1. Home
  2. Vesti
  3. Honda šalje model Insight u istoriju, ali zato debituje hibridni Civic
Honda šalje model Insight u istoriju, ali zato debituje hibridni Civic
7

Honda šalje model Insight u istoriju, ali zato debituje hibridni Civic

401
7
Podelite sa prijateljima:

Za kompaniju koja je bila jedan od pionira masovne proizvodnje hibrida, Honda nikako da ubode dobitnu formulu s takvim vozilima na američkom tržištu. Model Insight je zapravo debitovao „preko bare“ pre nego Toyota Prius i prodavao se tokom tri generacije, ali nikada nije uspeo da zabeleži onu slavu, kultni status i komercijalni uspeh kao spomenuti rival. Slična situacija se desila sa modelima Civic i Accord.

Oni su dobili nešto bolje ocene medija, ali ih je takođe pratio skandal sa pouzdanošću baterija koje bi počele da gube na kapacitetu, posle svega nekoliko meseci korišćenja. Honda je na kraju bila primorana da pozove veliki broj vlasnika vozila na korektivnu intervenciju u ovlašćene servise, i dan-danas se sudi s nekadašnjim vlasnicima oko pretrpljene štete.


Sadašnja generacija Insighta je stigla u izložbeno-prodajne salone pre 2018. godine i japanski proizvođač vozila je upravo najavio da ga nećemo videti u sledećoj generaciji. Tokom četiri godine proizvodnje, fabriku je napustilo samo 71.559 jedinica dok je Prius samo u 2021. godini izabralo 59.010 mušterija. Pritom moramo da dodamo i informaciju da su cene goriva skočile u velikoj meri tokom prethodnih meseci i očekujemo da bi prodaja Priusa mogla da dodatno naraste do nivoa od pre desetak godina kada je godišnje „preko bare“ prodavano preko četvrtina miliona vozila.

Insight deli platformu i određeni deo mehaničkih delova sa Civicom. Kombinuje 1,5-litarski benzinac sa električnim motorom i u proseku troši svega 4,6 litre na pređenih sto kilometara. Njegova cena od 25.760 američkih dolara je tek za par hiljada „zelembaća“ više od one koju je Honda odredila za Civic. Kupci su se žalili da hibridni sistem u ovom slučaju ne funkcioniše baš najbolje, pošto se benzinac pali samo kada bi trebalo da posluži kao generator za električni motor i pri najvećim naporom.

Ali to ne znači da se japanski gigant sprema predati u kategoriji hibridnih kompaktnih četvorotočkaša. Nova generacija modela Civic je nedavno debitovala, a Honda je potvrdila da ćemo ga uskoro videti i u hibridnom izdanju.

Ovaj potez stiže kao direktan odgovor na Toyotu Corollu hibrid gde je rival iskoristio Priusovu mehaniku da napravi pristupačni model, pa ne sumnjamo da će ista situacija uslediti i kod Civica. Mediji očekuju da će kombinovati 2,0-litarski benzinac sa električnim motorom za maksimalnih 180 konjskih snaga. O njemu za sada nema više informacija osim podatka da je dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju.

Odluka Honde da objavi ovakvu vest baš u vreme kada su cene goriva dostigle rekordni nivo u Americi i potražnja za ekonomičnim automobilima svakako postoji, jeste pomalo čudna, ali na kraju dana, hibridni Civic dobija još jednu šansu da pokaže svoje znanje.

AutoRepublika

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nisam zaista znao za tu tegobu Insighta. Guglah i nadjoh:

„The Honda Insight Hybrid Battery Light

Of all the problems reported by Insight drivers, none were more commonly reported than the warning light indicating a problem with the Honda Insight battery. Although this problem is hardly unique to Honda hybrids, it’s still a day that every driver dreads. Fortunately, most drivers have a warranty to help cover the cost of your Honda Insight battery replacement. If not, you can pick up hybrid battery replacement online (and that will come with a warranty).“

https://bumblebeebatteries.com/blog/most-common-problems-with-honda-insight-hybrid/

Iznogud Časni

Koliko košta to zadovoljstvo – njegovo veličanstvo zamjena baterije? Isto 20k eura?

moron

Koliko vidim, za one koji su zbog proteka godina van garancije na bateriju, u USA košta 1.650 do 1.750 USD.
https://www.besthybridbatteries.com/categories/hybrid-batteries-by-make/honda/insight

Iznogud Časni

Nemrem sad citati, znaci kod nas bar 2000€ plus ruke svakih 7 godina recimo. Lijepo.

Matija

Ne vidim neki znacajan razlog da ovaj model udje u istoriju. 🙂

Iznogud Časni

Jel ovo ima u Evropi?

moron

Poredeći specifikacije sa USA sajta Honde sa onim u Evropi, deluje da novi HRV u sebi nosi hibridni sklop koji je snagom SUS-a i EM-a identičan onome iz aktuelnog USA Insighta.