1. Home
  2. Vesti
  3. Sva vozila grupacije Volkswagen počivaće na JEDNOJ platformi!
Sva vozila grupacije Volkswagen počivaće na JEDNOJ platformi!
32

Sva vozila grupacije Volkswagen počivaće na JEDNOJ platformi!

1.49K
32
Podelite sa prijateljima:

Nemci su prevazišli sami sebe. 

Ako ste verovali da je aktuelna strategija „prepakivanja“ automobila dostigla vrhunac, odnosno da na jednoj platformi bude neretko postavljeno i desetak vozila, gadno ste se prevarili. Volkswagen planira da sa aktuelnih pet arhitektura koliko je u upotrebi kod te grupacije svede ponudu na dve platforme, a onda samo na jednu!

Podsetimo, nemački div trenutno koristi sledeće platforme: MQB, MLB, MSB, MEB i PPE. Prve tri će u toku ove decenije polako biti eliminisane, a električni model biće utemeljeni na dve arhitekture, a zatim na samo jednog koježa će nositi naziv SSP (Scalable Systems Platform).

Prvi model koji će koristiti SSP bazu biće električni naslednik za Audi A8 i trebalo bi da se nađe na tržištu 2026. godine. Šta više, veruje se da će Audi ove godine na Salonu automobila u Minhenu predstaviti konceptulano izdanje ovog modela.

„Uvođenjem SSP arhitekture radimo na naše prednosti – menadžmentu platformi i korišćenju sinergije naših brendova i različitih segmenata tržišta“, rekao je šef Audija – Markus Disman.

No, neće samo fizičke platforme biti u fokusu pažnje Volkswagen grupacije, isto je i sa softverskim temeljima. Već je stvoreno novo odeljenje po nazivu Cariad koje će se baviti stvaranjem softvera sa krajnjim ciljem da se napravi potpuno novi operativni sistem za buduća vozila Volkswagen grupacije.

Šef Cariada, Dirk Hilgenberg, istakao je da će softver imati ogromnu ulogu u budućnosti nemačke kompanije. „Softver je od krucijalnog značaja za transformaciju od proizvođača automobila do integrisane grupacije u vezi sa mobilnošću“, rekao je Hilgenberg.

Osim toga, Volkswagen ima velike planove u vezi sa proizvodnjom i razvojem baterija za svoja električna vozila. Žele da unifikuju dizajn baterijskih ćelija, što bi veruju donelo uštede od 50% u ceni finalnog proizvoda. Svoje baterije će proizvoditi u šest evropskih fabrika, koje će do 2030. godine na godišnjem nivou isporučivati čak 240 GWh. Volkswagen već radi na planovima za reciklažu upotrebljenih baterija sa ciljem da se minimalizuje uticaj na životnu sredinu.

Nemačka grupacija će u narednim godinama nastaviti da ulaže u razvoj infrastrukture za električne automobile u Evropi, ali i Kini i SAD, čija tržišta navodi kao ključna za dominantnu planetarnu ulogu.

„Postavili smo za sebe strateški cilj da postanemo globalni lider u sferi električnih vozila i na dobrom smo putu da to i ostvarimo. Sada postavljamo nove parametre“, zaključio je prvi čovek Volkswagen grupe – Herbert Dis.

AutoRepublika

(1489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dosad su vozači VW od Pola do Pasata „jašili“ na jednoj platformi, što više platiš, više si prevaren.Veći Audi, Porše i Bentli imaju drugu platformu ali VW smatra da vozači njihove grupacije nisu dovoljno prevareni, nisu dovoljno preplatili njihove „proizvode“, može to i bolje.Jedna platforma( brijačka stolica) za šišanje svih mušterija.

S mile

Pa kad mogu ja u fabiji da imam istu rucicu za zmigavac i brisace, ovu desnu, kao drug u audiju. Za kaj pa ne…😀

don

Se razme.

don

Bravo za, sve na struju pa i ne treba dvije…samo me zanima, onaj ko to doživi vidjece, kako li će onda reklamirati to. Ma ne znam šta da kažem, gade mi se na kvadrat, jebo ih brko.

BB

mjenjaće naljepnice na njima…

moron

Ne razumem šta je suštinski problem za kupce u činjenici da će biti korišćenia samo jedna platforma? Za,kupca je uvek bolji svaki model onog brenda koji koristi više platformi, u odnosu na svaki model drugog brenda koji koristi manji broj platformi?

TheStig

Naravno da je problem. Šasija je najbitniji dio vozila, određuje na svaki način osjećaj prilikom voznje i ukupnu dinamiku vozila. Ako imaš jednu šasiju svi modeli će morati biti podređeni jednom modelu ili neki modeli će biti podređeni drugim modelima. Krutost šasije, težina, rigidnost, fleksibilnost itd. Zbog iste platforme sva vozila će da se ponasaju isto ili slicno. Zeliš li da sportski hatch se vozi kao limuzima za 50godisnjake?Naravno da ne zelim. Zelim beskompromisno vozilo. Sad imaju jednu platformu a naplacuju vise ljudima za sve modele iz game vozila iako su u sustini od 80 odsto istih komponenti. Znači jeftinije… Pročitaj više »

Multilink seleni

Šasiju nemaju putnički automobili, bar ovi savremeni. Zadnji VW koji je koristio šasiju je bila Buba. Bosanski Stiže, još nisi naučio ni osnovne stvari o automobilu, a po ceo dan mlatiš praznu slamu.
E ajde me sad ubedi kako automobili ima šasiju ili se to kao „tako“ kaže. Ko ono neki dan kad si držao priču o „selen“ blokovima.

TheStig

Ti si šaban najveći i najgluplji kojeg sam ikad u životu sreo. Chassis na engleskom znači i prevodi se kao šasija tj dio (ram) na koji ide karoserija vozila. F1 bolid ima šasiju, a da ga nemaju moderna vozila. Idi čuvaj koze seljačino zaostala.

Branko

Multilink, dotaknuli smo vrlo zanimljivu temu, koja je postala zanimljiva zbog čestog korištenja kolokvijalnih naziva. Obzirom da svako vozilo u prometu ima broj šasije, bilo bi logično i da ima šasiju, zar ne? Ali ono što podrazumijevaš pod šasijom, struka naziva nosivom platformom koja se primjenjuje kod karoserija nenosivog (kamioni) i polunosivog tipa (npr. VW Buba). postoje i samonosive karoserije, a glavna razlika je u tome što kod nenosive karoserije ne postoji kruta veza između nosive platforme i karoserije (nego elastična), pa nosiva platforma u potpunosti preuzima opterećenje silama i momentima koje djeluju na vozilo. Ima toga još, ali ne… Pročitaj više »

Multilink seleni

Pošto ovde pišemo srpsko – hrvatskim – bosanskim – crnogorskim ili sl jezicima 🙂 šasija se odnosi isključivo na element – nosač motornog vozila, koji nosi ostale delove vozila, kao pogonske sklopove, kabinu, sanduk, koristan teret, prenosi opterećenje priključnog vozila i sl, a klasična automobil ima samonoseću karaoseriju, koja nema šasiju. Šasija je statički nosač i integralni deo vozila. Ona se dimenzioniše da nosi sve ostalo i uvek je REŠETKA, (to je osnovna karakteristika šasije), ravanska ili prostorna. Većina teških vozila ima ravansku rešetku (kao i prikolice) a recimo visokopodni autobusi imaju trodimenzionalnu rešetku. Svaka rešetka je satavljena od štapova.… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Multilink seleni
Branko

TheStig, platforma nije materijalni dio vozila. Platforma predstavlja virtualne gabarite vozila s određenim stupnjevima slobode, a njena materijalna interpretacija je postolje na tekućoj traci u tvornici. Slikovito rečeno, kao kad u servisu postoji jedna dizalica za kombi, a druga za fiću. To znači da se vozila na „istoj“ platformi mogu proizvoditi na istoj proizvodnoj traci te su posljedično među-osni razmaci, razmaci između kotača, visina i dužina otprilike iste (uz manja dopuštena odstupanja). Nema razloga za brigu, šasija je nešto sasvim drugo, mada je i to kolokvijalni naziv. 😉

Multilink seleni

Naravno druže. Baš tako. Ali to ne razume 99% pismenijih čitalaca, a glavna zabuna nastaje od samog početka izraza „platforma“ koga su nepismeni novinari krstili isljučivo kao materijalni deo automobila. Tako da čak i Wikipeedija baguje po tom pitanju.

TheStig

Branko zahvaljujem se na objašnjenju. Samo bih ti dao jedan primjer vezano za diskusiju šasija -platforma. Platforma je jako širok pojam i može da podrazumijeva sve sto se dijeli između modela, brendova itd. Šasija je uži pojam ali usljed uslovljenosti platformom, mogucnosti izmjene bilo cega što se tice sasije kod modela gdje je platforma ista je jako ogranicena. Kao posljedicu toga imaš da VW Touran i Auti TT imaju istu šasiju što je tačan podatak koji mozeš lako provjeriti.

Multilink seleni

Blesimetre, bar da umeš da pročitaš Wikipediju, koja je danas svima dostupna. Šta to reče nesretniče, da Audi TT ima šasiju. Kolac što se više drma rupa je sve veča! Menjam ime u Audi TT sa šasijom 🙂
Pročitaj nesretniče nepismeni i to na ćirilici piše, pošto Dušan Silini nije znap latinicu, pa ne zma dal je ti znaš:
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A8%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0

moron

Nisi mi jasan … Pa, svaki proizvodjač ODAVNO deli odredjeni broj komponentni izmedju više modela istog brenda, kao što mnoge grupacije dele iste komponente izmedju više brendova koje poseduju ( i više modela svakog tog brenda ). Sve se na tome zasniva. Samo kao primer, da li motor tvog ceed-a koristi samo ceed? Naravno da ne! Da li tvoj motor koristi samo Kia? Naravno da ne, koristi ga i Hyundai. Dakle, tu vrstu prevare imaš odavno, kod svih. Ali, ti do sada nisi smatrao da zbog toga imaš magareće uši. Tek sada si uši dugouhih magaraca uočio kod budućih kupaca… Pročitaj više »

TheStig

Nisi ti meni jasan. Pokušavaš da ispadneš inteligentan nekim komentarom, bez da je u istom bilo šta značajno rečeno. Ko si ti da znaš kakve su nečije uši (figurativno govoreći)? Pa VW ima najvecu skupinu automobilskih brendova te ce usljed toga njegovi kupci da imaju najvece uši kako kažeš jer je tu najviše kompromisa napravljeno. Primjer…imaš golfa koji na testu sjevernog jelena se gore ponaša nego jedna Dacia. Zašto?Pa zbog platformi. Podređen Tiguanu, Touaregu, Q liniji i svim drugima. Toliko kompromisa je moralo da bude učinjeno da su im svi automobili isti. Što rekao Don-dizajn by Brko.

moron

Ja sam ti naveo banalan premer da Hyundai/Kia u procesu proizvodnje deljenjem komponenti ( a i tehnologije, proizvodnih procesa i svega ostalog ) načelno postupaju na istovrsan način kao i VW u naslovnoj vesti, a ti se odmah „narogušiš“ ? Svi su oni isti, nema tu razlike. I „magareće uši“ odavno imaju svi kupci, bez obzira na brend. Ne postoje medju proizvodjačima i/ili brendovima „loši momci“ i „dobri momci“. Sve su to isti „lopovi“. Naravno, marketing je tu da kupce ubedi u drugačije. A neki brendovi u marketing i ulažu daleko veče pare od drugih. Ali, srećom, i taj uvećani… Pročitaj više »

TheStig

Hahahaha ko si ti da se ja „rogušim“ na tvoje izjave?Po ko zna koji put ponavljam da sam ljubitelj Fordovih automobila. Kiu sam kupio iz razloga jer je racionalno gledano bila najbolja kupovina. Pa ja nisam ni rekao da svi proizvođači ne proizvode po istom kalupu, nego sam uperio prstom na VW koji „maže oči“ najviše, a realno su najveća konfekcija. Kia je prodala 2.6 mil automobila u 2020 naspram 2.8 mil VW. Hyundai grupacija je brend koji napreduje i dalje i ima veći imperativ da se dokaže kupcima što garantuje da su mu sigurno proizvodi bolji u odnosu na… Pročitaj više »

don

E, pa da zapalimo jednu, što reče ono div u crtanima, pa smota kuću za cigaru. Odem ja danas do hjundai da vidim tupsona i elantru. Tupsončić djeluje kao stari model kojem su kabinu, dakle instrument tablu prekrivali da bude u duhu novog doba, ostalo je kvalitativno isto, što me je razočaralo. I za njega oće 25 000eura.
Elantra je ok, mada pozadi nema mjesta za glavu…napredak je vidljiv.

