1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Corvette Z06 izdržao samo 83 kilometra
Chevrolet Corvette Z06 izdržao samo 83 kilometra
11

Chevrolet Corvette Z06 izdržao samo 83 kilometra

7.49K
11
Podelite sa prijateljima:

Model Chevrolet Corvette Z06 je po mnogim detaljima veliko i važno remek delo. Pruža centralno postavljeni atmosferski 5,5-litarski benzinski agregat s osam cilindara, i može se pohvaliti sa 670 konjskih snaga i maksimalnih 624 Nm obrtnog momenta. U stanju je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za svega 2,6 sekunde i može da dostigne maksimalnu brzinu od 312 km/h.

Mnogi egzotični automobili iz Nemačke, Italije i drugih država imaju slične performanse, ali će vas koštati daleko više novca, pa za bazno izdanje Z06 je potrebno izdvojiti „svega“ 113.975 američkih dolara.

 

Ako mislite da zvuči previše dobro da bi bilo istina, to je zato što uglavnom jeste. Corvette je uvek pružala performanse superautomobila po značajno pristupačnijim cenama, što u teoriji znači da se negde moralo uštedeti. Mehanika je retko kada imala problema i nije sporadičan slučaj da i dan-danas na ulicama vidimo primerke stare po pet ili šest decenija u originalnom stanju, a ceh je uglavnom platila završna izrada i kvalitet enterijera.

Nadali smo se da bi takve mane mogle biti rešene u 21. veku, posebno zato što je novi Z06 trebao da pokaže ostatku sveta da nije potrebno platiti velike sume novca samo zato što na nalepnici piše „Porsche“ ili „Ferrari“. Ali, čovek po imenu Marko Garsija je naučio na težak način da nikada ne kupuje rano proizvedene primerke potpuno novog automobila jer uvek postoje boljke koje treba otkloniti.


Garsija je voditelj veoma uspešnog automobilskog kanala na društvenoj mreži YouTube i u svom vlasništvu ima nekoliko primeraka osme generacije Corvette. Naručio je i novi Z06 preko izložbeno-prodajnog salona Covina Hills Chevrolet u istoimenom gradu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Morao je da plati značano više od spomenute bazne cene od 113.975 dolara pošto ga je ovo zadovoljstvo koštalo čak 182.457 „zelembaća“. Deo toga je otišao na opcionu opremu, a ostatak na „mito“ gde morate da platite daleko više od fabričke cene kada je potražnja veća od proizvodnje.

U svakom slučaju, Garsija je provozao automobil sa prodavcem i priznaje da ga je vozio malo „žešće“, ali insistira da nije preterivao zahvaljujući iskustvu s ranijim modelima Corvette. Kompletirao je dokumentaciju i zvanično postao ponosni vlasnik Z06. Ali zadovoljstvo će trajati jako kratko i istog dana je primetio nedostatak snage tokom gradske vožnje, što automobil sa 670 „grla“ nikako ne bi trebalo da ima.

Izašao je na auto-moto stazu da se oproba na većim brzinama, ali je iznenada čuo čudne zvukove iz predela motora pre nego što se upalila lampica „check engine“. Kada je izašao iz automobila, vlasnik je primetio i beli dim u predelu agregata. Na satu je staja cifra od samo 52 milje ili 83 kilometra.


Automobil je vraćen u servis, gde mu je rečeno da je ustanovljeno nekoliko problema sa motorom i menjačem. Garsija kaže da mu je servis ponudio nekoliko opcija, kao što je popravka sadašnjeg modela uz garanciju u trajanju od 160 hiljada kilometara, zatim kompletan povraćaj novca i na kraju isporuku novog primerka Z06. Kako bi morao da čeka nekih šest meseci na novi primerak, Garsija je pristao na popravku i njegovog primerka zvanog Z06, i on bi trebalo da bude popravljen za oko dva meseca.

Na svom kanalu je objavio priču da zapravo i nije razočaran i da je očekivao neke mane od potpuno novog automobila sa motorom koji se nikada ranije nije proizvodio, ali ne baš i da će njegov ljubimac zahtevati novi motor posle samo jednog dana vožnje. Posebno je zahvalan salonu što mu je izašao u susret, što bi valjda trebalo da bude i očekivano, ali „preko bare“ često znaju da svaljuju krivicu na mušteriju.


