1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Da li ćemo dobiti najskuplji američki automobil u istoriji?
AR pijaca klasika: Da li ćemo dobiti najskuplji američki automobil u istoriji?

AR pijaca klasika: Da li ćemo dobiti najskuplji američki automobil u istoriji?

198
3
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su uvek imali impresivnu automobilsku industriju za šire narodne mase, ali su se retko kada mogli pohvaliti vozilima koja bi spadala u sam svetski vrh. Pričamo o brendovima kao što su Ferrari među sportistima ili Rolls-Royce u kategoriji ultraluksuznih četvorotočkaša.

Naravno, postojali su izuzeci, pa ako bismo baš marljivo tražili, verovarno bismo i mogli da pronađemo neki od njih. Shelby Cobra je bio model koji je svakako uspevao da pokvari račune Ferrariju.

Iako nije bio čistokrvni američki automobil već je zapravo bio tjunirani Britanac sa mehanikom Forda, Cobra danas uživa u velikom ugledu kao kolekcionarski primerak. Štaviše, najskuplji američki automobil ikada prodat na aukciji je bila prva napravljena Cobra, ona iz 1962. godine koju je Kerol Šelbi lično posedovao dugo godina. Za nju je jedan kupac izdvojio 13,75 miliona dolara.

Cobra se proizvodila kroz tri generacije, od kojih je najpoželjnija ona poslednja. Fabriku je napuštala od 1965. do 1967. godine i specifična je po tome što je pokretao motor radne zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara). Razvijao je 425 konjskih snaga, a proizvedeno je svega 260 primerka. Od navedene brojke, 56 su bili takozvani „Competition“ radi homologacije za profesionalni auto-moto sport gde je snaga povećana na 485 „grla“, a maksimalna brzina je iznosila okruglo 300 km/h.


Primerak iz današnje priče ima broj šasije 3011 i deo je spomenute ponude iz palete „Competition“. Ono što ga čini posebnim je informacija da zapravo nije prodat privatnom kupcu već ga je Kerol svakodnevno vozio kao svoje lično prevozno sredstvo. Takođe je često iznajmljivan čuvenoj filmskoj kući MGM Studios, a najveću ulogu je zabeležio u izdanju nazvanom „Spinout“.

Tamo je njime upravljao niko drugi do kralja roka Elvisa Prislija, nakon čega je vraćem firmi Shelby American. Prvog privatnog vlasnika je dobio tek krajem šezdesetih godina prošlog veka, i to vozača Formule 1 Solana Arcinijega. Ovaj se s njim redovno trkao širom SAD i Meksika pre nego što ga je prodao.

Cobra je nastavila sa trkanjem sve dok je jednog dana tokom devedesetih godina nije zahvatio požar. Određeni delovi školjke i motora su tom prilikom bili oštećeni, ali je pronašao pravi kolekcionar i restaurirao u originalno stanje.

Cobra sada stiže na aukciju preko kuće RM Sotheby, a ona će se održati krajem januara naredne godine. Postoje eksperti koji smatraju da se vrednost procenjuje na više od spomenutih 13,75 miliona dolara, čime bismo dobili najskuplji američki automobil ikada prodat na aukciji. Moraćemo da sačekamo još šest sedmica da bismo konačno dobili odgovor na to pitanje.

Zoran Tomasović

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kobra je izuzetno originalan auto ali bez ucesca Kerola Selbija ne bi bila ono sto jeste – superstar medju oldtajmerima! Ova marka zamrzla se u svojoj proslosti, jos uvek mogu da se kupe fabricki nove Kobre bazirane na davnoj homologaciji. Firma je ocigledno suvise slaba da bi mogla da napravi sledeci korak u evoluciji. Godine 2013 Ford je pokusao da napravi prvi korak u modernizaciji Kobre – „Ford Shelby Cobra Concept“. Medjutim dizajn nije uspeo – umesto da postane dinamicniji i agresivniji, studija izgleda zdepasto i „uspavano“. Vidi sliku:

comment image

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
TheStig

Masina za mljevenje mesa. Definitvno konkurise za top 3 unutar 10 automobila koji vas zele mrtvog 😅

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Matija

Tacno! Poboljsanje pasivne bezbednosti bilo bi obavezan deo evolucije ovo automobila!