1. Home
  2. Vesti
  3. PSA grupa neće proizvoditi autonomna vozila
PSA grupa neće proizvoditi autonomna vozila
0

PSA grupa neće proizvoditi autonomna vozila

391
0
Podelite sa prijateljima:

Neposredno pre početka Salona automobila u Ženevi, postalo je poznato da je PSA grupa obustavila razvoj autonomnih vozila. Ipak, tek najsvežija izjava prvog čoveka francuske grupacije, Karlosa Tavareza dovoljno je snažna i jasna da ne ostavlja nikakvu dilemu u pogledu budućnosti galskog diva. Naime, on je rekao da je razvoj tehnologije samovozećih automobila trajno zaustavljen, što znači da, kako stvari stoje, nikada nećemo biti u prilici da vidimo potpuno autonomna vozila marki Peugeot, Citroen, DS, Opel i Vauxhall.

Iznete tvrdnje se odnose samo na vozila četvrtog i petog nivoa autonomije, a to su ona koja ne zahtevaju intervencije od strane vozača, izuzev u slučajevima kritičnih situacija. Po mišljenju Tavaresa, autonomni automobili su lišeni bilo kakvog ekonomskog smisla, odnosno njihova cena će biti takva da će praktično biti nedostupni fizičkim licima, a opet ni sa takvim cenama, proizvođači neće biti u prilici da ostvare dobit.

Interesantno je, a ujedno i čudno, da su u javnost do pre tri, četiri godine dopirali drugačiji tonovi iz PSA grupe. Tada su vršena testiranja autonomnog minivana Citroen C4 Picasso koji je prevalio u samovozećem režimu oko 600 kilometara. Inicijalna ideja je bila da će koncept biti komercijalizovan između 2025. i 2035. godine.

Međutim, dalji razvoj događaja je jasno pokazao da će troškovi razvoja samovozećih atuomobila biti dramatični, što je višegodišnjeg đaka Karlosa Gona, dovelo do toga da stopira dalja odobrenja pozamašnih suma novca namenjenih istraživanju nove tehnologije.

Jasno je da sve prethodno izrečeno ne dotiče vozila koja će koristiti treći nivo autonomije. Sistemi adaptivnog tempomata, “plug-in” autopilota i ostale funkcije asistencije vozaču, svakako će naći svoje mesto u proizvodima na četiri točka PSA grupe. Dakle, nivo 3 autonomne vožnje je granica preko koje Francuzi neće ići.

Uzgred, PSA se ne odriče električnih vozila. Nedavno the concern also does not refuse electric vehicles. Nedavno je u javnost procurila informacija o pregovorima između PSA i FCA grupe u pogledu razvoja jedinstvene platforme za elektromobile.

Pozadinski razlozi su očito ekonomske prirode. Razvoj posebne arhitekture za vozila sa baterijama je prilično visoka investicija i kao takva može da ugrozi likvidnost proizvođača automobila. Očekuje se da javnost bude upoznata sa ishodom ovih pregovora do kraja juna tekuće godine.

AutoRepublika

(391)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments