Narodnoj Republici Kini i Indiji.

Automobilska industrija se, shodno iznetom u studiji, kreće u smeru oporavka koji će biti vidan u 2023. godini, što je dobrodošlo nakon trogodišnje drame inicirane izbijanjem pandemije, ratom u Ukrajini i uskim grlima u snabdevanju komponentama i vitalnim sirovinama.

Prema onome što predviđaju stručnjaci zaposleni u Centru za automobilska istraživanja iz nemačkog grada Duizburga (Center Automotive Research in Duisburg – CAR), biće isporučeno 74 miliona četvorotočkaša, nakon što je u 2022. godini registrovana prodaja od 71,8 miliona vozila. Izveštaj je prvi preneo germanski list „Welt am Sonntag“ u čijoj redakciji su preračunali da ove apsolutne brojke donose rast od 3,1 procenta.

„Rast će se ponovo vratiti među automobilski narod, iako će u početku on biti skromnih razmera,“ iznosi svoju pretpostavku šef CAR-a, poznati nemački analitičar Ferdinand Dudenhofer, što su preneli tamošnji mediji. Nakon troprocentnog rasta viđenog za narednu godinu, on će se malo ubrzati u 2024. i dostići će nivo od 4% u toj godini. Što se tiče leta Gospodnjeg koje ispraćamo, najveći udeo u rastu su doneli kupci na indijskom potkontinentu i u Kini.

Uprkos brojnim kriznim situacijama, ispostavilo se da posebno Kina ostaje „lokomotiva razvoja globalnog tržišta automobilia,“ reče Dudenhofer. Kada bismo iz analize, to jest iz ove naučno utemeljene prognoze izuzeli doprinos kupaca u Narodnoj Republici Kini, zapravo bismo pričali o daljem padu tražnje u 2023. i o novom sužavanju tržišta.

Sudeći po projekcijama koje donosi CAR, automobilski proizvođači će u ovoj godini u Kini prodati 23,4 miliona vozila, što je rast od 11% u odnosu na 2o21. Slede Sjedinjene Američke Države s 13,8 miliona otpremljenih vozila, što će reći da je tu indeksiran pad tražnje i to od nemalih 7,3%. Nemačka se ove godine vratila na peto mesto liste najpotentnijih (po obimu isporuka) automobilskih tržišta na svetu. Welt am Sonntag je još naveo da je Indija treće po važnosti svetsko tržište, dok je Japan na četvrtom mestu.

AutoRepublika

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, u Evropi? Kako će u njoj biti? Mi smo „tu“, a ne „u Kini“ 😊

BB

Neće je ni biti…

moron

Koji si ti crni gavran i ptica zloslutnica … 😊

BB

Ja? Ja samo slušam šta jedan od lidera u toj EU kaže: Pucali su sebi u pluća a ne samo u noge 😉

moron

Eto, opet nastavljaš da „mračiš“ 😊😊😊

s mile

Evropu drma inflacija, energetska kriza, i ako se ove godine ne smanji broj prodatih automobila, neće nikad.

Srećna Vam Nova 2023 😉

moron

Hvala za lepe želje.
Što se tiče Evrope, kako je krenula, rekao bih da ćemo uskoro svi u Evropi voziti samo bicikle. Ali, kako čitam pre dan-dva da je ue NAmačkoj otišao u stečaj neki proizvodjač bicikala sa tradicijom od 100 godina poslovanja, mislim da če ti bicikli koje će Evropljani uskoro voziti svakako biti kineski

BB

Odavno su kineski 😉