Chevrolet se takođe obratio medijima i kaže da je ovaj motor pod kodnom oznakom LT6 izuzetno pouzdan pošto je godinama pokretao trkačke konfiguracije Corvette u takmičenjima izdržljivosti. Ne samo što je automobil uglavnom izlazio kao pobednik, već su mehanički kvarovi bili izuzetno retki, pa ćemo pretpostaviti da ovakve priče nećemo često pisati.

Kompanija još uvek nije objavila informaciju o tome šta je prouzrokovalo kvar i ne sumnjamo da ćemo jednog dana saznati odgovor, ali za sada, javnost preporučuje kupcima da se drže one teorije, „prvi mačići se u vodu bacaju“.

AutoRepublika

(7492)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Marko nije čuo da se motor treba razraditi 😜
Evo ja svoj razrađujem već 6 mjeseci, na satu stoji 410 km, a već mi prijavljuje servis za mjesec dana 🤣

moron

„Brate“, šta radiš ti sa tim kolima, pa ja ti po gradu običnim bicilom predjem toliko za manje od mesec dana 😊

BB

Pa i ja pješke 😉
Eto, potrefilo se nekoliko stvari da je malo prešao. Prvo oko registracije (ganjanje papira, gužve u MUP-u), pnda zdravstveni problem na drugom kraju „planete“, gdje sam trebao ići većim autom – tako da sam zbog punice tri mjeseca bio južnjak, onda „oročenje“ vozačke dozvole, žena odustala od vožnje – kad treba nešto onda mene trza „hajd me odbaci molim te, kasnim…“ – i ja naravno uzmem auto koji je vani, da ne izgonim iz garaže…
I tako…

moron

Jbg, dešava se … Sve može da se pokvari u garanciji ( a i posle nje ), samo je bitno da postoji i korektan „odgovor“ davaoca garancije ( ako je do kvara došlo tokom nje ).
Tako da je ovo po meni veoma afirmativan tekst o brendu i njegovom odnosi prema kupcima.

S mile

I gle, bas Youtuberu se desi tako nesto.. .. kakva koincidencija… sad ce dobiti milionske preglede, a od proizvodjaca odgovarajucu kompenzaciju…

Matija

VW je bio mnogo tezi slucaj – u proteklih desetak godina kod njegovih, tada novih, TSI motora masovno su pregorevale glave motora i kidao se zupcasti kais! Sve se to dogadjalo u garantnom roku i posle njega, optuzbe su pljustale po sudovima i masmedijima i – nista! VW je hladno ignorisao zahteve za obestecenje i na sve moguce nacine izbegavao obaveze! Ocigledno je da je VW pod zastitom politike i pravosudja.

BB

I ti onda kupiš baš VW i baš TSI motor 😜

Matija

Ja sam onaj strateg koji ceka da vidi sta ce da se dogodi! 🙂 Bez brige, imao sam ja to na umu i dobro sam se raspitao o kvalitetu novih motora. Situacija se smirila, problema nema. Pored toga, u momentu kada sam trazio sebi auto, T-Roc je najvise odgovarao mojim potrebama: dovoljno komforan, dovoljno brz, atraktivan dizajn, pristojna cena. Zadovoljan sam. Jedini promasaj jeste kupovina benzinskog motora a ne dizela. Potrosnja je velika! U to vreme vodile su se u javnosti zestoke diskusije o zabrani dizela. U medjuvremenu ova tema je nestala.

TheStig

A kako si dosao do zakljucka da je atraktivan? Iskreno izgled je ocajan. Dokaz toga je da ga voze 90 odsto zene.

Matija

Kako sam dosao do toga da je atraktivan? Lepo, pogledao sam ga vise puta, analizirao i zakljucio „dopada mi se!“
T-Roc 90% voze zene? Nisam brojao. Gde si pronasao taj podatak?

TheStig

Radim u firmi koja je na najvecoj raskrsnici u gradu, onako lijep pogled na grad baš. Ujutro sjednem kad dođem na posao, pijem čaj i uživam u pogledu. Nekad posmatram saobraćaj. Vidio sam tih Troc-ova priličaj broj i vjeruj mi da sem 2 koji su vozili muskarci (a oba su bila R) sve ostale su vozile žene.