1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Monte Karlo na „redneck“ način
AR pijaca klasika: Monte Karlo na „redneck“ način

AR pijaca klasika: Monte Karlo na „redneck“ način

74
2
Podelite sa prijateljima:

Većini nas prva asocijacija na Monte Karlo je mesto u Monaku poznato po kazinima, kockanju, glamuri i generalno na lokaciju gde poznati i bogati provode odmor. Ali ako ste Jenki, onda će vas sigurno podsetiti na relativno uspešni model Chevroleta. Toliko je poznat da ga takozvani „rednecks“ smatraju za veliko božanstvo i to isključivo zahvaljujući takmičenju u šampionatu NASCAR-a.

„Redneck“ je termin koji se odnosi na osobe slabe edukacije i velike „zatucanosti“ sa američkog juga. Što bi Džeremi Klarkson jednom prilikom rekao, „vole svoj pikap kamionet, svoje oružje i svoju rođaku – i ne uvek tim redom“.

Njihov omiljeni profesionalni auto-moto sport je svakako NASCAR, a tokom osamdesetih godina je dominirao vozač Dejl Ernhardt baš za volanom Monte Carla. I nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što je crni Monte Carlo postao omiljeni automobil „rednecks“ baš iz tog razloga.

Monte Carlo je originalno predstavljen 1970. godine da označi ulazak Chevroleta u klasu „lična luksuznost“. Reč je o vozilima velikih dimenzija, dosta snage i visoke udobnošću, a pokazao se izuzetno popularnim među kupcima.

Za našu priču je najbitnija četvrta generacija i mogli smo da je vidimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1981. do 1988. godine. Proizvodio se na istoj platformi kao i mehanički blizanci Pontiac Grand Prix, Oldsmobile Cutlass Supreme i Buick Regal, a mogao se naručiti sa bogatim izborom motora sa šest i osam cilindara.

Ukoliko ste bili spremni odrešiti kesu, to jest novčanik, onda bi izbor padao na izdanje SS (Super Sport). Kupac bi u tom slučaju dobijao V8 motor radne zapremine 305 kubnih inča (5,0 litara) sa 180 konjskih snaga. Menjač je bio četvorostepeni automatski, a pogon na zadnje točkove. Monte Carlo SS je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,4 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 204 km/h. Takvo izdanje je koštalo 17.915 dolara ili 46.705 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca ukoliko se kupac opredelio za svoju opciju.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1988. godine i trenutno se nalazi u gradu Nort Sejlem unutar američke savezne države Njujork. Dok se Monte Carlo iz ove generacije može kupiti za tek par stotina dolara, ovaj konkretni primerak je značajno vredniji pošto na satu stoji brojka od tek 761 milja (1.218 km).

Reč je o spomenutom paketu SS, što znači da ima sve mehaničke i vizuelne modifikacije u poređenju sa standardnim Monte Carlom. Ranije je takođe bio registrovan u saveznim državama Minesota, Nju Džerzi i Vermont, pa ćemo pretpostaviti da je spomenutu kilometražu ostvario zato što je služio za promocije.

Aukcija je trenutno u toku, a dva dana pre kraja najviša od pet ponuda iznosi 40 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(74)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Posle turbulentnih i izuzetno kreativnih 60-tih godina, americku industriju 70-tih godina je zahvatio talas „modernizacije“ dizajna. Sta je to „novo“ i moderno“ – mnogima americkim dizajnerima jos nije bilo jasno, najvaznije je bilo uneti neku promenu u dizajn. Tako su nastale cudne kracije, kao ovaj gore „Monte Carlo“. Prava dizajnerska karikatura! Da ga vidim na ulici, okrenuo bih glavu na drugu stranu da mi ne pripadne muka.

Yankee

Ovaj automobil je iz 1980-ih godina… kasnih 1980-ih. 😉