1. Home
  2. Sajmovi
  3. Marka Crown po prvi put u javnosti prikazala model Sedan
Marka Crown po prvi put u javnosti prikazala model Sedan
2

Marka Crown po prvi put u javnosti prikazala model Sedan

795
2
Podelite sa prijateljima:

Nova Toyota Crown se kao takva zadržala u matičnom Japanu i u Americi. Međutim, kao što smo pisali i ranije, u Kini je pod tim imenom lansirana zasebna marka i ona će u nekakvoj korporativnoj hijararhiji brendova okupirati mesto između Toyote i Lexusa. Prvi model novog brenda je izdignuti sedan po imenu Crown SportCross, a lokalna premijera istog je upriličena na Salonu automobila u Gvangžuu, uz početnu cenu od 53 hiljada američkih dolara.

Negde u isto vreme, Japanci su po prvi put uživo prikazali i limuzinski model s četovoro vrata nazvan Crown Sedan.

Ovde imamo posla s autentičnim naslednikom u dinastiji Crown, verodostojnim nosiocem porodične genetike i nastavljačem tradicije. Naposeltku, ako je kod modela Crown SportCross implementiran transferzalno (poprečno) postavljen motor uz posledične prednje točkove kao pogonske, onda je Crown Sedan postavljen na platformu GA-L, što podrazumeva klasičnu postavku. A, svi znamo da je Bog rekao da bi motor trebalo da bude postavljen uzdužno uz zadnji pogon. Ovakva odluka implicira i pristojne proporcije s kabinom pomerenom unazad.

U šesnaestom pokolenju Crowna, samo sedan nudi takvu konstrukciju, karavan i krosover koji su objavljeni još letos dele platformu s proterenskim sedanom, što će reći da je agregat pričvršćen poprečno i da je pogon na prednjoj osovini.

Nažalost, primerak koji je (po prvi put javno) izložen na manifestaciji u kineskom megalopolisu zvanom Gvangžou, nije pravi automobil, već je u pitanju maketa vozila u punoj veličini, dok su i točkovi „pravi“. Maketa nema enterijer, pa čak ni sistem oslanjanja, dok je zadnjica izvedena elegantno.

Ali, dizajn vozila je već zapečaćen, što se kaže. I sudeći po formi i po proporcijama karoserije, novi Crown Sedan će umnogome deliti komponente s vodoničnim modelom poznatim pod imenom Toyota Mirai. Podsetićemo, i ta Toyota počiva na istoj (GA-L) platformi.

Toyota još ne reče ni slovo na temu pogonskih sklopova buduće masovno proizvedene limuzine, ali nije teško pretpostaviti da će Crown Sedan biti hibrid. Defitinivno ćemo videti verzije s četvorocilindarskim motorima pokretanim sagorevanjem benzina, ali nije definitivno da će isto proći i jedinice V6.

Za kraj još da kažemo da je izvesno da će Crown Sedan biti vidno skuplji od kros-sedana, a očekujemo informacije na temu debija serijske verzije vozila, koji je pak izvesan da će biti viđen tokom 2023.

AutoRepublika

(795)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

„Ružna“ Toyota, možda je to bilo nekad, ovo je skulptura… odlično izgleda

Matori

Zašto nisu objavljene fotografije u naslovu najavljenog sedana?