1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda prikazala prve slike budućeg sportiste i prezentovala srednjoročni plan
Mazda prikazala prve slike budućeg sportiste i prezentovala srednjoročni plan
0

Mazda prikazala prve slike budućeg sportiste i prezentovala srednjoročni plan

734
0
Podelite sa prijateljima:

Ono što vidimo na danas objavljenim slikama od strane japanskog proizvođača automobila iz Hirošime, predstavlja prve fotografije novog sporstkog modela brenda, možda čak i sledeće generacije Mazde MX-5.

Za sada još uvek virtuelni automobil je nazvan Vision Study i zaista, po svemu sudeći predstavlja najavu buduće Mazde MX-5. Zna se da će novi roudster postati hibrid s pogonskim sklopom označenim sa e-Skyactiv X, a onda će doći i čisto električna verzija. Sve ovo je deo srednjoročnog razvojnog plana marke koji predviđa da će udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji dostići cifre od 25 do 40 procenata do 2030. godine, dok bi do 2035. sve Mazdine fabrike postale ugljenično neutralne.

Strategija elektrifikacije koju je Mazda danas obnarodovala predstavlja trofazni srednjoročni plan koji podrazumeva sniženje troškova i unapređenje sistema pomoći vozaču. Prva faza predviđa širenje upotrebe postojećih tehnoloških sredstava kako bi se umanjio negativan uticaj na prirodno okruženje. Druga pak faza predviđa lansiranje novog hibridnog sistema i globalnih električnih modela. Treći stepenik podrazumeva jačanje ulaganja u razvoj baterijske tehnologije i uvećanje broja ekološki podobnih vozila.

Udeo koji bi električni automobili mogli imati u ukupnom prodajnom miksu Mazde, prema preliminarnim procenama, bi mogao porasti na 25 do 40% do 2030. godine. Do 2035. sve fabrike kompanije će, kako uostalom i rekosmo postati ugljenično neutralne, a do 2050. godine biće nulti bilans od emisije ugljen-dioksida u celom poslovnom lancu vrednosti koji kreira japanska Mazda.

O tome kako Japanci vide svoju budućnost, svedoči i predstavljeni koncept, virtuelni prototip Vision Study. Iako nikakve pojedinosti s njim u vezi nisu date, logična je pretpostavka izneta još od uvoda. Ono što pak znamo jeste da će MX-5 u sledećem naraštaju ostati verna segmentu i ideji koju i sada promoviše i da će zadržati i motor s unutrašnjim sagorevanjem. Koliko će dubinska biti elektrifikacija, sada ne znamo, ali bi trebalo da prestane biti tajna tokom 2024. godine.

Kada pomenusmo pogonski sklop buduće Mazde MX-5 rekosmo da će biti hibrid, a sada možemo da dopunimo i da kažemo da će biti u kategoriji lakih, uz dvolitarski motor, uklopjen u sklop e-Skyactiv X. Taj pogonski sklop razvija 190 konjskih snaga i 240 Nm obrtnog momenta, što je malo više od onog što pruža dvolitarski atmosferac.

AutoRepublika

(734)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments