1. Home
  2. Vesti
  3. Američki Volkswagen Passat će biti „retardirana“ verzija evropskog
Američki Volkswagen Passat će biti „retardirana“ verzija evropskog
4

Američki Volkswagen Passat će biti „retardirana“ verzija evropskog

1.42K
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Passat je ušao na američko tržište 2011. godine sa velikim očekivanjima proizvođača. Posle razočaravajuće prodaje modela iz Evrope, nemački proizvođač vozila je “preko bare“ otvorio novu fabriku (u gradu Čatanuga, savezna država Tenesi) i razvio potpuno novog Passata specično za “Jenkije“.

Na papiru se automobil mogao pohvaliti sa najviše prostora i ekonomičnim dizel motorom pa je prodaja startovala obećavajuće i prve godine je prodato preko 117.000 jedinica. Međutim, dizelgejt skandal, nizak kvalitet, neosvežavanje dizajna (za koji Amerikanci očekuju da bude noviji svakih par godina) i popularnost krosovera/terenaca su odvukli kupce i prodaja je pala na minimalan nivo.

Volkswagen je sada spreman da debituje novu generaciju za 2020. godinu, sa kojim su novinari već imali prilike da se sretnu i „provozaju“, ali još uvek nije dozvoljeno u javnost pustiti slike. Iz tog razloga, kompanija je predstavila nekoliko crteža koji bi nam mogli nagovestiti čemu možemo da se nadamo.

Kao što se očekivalo, dizajn ne donosi neku revoluciju već samo evoluciju onoga šta smo do sada videli. Farovi su prekopirani sa ostalih modela kompanije dok je maska hladnjaka značajno veća. Felne ovakvih dimenzija sigurno neće ući u serijsku proizvodnju dok zadnji deo dosta podseća na aktuelnu Jettu.

Volkswagen obećava da će lista opreme biti zavidno duga. Čak i osnovni modeli stižu sa LED osvetlenjem, 17-inčnim felnama, 8,0-inčnim monitorom sa Apple CarPlay i Android Auto opcijama konektivnosti i dosta pomagala za bezbednost.

Ono šta je takođe poznato je da Passat neće dobiti modernu MQB platformu, o čemu smo juče pisali, a koja pokreće gotovo svaki Volkswagen na američkom tržištu osim uskoro ugašene “Bube“. Kao razlog za ovakvu odluku, iz kompanije kažu da se javnost ne žali na mehaniku pa je i nema potrebe menjati.

Oni koji su imali prilike da testiraju rane prototip primerke su pohvalili prostor i udobnost, ali su dosta kritikovali izbor mehanike. Primera radi, standardni 2,0-litarski turbo benzinac razvija 174 konjskih snaga, što je poprilično malo za zapreminu i daleko manje od onoga što konkurencija nudi.

Ironično, kada je ovaj agregat debitovao početkom godine pružao je slabije performance i veću potrošnju u poređenju sa 1,8-litarskim turbo benzincem koji je zamenio. Sasvim je sigurno da se 3,6-litarski V6 motor neće vraćati, a šestostepeni automatski menjač bi i dalje trebao da bude jedina opcija.

Bilo kako bilo, više informacija se očekuje posle nove godine kada će Passat i zvanično debitovati na Salonu automobila u Detroitu.

AutoRepublika

(1417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ja i dalje ne kapiram taj američki sistem vrednosti… Sve ispod 2 litra zapremine i 200ks im je slabo, pale se na ubrzanje 0-60 mph, a ograničenja su ima takva da se lako ostaje bez dozvole i sa novčanim kaznama… Dizajn automobila im je blago rečeno diskutabilan… Debilizam potpuni… Samo da je bling i da ima vufere u gepeku, da gruva…

Yankee

Vole snagu bas zbog starta, jer hoce da sto pre ubrzaju do 45 mph i da na autoputu voze 80 mph bez da se auto imalo muci.
I za njih je dizajn evropskih auta diskutabilan jer se ne menja cesto. A potpuni debilizam je sto Euro auto mogu imati neku najmoderniju tehnologiju, a onda ocekuju da doplatis ekstra da dobije branike i retrovizore u istoj boji kao ostatak auta i klimu …

Mirsad

Krš auto nevalja kurcu

Ercegovac

Пише се не ваља .