1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Prodaje se Ford Crown Victoria iz filma „Taxi“
Prodaje se Ford Crown Victoria iz filma „Taxi“

Prodaje se Ford Crown Victoria iz filma „Taxi“

2.35K
2
Podelite sa prijateljima:

I ne, pritom ne pričamo o francuskom remek delu sa čuvenim Peugeotom 406. Verovali ili ne, šest godina nakon francuske verzije, neko u Holivudu se dosetio da snimi i američko izdanje tog filma. Glavnu ulogu taksi vozača igra glumica i muzičarka Kvin Latifa, dok joj društvo smotanog policajca i saradnika, pravi komičar Džimi Falon.

Film se pojavio u bioskopima 2004. godine, i prošao je kao „bos po trnju“, a jedan od automobila sa malih ekrana će se uskoro pojaviti u prodaji.


Pošto je radnja filma smeštena u Njujorku, i pošto prati život taksi vozača, izbor četvorotočkaša zaista nije bio težak. Reč je o Fordovom velikanu zvanom Crown Victoria, koji je u spomenuto vreme još uvek masovno korišćen za takve namene.

Zavisno kojim izvorima verujete, producenti su na raspolaganju imali deset ili četrnaest primeraka i to kombinaciju onih proizvedenih 1999. i 2000. godine. Ne znamo koji studio je spremio ove filmske primerke, ali je lista modifikacija bila veoma slična onima iz francuske verzije.

Specijalni branici i felne, kompresor na haubi i registarske tablice koje se menjaju pritiskom na dugme daju impresiju da je reč o zaista brzoj i jedinstvenoj Crown Victoriji, iako ne postoje nikakve indikacije da je mehanika taknuta. Većina taksi vozila u Njujorku su ona koje je ranije koristila policija, a zatim bi bili preprodati posle godinu ili dve korišćenja.

To znači da je automobil pretrpeo detaljne modifikacije po pitanju ogibljenja, kočnica, čvrstoće šasije i još mnogo toga, ali se ispod haube krio identičan 4,6-litarski motor sa osam cilindara koji je razvijao 240 konjskih snaga. Maksimalna brzina je bila ograničena na 208 km/h, što je više nego dovoljno za američke puteve gde je brzina limitirana na 88 km/h.

Međutim, znajući takav podatak možemo da zaključimo da su neke scene u filmu potpuno smešne, kao recimo ona kada Crown Victoria juri i sustiže BMW 760i iz 2003. godine sa njegovih dvanaest cilindara i čak 439 „konja“. Razlika u ubrzanju je očiglena, pa američki taksista stiže od nule do 100 km/h za 8,7 sekundi dok je nemačka limuzina za 3,2 sekunde brže.

Nije nam poznato koliko primeraka sedana iz filma je preživelo, ali ovaj konkretni je dugo vremena pripadao privatnom kolekcionaru filmskih četvorotočkaša. Posle toga se nalazio u čuvenom muzeju takvih automobila, izgrađenom u gradu Volo, u američkoj saveznoj državi Ilinois), a iako je detaljno modifikovan, i dalje je sasvim legalan za uličnu upotrebu. U oglasu se navodi da je do sada prešao 64.300 kilometara.


Sadašnji vlasnik kaže da je vrednost procenjena na 40 hiljada američkih dolara, ali je on spreman prihvatiti ponudu koja bi eventualno bila i za deset hiljada „zelembaća“ skromnija.

AutoRepublika

(2352)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Horhe

Uzgred, ima jedan taksista u Bg koji vozi belu 406 koja je spuštena, ima felne i auspuh (i ostale sitnice) kao iz filma „Taxi“ 1.
Potpuno simpa… Kad ga malo pričepi, fino se čuje…. Samo ne znam kako ima živce i kičmu da vozi na onim 17ili18cama….

Balkanboj

Kakva fejk kopija dobrog francuskog filma, kao i svaka us fejk kopija.