1. Home
  2. Video
  3. Neverovatno otkriće u američkoj saveznoj državi Oregon (VIDEO)
Neverovatno otkriće u američkoj saveznoj državi Oregon (VIDEO)
1

Neverovatno otkriće u američkoj saveznoj državi Oregon (VIDEO)

13.49K
1
Podelite sa prijateljima:

Pokojni Bojd Kodington nam je pružio utisak da se u svakom hangaru širom Sjedinjenih Američkih Država krije neki veoma poželjni zapušteni klasik na koji je vlasnik u potpunosti zaboravio, a danas kao da vredi brdo novca. Realnost je naravno sasvim drugačija, ali s vremena na vreme, zaista može da se pronađe opisana situacija i jedna takva priča nam stiže iz okoline grada Portland u američkoj saveznoj državi Oregon.

Doduše, automobil nije bio izgubljen, ali svakako jeste dugo vremena bio zapušten i zaboravljen od ostatka sveta.

E sad, neko će sigurno reći „ma koliko Volkswagen „Buba“ može da bude retka i poželjna“ i na prvi momenat može i biti u pravu. Fabriku je napustilo više od 21 miliona primeraka, ali rane godine nemačkog narodnog automobila svakako nisu bile impresivne.

Štaviše, moralo je proći dugo vremena pre nego što je „Buba“ postala profitabilna i popularna, a Volkswagen je krenuo sa uvozom na američko tržište 1949. godine. Isporučeno je tek dva vozila, a primerak iz današnje priče je godinu dana mlađi. Ni ova iz 1950. godine nije bila preterano impresivna pošto se 328 kupca odlučilo za „Bubu“ po početnoj ceni od 1.480 američkih dolara (oko 18.282 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Vlasnik kaže da je automobil prošao kroz proces resturacija sredinom osamdesetih godina, što potvrđuje zbog čega i izgleda kao da je tek juče napustio fabriku, a poslednji put je vožen pre dvanaest godina. Tada je, verovali ili ne, parkiran u kamp prikolicu, i tu je ostao sve do nedavno, kada je kupljen od strane tima koji sebe naziva Silver Lining Auto Restoration.

Automobil je takođe poželjan zbog podeljenih prozora, takozvanog „split-window“, što govori da je zadnje staklo podeljeno u dva dela. „Buba“ je imala ovaj dizajnerski detalj samo do 1953. godine i takvi primerci su jako poželjni među kolekcionarima koji ne žale da potroše novac.

Spomenućemo da automobil pokreće 1,1-litarski benzinac sa 30 konjskih snaga i u stanju je da oslobađa maksimalnu brzinu od 100 km/h. Narvno, onda kada je u fabričkom stanju.

Pored ovog retkog primerka iz 1950. godine, tim je takođe postao vlasnik i kabrioleta napravljenog šest godina kasnije. Ovo je ujedno bila prva godina kabrioleta „preko bare“, a cenu od 1.995 američkih dolara (današnjih 21.835 najmanjih zelenih novčanica) je platilo samo 2.303 osobe.

Priloženi video snimak nam pokazuje još najmanje osam Buba na istom imanju iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a većina je u veoma očajnom stanju, i uglavnom se mogu koristiti za delove. Spomenućemo da je poslednja godina za ovaj automobil na američkom tlu bila 1977. za standardan model, dok je kabriolet u salonima opstao dve godine duže.

Uživajte u video snimku.

AutoRepublika

(13494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Boli k amere, oni nemaju prašine, paučine, korozije, vazduh u gumama…

Izmenjeno 1 godina pre od strane DOLF