1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Za one koji ne žele glavobolju sa klasikom
AR pijaca klasika: Za one koji ne žele glavobolju sa klasikom

AR pijaca klasika: Za one koji ne žele glavobolju sa klasikom

479
4
Podelite sa prijateljima:

Ako ste ikada posedovali klasični automobil, onda znate da su svakako veća glavobolja nego što su zadovoljstvo. Uvek se neka sitnica pokvari, delove je teško pronaći jer se naravno ne proizvode već duži broj godina, a moraćete provesti više vremena u pripremi za vožnju, nego što ćete biti za volanom, ako želite da sve bude u redu. Naravno, svaki problem ima rešenje, a za ljubitelje klasike se ono zove „restomod“.

Kombinacija je engleskih reči „restored“ i „modified“, što znači da je restauriran i modifikovan, osvežen modernim delovima i tehnologijom.

U prevodu na neki jednostavniji jezik, automobil možda na prvi pogled izgleda kao da je oldtajmer, ali je mehanički kao da je juče napustio fabriku. Ozbiljni kolekcionari obično zaobilaze ovu kategoriju pošto u mnogo većoj meri cene originalnost.

Pomoć je na putu ukoliko želite modernu kreaciju jednog od omiljenih hot hečeva iz osamdesetih godina prošlog veka. Ne, ne pričamo o prvoj generaciji Volkswagena Golfa GTI-ija već o jednako popularnom i cenjenom Peugeotu 205 GTi.

Originalno je debitovao 1984. godine sa 1,6-litarskim atmosferskim benzincem sa 104 konjske snage da bi dve godine kasnije zamenjen onim radne zapremine 1,9 litara i 128 „grla“. Možda brojke zvuče pomalo smešno za današnje standarde, ali upamtite da je 205 bio težak svega 740 kilograma u baznom izdanju i pružao je bolji osećaj u vožnji, adrenalin i aerodinamičnost nego bilo koji od naslednika.

Britanska kompanija Tolman Engineering sada nudi potpuno novi 205 GTi napucan najmodernijom tehnologijom. Firma kaže da nijedno od njenih vozila nije autentičan GTI, već da koristi školjke nekih drugih konfiguracija pre nego što ih detaljno modifikuje. Školjka prolazi kroz obradu najviših standarda zaštite od korozije pre nego što krene lista za tjuning.

Najveća od njih se tiče spomenutog 1,9-litarskog motora, a njegova snaga je povećana na 200 „konja“. To mu je dovoljno da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,5 sekundi. Tolman će ponuditi i spomenuti 1,6-litarski benzinac, ali u vreme pisanja ove priče ne znamo koliku snagu će razvijati.

Jedina moderna opcija vidljiva golim okom je sitgla u vidu LED osvetlenja, ali ako zađete u enterijer možete da primetite i Bluetooth, prozore čije staklo se pomera pritiskom na dugme, digitalne komande i još mnogo toga.

Spomenućemo da ova verzija 205-ice pruža i 15-inčne felne, disk kočnice i takozvani „anti-roll“ bar. Tolman napominje da je potrebno oko 700 sati da svaki primerak bude kompletiran.

Ovakvo zadovoljstvo nikako nije jeftino i košta 55 hiljada britanskih funti ili oko 65.345 dolara.

AutoRepublika

(479)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ovo je extra.Samo cijene nije normalna.

Renault Terminator

Ovo mi se jako dopalo.Da je volan na lijevoj strani,da su km umjesto mph i da je cijena neka razumna,ja bi kupio ovakvu 205-cu.
https://youtu.be/H3rlq7zDl-0

Dime

Moja prva ljubav… Prvi sam kupio sa 18 godina, imao sam ih 4 komada sa skoro svim verzijama motora i GTI i CTI.
Neponovljiv auto

Renault Terminator

CTI bješe kabriolet ili nešto drugo?