1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo je pionir serijskih električnih kamiona u Americi
Volvo je pionir serijskih električnih kamiona u Americi
0

Volvo je pionir serijskih električnih kamiona u Americi

336
0
Podelite sa prijateljima:

Već nekoliko godina svaki ozbiljni proizvođač automobila koji „vodi brigu“ o sebi pruža električne četvorotočkaše ili ozbiljno radi na razvoju nekog ili nekih modela iz tog segmenta. Međutim, izuzetno malo se pisalo o kamionima na struju, s izuzetkom velikih planova kompanija Tesla i Nikola.

Ali, pre nekoliko meseci je stigla izjava iz Freightlinera da su njegovi električni kamioni već prešli pola miliona kilometara u rukama kompanija za testiranje, o čemu ste mogli da pročitate ovde. Pa ko je onda pionir takvih serijskih modela za privatne kupce?

Nije Tesla, nije Nikola, pa nije to ni Freightliner, već – Volvo. Ova vest zapravo i ne stiže kao neko iznenađenje pošto je švedski gigant već nekoliko godina testirao model VNR. Ispred nas je sada njegova serijska verzija, koja ne briljira po autonomiji između punjenja baterija, ali niko nije ni pretpostavljao da je posao pionira lagan.

Naime, električni VNR pruža baterije zapremine 265 kWh i sa njima je u stanju da pređe svega 240 kilometara s jednim punjenjem ćelija. Međutim, Volvo kaže da je potrebno svega sat vremena da se one napune na 80%, što je oprilike isti vremenski period na koji kamiondžije čekaju na utovar i istovar robe. Primera radi, spomenuti Freightliner se može pohvaliti sa brojkom od 400 kilometara, a budući Teslini i Nikolini modeli do čak 1.200 kilometara.

Volvo spominje da je njegov model VNR namenjen vožnji na kraćim relacijama i nikako nije osmišljen za eksploataciju na dalekometražnim distancama, ali da će kamion i za takve svrhe biti dostupan u skorijoj budućnosti.

Potrebno je spomenuti da VNR razvija 455 konjskih snaga i da može komotno da vuče do četrdeset tona tereta, baš kao dizel verzija „mašine“ iste marke. Za kraj da dodamo da švedski proizvođač već sada prima narudžbine, uz opasku da će prvi primerci biti isporučeni na adrese osvešćenih kupaca, već početkom naredne godine.

AutoRepublika

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments