1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Spektakl u Kelnu: Intermot opravdao očekivanja
Spektakl u Kelnu: Intermot opravdao očekivanja

Spektakl u Kelnu: Intermot opravdao očekivanja

140
1
Podelite sa prijateljima:

Bajkovite stvari se događaju u svetu konstrukcije motocikala. Proizvođači prikazuju obećavajuće električne modele i snažne primerke iz srednje klase. Sve to je moglo da se vidi tokom upravo završenog Salona motocikala održanog u Kelnu, čak i uprkos tome što su neka velika imena iz ovog sveta izostala s manifestacije.

Na prvi pogled deluje da je ovogodišnji salon Intermot zapravo tužan događaj, jer kako objasniti to što je samo tri od ukupno pet hala bilo zauzeto. Preostalo je samo 500 aktivnih štandova, otprilike polovina izlagača koja je bila aktivna i 2018. godine. To je tužna istina nekadašnjeg glavnog motociklističkog skupa u Kelnu, koji se završio juče.

Isto se može reći i za posetu, pa se o nekadašnjih 250 hiljada posetilaca danas može samo sanjati, a za ovakav trend ne bi bilo ispravno kriviti pandemiju. Doduše, industriji dvotočkaša dobro ide, ali rivalski Salon motocikala u Milanu je sve više dominantan u odnosu na ovaj u Kelnu. S druge strane, odsustvo vrhunskih brendova kao što su BMW, KTM, Harley-Davidson, Yamaha i Ducati stvara prostor i interesovanje za ranije zanemarene proizvođače i modele u ponudi.

Novi život u srednjoj klasi

Ono što je izazivalo posebno uzbuđenje u Kelnu, bilo je iz klase motocikala u intervalu radne zapremine motora od 600 do 800 kubnih centimetara. Ovaj segment je dobio na popularnosti u proteklih par godina, posebno u segmentu manjih putnih enduro motocikala, a sada je Honda ta koja postavlja pravce razvoja, pa čak i u segmentu uličnih trkača. Predstavljeni model Hornet s novorazvijenim dvocilindarskim motorom zapremine 755 cc će biti platforma za mnoge varijante modela i svetionik i smernica za rivale.

HONDA CB750 HORNET

Istovremeno, izlagači poput onih iz kompanija Mash iz Francuske, Benelli i Voge iz Kine, kao i indijski brend Royal Enfield su takođe imali šta da izlože u ovom segmentu dvotočkaša. Opšte predrasude o navodno prevaziđenoj tehnologiji i dunsterskom sklapanju voziloa su odavno demodirane, pa su primerci s oznakama Mash X-Ride Classic ili pak TRK 800 iz Benellija, često viđen prizor na velikim i uglednim štandovima. Ovi motocikli dele nešto s Hornetom, veoma su pristupačni s cenama nižim od osam hiljada evra.

Honda Hornet: Cenovna etiketa kao objava rata

Honda se još jedared dokazala ikonom motociklističkih entuzijasta ograničenog finansijskog budžeta. Popularni ali i ugašeni model Hornet je sada oživljen vozilom koje je opremljeno novim rednim dvocilindarskim motorom zapremine 755 kubni centimetara. To je dovoljno za 92 konjske snage pri 9.100 rpm i 75 Nm najvišeg obrtnog momenta. Kada je ovaj motocikl napunjenog rezervoara „do vrha“, onda meri 190 kilograma, što deluje obećavajuće u smislu voznih performansi.

Paket elektronskih pomagala je takav da je malo šta ostalo za poželeti, a da već nije dostupno. Naravno, kada pričamo o ovom tržišnom segmentu. Tako imamo ABS, kontrolu trakcije, prilagodljivo kočenje motorom, tri režima vožnje (Rain, Standard, Sport) kao i jedan koji je ostavljen na volju vozaču. Tu je i petoinčni displej TFT a koji nudi iscrpan prikaz parametara i mogućnost povezivanja s pametnim telefonom.

Sve ove mogućnosti nudi vozilo s oznakama Honde, ono koje je konstruisano za globalno tžište, pa je i dizajn motocikla takav da bi se dopao većini, mada deluje da je pomalo i previše elegantan.

Honda sada nudi Hornet s tri opciona paketa uz doplatu. Dostupne su četiri boje i to: Pearl Glare White (biserno bela), Graphite Black (grafitno crna), Matte Iridium Metallic Gray (metalik siva bez sjaja) i Mat Goldfinch Yellow (i matirana žuta). Cena je šampionska i zadaće glavobolje konkurenciji: 7.890 evra.

Ono što je takođe bilo upečatljivo u Kelnu jeste retro tema koja se iznova reinterpretira. Kao i Royal Enfield sa malim modelom Hunter 350, Moto Guzzi takođe služi nostalgičnoj želji za istorijom brenda sa modernim modelom V100 Mandello.

Poput tradicionalnog indijskog brenda, koji je od tada potpuno redizajnirao portfolio modela između 350 i 650 cc, Moto Guzzi se oslanja na modele sa istorijskim detaljima koji privlače novu publiku koja traži tehnički moderna vozila sa prošlošću brenda.

Ovaj razvoj se takođe nastavlja u klasi modela u kojoj količine nisu odlučujuće i cena igra samo sporednu ulogu. Premijum proizvod za ovaj segment će u Kelnu predstaviti tradicionalni nemački brend Horex sa iznenađujućim adutom po imenu Regina Eva. Jednosed je savremeni rimejk stare Regine koja je sklopljena u Bad Homburgu pre nekih sedamdeset godina.

Moto Guzzi V100 Mandello

Da li ovde imamo posla s roudsterom ili putnim modelom? Nije ni bitno, deluje kao motor sposoban za sve, onaj koji na veoma vešt način donosi kombinaciju tradicije i primenjene umetnosti u tehnološkom paketu. Model V100 Mandello je prvi moderan Moto Guzzi koji je sišao s proizvodnih traka fabrike istog imena, izgrađene na jezeru Komo.

Moto-Guzzi-V100-Mandello

Najpe, on nudi neobično napredne sisteme asistencije za jedan Guzzi, pa je tako tu i sistem ABS koji je aktivan i u krivinama, poluaktivno vešanje i takozvani kvikšifter (brza izmena stepena prenosa bez upotrebe kvačila), a tu su i četiri režima vožnje (Travel, Sport, Rain i Road).

Vodeno hlađeni motor V2 nudi zapreminu od 1.042 ccm i zadržava stari oblik V, što se vidi i od spolja, ali je u pitanju mašinsko remek-delo. Nudi 115 konjskih snaga na 8.800 rpm uz najviši obrtni moment od 105 Nm na 6.750 rpm. Dinamično, nema šta!

Sva rasveta je u LED tehnologiji, dok je far Guzzi posebno podesan i tokom skretanja. Petoinčni kolor ekran TFT je sposoban da se povezuje i s pametnim telefonom.

Model V100 Mandello, koji i na prvi pogled asocira na dalekometna putovanja, može biti poručen putem veb sajta Guzzija i dolazi u različitim bojama i završnoj obradi. Tu imamo ekskluzivnu varijantu S, koja pruža poluaktivno ogibljenje Öhlins. Cena kreće od 15.499 evra.

Horex Regina Evo: laka konstrukcija s plastikom ojačanom ugljeničnim vlaknima

Horex, nemački proizvođač motocikala sa sedištem u Landsbergu na Lehu je izazvao senzaciju na startu manifestacije Intermot. To mu je pošlo za rukom zahvaljujući pionirskoj tehnologiji i grandioznoj interpretaciji starog modela Horex Regina iz pedesetih godina prošlog veka.

Nova Horex Regina Evo pruža vodeno hlađeni jednocilindrični motor sa 600 kubika, dve bregaste osovine iznad glave i šestostepeni menjač, tako da nije baš spektakularno. Šasija je, s druge strane, senzacionalna: sastoji se skoro isključivo od ugljeničnog monokok okvira.

HOREX_Regina Evo_1920

Pokretna ruka zadnjeg točka i razni poklopci su takođe napravljeni od ugljeničnih vlakana, a razvila ih je sama kompanija Horex. Brend je duže od deset godina ćerka firma koja posluje unutar grupacije 3C Carbon Group AG, tržišnog lidera za proizvodnju visokokvalitetnog ugljenika. Jedinstvena stručnost – ovaj koncept šasije nije implementiran ni na jednom drugom komercijalno dostupnom motociklu – i to se može izmeriti: nova Regina Evo teži samo senzacionalnih 133 kilograma.

Nova Regina će se na tržištu pojaviti 2023. godine i to će biti u čast stogodišnjice marke Horex. Pet stotina vozila će biti ponuđeno po ceni od oko 35 hiljada evra.

Brzi napredak u segmentu električnih motocikala

Još je jedna zvezda manifestacije u Kelnu. Pogađate, to je elektromobilnost. Ako je ova klasa još 2016. godine bila smatrana za perifernu, onu namenjenu za male startap kompanije i promociju kineskih dobavljača koje niko nije uzimao za ozbiljno, sada se električni motocikli nude na svakom koraku. Glavne marke u Kelnu su bile Energica iz Italije i Zero iz Amerike.

Moguće je i izmeriti brz tehnološki napredak u segmentu električnih dvotočkaša. Na primer, baterije i sistemi za dopunu istih. Američki proizvođač Evoke izveštava da je dovoljno svega petnaest minuta za dopunu baterije kapaciteta 24,9 kWh na nivo napunjenosti od 80 procenata. Dovoljno za 300 kilometara vožnje!

Zero takođe u kontinuitetu unapređuje kapacitete i proizvodne mogućnosti. Pre nekoliko nedelja je indijski Hero, kao treći najveći proizvođač motocikala na svetu, kupio ekspertizu firme Zero, i to je platio 60 miliona američkih dolara. Energica, koja je u neku ruku Porsche među električnim motociklima, poznata je po svojim razvojnim postignućima i dobro je finansijski pozicionirana, baš kao i sam Porsche.

Zero DSR/X za ekskurzije po nedođijama

Model DSR/X razvijen od strane američkog proizvođača Zero je drugi „Zeleni dugoprugaš“ (Green Long Range Tourer), i na tržištu nastupa nakon modela Energica Experia. Veliki električni motocikli sada ulaze u carstvo terenskih dvotočkača s mogućnošću ispunjenja lakih vanputnih ambicija. Vazdušno hlađeni elektromotor modela DSR/X nudi 225 Nm obrtnog momenta i 100 konjskih snaga na 3.650 rpm. Motocikl je limitiran na brzinu kretanja od najviše 180 km/h.

Zero DSR/X

Zero nudi mogućnost dopune snagom 6,6 kW za šta je potreban poseban zidni punjač, dok je moguće izvršiti i nadgradnju do 12,6 kW, naravno uz doplatu. Za takav zahvat (dopune baterije) je potrebno oko 90 minuta. Neki realan domet s punom baterijom bi bio negde oko 150 kilometara. Masa model DSR/X, koji bi se, sudeći po dostupnoj opremi, mogao smestiti u klasu velikih putnih enduro motocikala iznosi nekih 247 kilograma, i to uprkos teškim baterijama smeštenim u cevastom okviru.

Lista dodataka je bogata, pa tako Zero nudi i dodatni baterijski kapacitet od 3,6 kWh. Model DSR/X je odmah dostupan, ali cena nije mala: 26.550 evra, i to za početak…

Pored pionira u segmentu električnih motocikala, imamo i neke cenjene aktere u ovoj tržišnoj niši. Tako je BMW Motorrad prikazao par električnih vozila u najavi (u fazi planiranja i razvoja). Čak su i likovi čuveni po tome što im benzin teče kroz vene, oni s majicama na kojima piše Ducati, u poslu razvoja električnog super sportiste. On će biti korišćen u trkama MotoE, kao deo klase MotoGP, počev od 2023. godine.

Prototip Kawasaki EV: Za gradski kas

Iz prve je bio obećan za 2022. godinu da bi sada bio izmešten za kraj 2023. Kawasakiju je potrebno puno vremena kako bi elektrifikovao gamu. Naposletku, prototip EV je predstavljen na zeleno crnom štandu u Kelnu.

Šef marketinga japanske marke u Nemačkoj, Martin Drijehauz navodi da je ovo „motocikl namenjen gradskom sabraćaju i putovanjima“. Deluje da je za osnovu uzet motocikl iz klase do 125 kubika, i to kao plod rada inženjera Kawasakija, bolje reći dizajnera japanske firme. Snaga će verovatno biti negde oko 15 „konja“, ali nam Azijati nisu podarili više detalja. Pretpostavlja se da će autonomija biti oko stotinu kilometara, a ne zna se da li će baterija biti fiksirana ili će se moći i vaditi zarad dopune.

Kawasaki EV Prototip

Ipak, Kawasaki je preuzeo imperativ obaveze. Stoga će kompanija u Japanu nastaviti rad na motoru s unutrašnjim sagorevanjem, ali će se alternativno razvijati u svim pravcima. I vozila sa čistim električnim pogonom i vozila na vodonik i hibridna vozila biće uključena u portfolio modela do ključne 2035. godine – tada će poslednji motori sa unutrašnjim sagorevanjem biti isporučeni za tržišta Japana, Evrope, Severne Amerike i Australije.

Britanski brend Triumph takođe žuri da na put stavi svoje prvo električno vozilo, TE-1. Pored toga, veliki japanski proizvođači se sada uključuju u trku. Yamaha tako želi brzo da pokrene sopstvenu flotu svih električnih varijanti, počev od bicikala preko gradskih mopeda, pa sve do povećih motocikala. Kawasaki je tu, kako je najavljeno u Kelnu; Honda je posvećena razvoju „deset ili više električnih motocikala širom sveta do 2025. godine“.

Da li će najave biti propraćene i realnim delima i modelima, počećemo da slutimo i na osnovu prikaza za oko četiri nedelje u Milanu. Tamo će se naime, održati Salon motocikala u svetu poznat pod skraćenicom EICMA. Italijani kao organizatori, kao uostalom i proizvođači dvotočkaša, najavili su vatromet novih artikala na dva točka, baš kao što se to događa i svake godine.

AutoRepublika

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

🎆sajam za donore