1. Home
  2. Vesti
  3. Ovaj superautomobil je do sada prešao približno pola miliona kilometara
Ovaj superautomobil je do sada prešao približno pola miliona kilometara
16

Ovaj superautomobil je do sada prešao približno pola miliona kilometara

5.30K
16
Podelite sa prijateljima:

Automobilski mediji su predstavili Hondu NSX sada već davne 1990. godine s rečenicom da „Enco Ferari može biti srećan što nije dočekao da vidi superautomobil iz Japana“. Daleko od toga da je NSX imao toliko blistave performanse ili da je nudio dozu prestiža da posrami veliki Ferrari.

Pružao je motor sa samo šest cilindara i maksimalnih 276 konjskih snaga, a sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 5,7 sekundi, teško da je mogao da opravda svoju visoku cenu od 60 hiljada američkih dolara (oko 123.975 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Ono što je učinilo NSX toliko dobrim jeste podatak da ga nije bilo teže voziti nego običnu Hondu Civic. Kupci su se obično žalili na lošu vidljivost, toplotu koju emituje motor odmah iza vozača, buku i ostale negativne karakteristike na tradicionalnom Ferrariju ili Lamborghiniju, ali NSX nije imao taj problem.

Takođe je bio veoma pouzdan za razliku od Italijana za koje važi ona šala da im je „potrebna generalka svaki put kad se menja ulje“.


Znajući sve to, nije iznenađenje da vidimo NSX sa visokim kilometražama, ali primerak iz 1992. godine čiji je vlasnik Entoni Lezada je svakako rekorder. Potrebno je reći da se NSX u Americi prodavao pod imenom Hondine luksuzne divizije Acura, a kupio ga je pre šest godina kada je imao 230 hiljada milja (368 hiljada kilometara) na satu.

Zatim je vozio svog ljubimca još dvadeset hiljada kilometara i zaključio da je vreme sa generalku. Posao je poveren firmi HQ Engineering i pri tom je prošao kroz detaljan proces mehaničkih modifikacija.


NSX takođe izgleda mnogo mlađe nego što bi njegove godine zaista uobičajeno pokazale, ali i za to postoji opravdan razlog. Naime, Honda je predstavila osveženi model početkom 21. veka i jedan od prethodnih vlasnika je odlučio da ugradi iste modifikacije kroz koje je prošao i restilizovani adut Japanaca.

To se odnosi na obe svetlosne grupe i branike. Od tada je Lezada prešao još 64 hiljade kilometara, a kaže da mu je cilj da se zaustavi na brojci od pola miliona milja (oko 800 hiljada kilometara).

Da li je tako nešto moguće? Svakako jeste pošto su svi automobilski mediji protekle godine objavili vest da čovek po imenu Šon Dirks poseduje primerak iz 1992. godine sa preko 400 hiljada milja (640 hiljada kilometara) na satu. On je već duži niz godina koristio svog ljubimca za svakodnevnu vožnju i imao je samo jedan veći kvar na račun menjača, posle nekih 200 hiljada kilometara vožnje.

Ako je ijedan egzotični superautomobil sposoban za tako nešto, to je svakako NSX, a ostaje nam jedino da vidimo hoće li Lezada ostati dostojan svojih reči…

AutoRepublika

(5296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Baš čudno za Hondu da može pola milke. Da li neki VW superautomobil može pola miliona? A čekaj vw nema superautomobil 😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
igi

Bugati Širon, npr.?

Baton

To nije VW , oni nikada nebi napravili jak auto da im nije Audi-ja ! Oni samo posjeduju Bugatti , i koriste njihovo znanje …

TheStig

Sjedi, 1 😆

YouNeedMoreKnowledge

Ne podnosim VW. Al’ evo ti jedan prototype NARDO. Kucaj i videces. Kad su mene zanimali takvi automobili, ortaci su samo pricali za mercedes i audi.

Izmenjeno 1 godina pre od strane YouNeedMoreKnowledge
TheStig

Prototip…a ne serijski superautomobil automobil koji je prodat u desetinama hiljada primjeraka. Sta da kucam, ja za taj Nardo znao kao dijete kad je i koncipiran 1997 te dizajnuran od strane Đuđara i njegovog Italdesign studija
Na zahtjev Ferdinanda Pjeha (koji je inace unuk Ferdinanda Porsea) i koji je bio zaduzen za sve velike vw projekte ukljucujuci Vejrona.

BB

Pa vidiš da je generalka rađena 😜

TheStig

Pise da je on zakljucio bez da je navedeno na osnovu cega. Da li zbog toga sto je zelio modifikacije i bolje performanse jer je i to generalka (motor se rastavlja i sve se provjerava i vraca na fabricke postavke i pri tome se nadograđuju željeni dijelovi (bolje i kvalitetnije karike, klipovi i sl) ili je to uradio iz predostroznosti. A ako je automobil bio trackday mozda je ipak imao neki problem. Ovih nsx hondi tj acura ima toliko na cestama u USA i japanu iako su neke stare 30 i kusur godina. Pametnom dovoljno.

Sunny

Vidi se da imaš pojma o autima… Svaki drugi golf3 Tdi je proŝo najmanje 500 000km i to je za mene
Superautomobil!

TheStig

Slazem se sa tobom. To sto si rekao je najbolji opis vw ljubitelja. Za njih je njihov golf superautomobil a za normalan svijet jedna obicna kanta 😂

Laki

Honda zna praviti dobre motore.

Bungi

Honda pravi kvalitetne motore koji se vrte na 7000 obrtaja i prelaze mnogo stotina hiljada kilometara. Tajna je u kvalitetnim materijalima i uljnoj pumpi koja je povezana direktno na koljensto vratilo.Što se motor brze vrti, uljna pumpa baca više ulja i motor uvijek ima adekvatno podmazivanje.

Renault Terminator

Nije sportista,nema šest cilindara..jedan Renault Fluens 2010.god. 1.6 benzin sa 400.000km na satu.
comment image

Renault Terminator

Bembara M5 E39 sa 726.500km na satu,radi ko doksa.
https://youtu.be/6RU1LbPNwB0

Renault Terminator

Bembara F10 525d 450.000km sa prvim lancem.
https://youtu.be/pGWvkwugHbg

Osiris

Remek djelo autoindustrije