1. Home
  2. Vesti
  3. Veliko (klasično) otkriće u Teksasu
Veliko (klasično) otkriće u Teksasu
3

Veliko (klasično) otkriće u Teksasu

848
3
Podelite sa prijateljima:

Ford Mustang kao Mustang nikako nije redak automobil. Napravljeno ih je više od deset miliona i uskoro će proslaviti šest decenija postojanja, a neki su naravno bili popularniji od drugih. Zlatna vremena Mustanga se odnose na period od 1964. do 1973. godine kada smo mogli da vidimo prvu generaciju u izložbeno-prodajnim salonima.

Tada su i nastale neke legendarne značke kao što su K-Code, Shelby GT350 i GT500, Boss 302, 351 i 429, Mach 1 i mnogi drugi. Svaki od njih zauzima posebno mesto u srcima kolekcionara, a mnogi će se složiti da je Shelby GT500KR možda najbolji Mustang u istoriji. Bio je deo ponude samo 1968. godine i u tom periodu je pronašao svega 1.452 kupca.

KR je bila kraćenica od „King of the Road“ ili „Kralj puteva“, a Kerol Šelbi je navodno zaštitio pravo na nju kada je čuo da je veliki rival Chevrolet želi da je iskoristi za specijalno izdanje modela Corvette. Ključna razlika između KR i standardnog Shelbyja GT500 je bila ispod haube. Tamo smo mogli da vidimo novi benzinac sa osam cilindara i radne zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara). Na papiru je razvijao 335 konjskih snaga i maksimalnih 600 Nm obrtnog momenta, ali će kasnija istraživanja pokazati da je snaga bila lažirana za oko 100 „grla“.

Takođe se mogao pohvaliti sa menjačem sa kraćim stepenom prenosa, modifikovanim ogibljenjem, većim kočnicama i još mnogo toga. Razlog za tako nešto leži u podatku da je uglavnom napravljen za trkanje na pravcu. Reč je o američkom šampionatu nazvanom National Hot Rod Association (NHRA), što ujedno objašnjava zašto je tako malo primeraka napustilo fabriku.

U suštini, „Kralja puteva“ su kupovali smo oni koji su se bavili amaterskim i profesionalnim auto-moto sportom. Još manji broj primeraka je preživeo pošto trkački automobili obično imaju kratku karijeru.

Primerak koji vidite na priloženim fotografijama je nedavno pronađen u američkoj saveznoj državi Teksas, a kupio ga je čovek po imenu Denis Kolins. Ako vam njegovo ime zvuči poznato, za to postoji opravdan razlog. Naime, često je bio gost na emisiji „Fast & Loud“ i tada smo videli da ima veoma uspešan biznis tjuniranja raznih modela Jeepa.

Pronašao je KR u jednoj garaži u rodnom Teksasu, gde je bio pakiran od 1979. godine pa sve do početka ovog meseca. Nažalost, automobil više nema originalni motor i četvorostepeni manuelni menjač, ali je i dalje reč o veoma poželjnom kolekcionerskom primerku. Na sreću, Ford je kasnije koristio isti motor u još nekoliko modela pa samim tim pronaći „428 Cobra Jet“ zapravo i nije preterano teška misija.

Nadamo se samo da će ga gospodin Kolins vratiti u originalno stanje jer je zaista reč o specijalnom četvorotočkašu…

AutoRepublika

(848)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako nije bilo vlage u toj garazi onda je karoserija dobro ocuvana. To je vaznije od motora jer je restauracija karoserije najkomplikovanija. U Americi ima bezbroj velikih motora, nece biti tesko izabrati jedan.

s mile

Koliki Klirens ima, meni izgleda veći od mnogih SUVova danas…

Matija

Pa lepo je covek napisao da auto nema motor. 🙂