TheStig

Moze Done, šta ćes popit?😁Ma Tupson ružan bljak a ona tabla umetnuta ispred vozača mi toliko bode oči da je to blam. Elantra dobra pravo. 👍

don

E, i ja u priču oko cijena ..Paz vako, velim ja nje’u, puj, pička ti se ogadila, za i20 ‘oš 31 hiljadu maraka? Za elantru na povlasticu oćeš 32000 inače 46. A za tupsona kurac, nema povlastice. Rekoh, kako nema? Oli to ne ne daješ PDV a ja kupujem bez PDV? Kaže da daje, al meni k…c, nema na povlasticu i tačka. E, kad je tako, razumiješ ti mene, odoh ja u Njemačku iz ove vukojebine, ionako sam samo poslom navratio, a do tebe samo da zajebavam. Onomad 2008 pomogoh čovjeku da pazari Ceeda te ga on platio 11000 eura,… Pročitaj više »

moron

Ako potencijalnom kupcu u eventualnoj dilemi šta kupiti, kao pomoćni parametar u donošenju odluke, treba da bude i obim godišnje produkcije pojedinih brendova, onda u toj logici nešto nije baš logično. Osim, naravno, ako je u dilemi koji brend (kog proizvodjača kao firmu ), a ne u dilemi koji automobil da kupi … „Leba ti“, šta mene kao (neflotnog) kupca, briga da li neki brend X, godišnje proda 1, 2 ili 3 miliona vozila? Svaki model onog brenda sa obimom prodaje od 3 miliona je uvek garantovano bolji zakupca od vozila onog brenda sa obimom produkcije od 1 milion vozila… Pročitaj više »

TheStig

Naravno da treba. Godišnja produkcija nečega upućuje na prodaju i tražnju za tim, a tražnja upućuje da je u pitanju dobar proizvod, a Corolla to pokazuje ima već skoro 40 godina. Ide ko halva što bi rekli. Nisam kupio corollu jer nisu imali motor koji mi snagom odgovara, a da se uklapa u cijenu. Ako ćeš gledati po tome šta dobiješ za svoj novac i novo kvaliteta tj pouzdanosti, da, Toyota Corolla je bolja kupovina. To što se ljudima da izvinite digne neka stvar za modelom kako izgleda pa se zalete ko pijani i kupe npr T-Roca koji ne vrijedi… Pročitaj više »

moron

Onda je, što bi ljudi rekli, parizer najbolja kupovina. Jer, veliš „Godišnja produkcija nečega upućuje na prodaju i tražnju za tim, a tražnja upućuje da je u pitanju dobar proizvod,“

Renault Terminator

Kvantitet ne znači i kvalitet,vazda bilo…

TheStig

Ma jok, kvalitet je kad Reno ima prodajne brojke od prije 10 godina al prave vrh auta samo ih jebe što su neshvaćeni 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Renault Terminator

Molim te,nemoj da se razmnožavaš više.comment image

TheStig

Nisam odavno čuo gluplju analogiju😂Brkaš babe i žabe. Porediš nešto čime se zadovoljava fiziološka potreba (zelja za hranom) i kupovinu automobila što je potpuno neka druga vrsta potrebe, a i možeš imati bar nekoliko razloga najmanje zašto kupuješ automobil. Tip za tebe, Abraham Maslov je davno napravio kategorizaciju potreba pa mozda da pogledaš to, da se ne „prosipaš“.

Multilink seleni

Davno sam pokušavao da objasnim šta to sve sačinjava „platformu“ vozila i koje mogućnsti može da ima jedna platforma. Pa da ponovim, da bi u principu značilo da se sva vozila sa jednom platformom mogu proizvoditi na istoj montažnoj liniji i da se svi glavni delovi mogu montirati na toj liniji. To uopšte ne znači da bi vozila proizvedena na toj liniji imala iste ili slične karakteristike, ali daje određena ograničenja u projektovanju i proizvodnji vozila. To sigurno znači novo postavljanje proizvodne linije i nove alate na liniji. Zato je to bitno za proiizvođača, po principu uloženo – dobijeno, jer… Pročitaj više »

Branko

Uf, sorry, sad sam tek vidio drugi post…

Multilink seleni

Možda nije mesto…. Ima li neko iskustva sa Peugeotom 301 1,5 HDI od 100 ks, nov za 14 500€ i to 2021 godište. NIsam znao da se još pravi to čudo. Na bazi čega je? 208 ili možda čak starog 207?? I gde se pravi?