1. Home
  2. Vesti
  3. Mega najava: Šta se sve krčka i sprema za skori debi u Kini?
Mega najava: Šta se sve krčka i sprema za skori debi u Kini?
0

Mega najava: Šta se sve krčka i sprema za skori debi u Kini?

1.12K
0
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući objavama na javno dostupnom sajtu kineskog sertifikacionog tela, imamo priliku da steknemo uvid i dolazeće modele automobila na tom tržištu. Obično premijere uslede u razmaku od svega nekoliko meseci u odnosu na objavu navedenih fotografija. Pride, više je vozila iz ove garniture namenjene kineskom tržištu, nego što je noviteta na izvikanom Salonu automobila u Los Anđelesu.

Neupućenima možda dođe i kao iznenađenje, ali informisanima svakako nije čudno to što najzanimljivije automobile u Kini iščekujemo pod američkom zastavom. Tako na primer, Cadillac jednovremeno priprema duet novajlija za premijeru u toj zemlji.

Glavno iznenađenje dolazi u vidu proterenskog heča zvanog Cadillac GT4. Američki brend nije imao ovakva vozila u ponudi! Najbliži je rođak globalnog SUV-a imenovanog kao Cadillac XT4, pa su tako utemeljeni na istoj platformi E2XX s transferzalno postavljenim motorom, a skoro da su identične i širine (1.878 mm). Ipak, hečbek je malo duži (4.633 mm) i osetno niži (1.535 mm) u odnosu na krosover.

Model s petoro vrata je ponuđen u dve verzije, pa tako ona s prednjim pogonom nudi 1,5-litarski turbo motor (204 konjske snage), dok varijanta s pogonom na sve točkove pruža dvolitarski i četvorocilindarski turbobenzinac sa 230 „grla“. Proizvodnju će obavljati zajednički poduhvat SAIC-GM, dok se premijera novajlije očekuje negde sredinom 2023. godine.

Isto preduzeće, zajednički poduhvat američkog i kineskog diva, biće zadužen i za proizvodnju druge generacije perjaničnog sedana s oznakom Cadillac CT6. Da, model CT6 je zadržan u gami namenjenoj kineskim vozilima, iako ga je američki brend napustio na domaćem tržištu još pre neke dve godine.

Limuzina dobija novu karoseriju u stilu poslednje plasiranih modela kompanije, baš kao i moderan enterijer, ali sva oprema ostaje ista. Čak je i međuosovinski razmak od 3.109 milimetara neizmenjen, dok su i gabariti jedva primetno uvećeni. Tako sedan meri 5.223 mm po dužini, dok je širok 1.890 mm, a visok 1.473 mm. Kineski CT6 će zadržati dvolitarski turbo motor iz porodice LSY. Isporučuje 237 konjskih snaga koje do točkova idu zahvaljujući desetostepenoj automatskoj transmisiji. Premijera sledi u narednoj godini.

General Motors još nešto sprema za Kineze. Dva su modela koja će ići pod logotipom marke Buick. Prvi je električni krosover Buick Electra E5, i on će otvoriti novu paletu s istorijskim imenom za brend. Automobil dužine 4.892 mm i širine 1.905 mm je razvijen na modularnoj arhitekturi GM Ultium, uz međuosovinski razmak od 2.954 mm.

Iz sertifikacione prijave se da zaključiti da će ga pogoniti 245 konjskih snaga moćni električni motor, ali drugih informacija jednostavno nema. Krosover bi trebalo da ponudi veoma bogatu opremu, kao i sistem Super Cruise uz koji se obično kači reč „autopilot“. U punoj meri je funkcionalan samo u Americi i Kanadi.

Drugi novitet stiže u vidu kompaktnog SUV-a po imenu Buick Encore Plus. U pitanju je ažurirana verzija modela Encore GX za 2019. godinu, a koji se takođe prodaje u Americi. Krosover je dobio drugačiju pojavu koja je sinhronizovana s novim korporativnim identitetom marke Buick, ali se dimenzije nisu puno odmakle od ranijih. Tako je osveženi SUV dug 4.458 milimetara.

Umesto trocilindarskog motora potpomognutom turbo punjačem, zapremine 1.3 litra sa 165 konjskih snaga, ugrađen je turbobenzinski četvorocilindraš od litru i po, a koji odbacuje 179 „konjskih snaga“. Krosover će biti premijerno prikazan u neposrednoj budućnosti.

Spreman je i krosover Lincoln Nautilus. Uskoro će pred kupce u Kini, što će se desiti nakon premijere zakazane za sledeću godinu, a potom će se ovaj plemeniti metal pojaviti i u otadžbini. Aktuelni Nautilus je rođen 2017. godine, iako u stvarnosti on nije bio ništa drugo do osvežena verzija modela iz 2015. godine koji se zvao MKX.

Novi krosover je dobio dizajnerska rešenja u stilu sedana s oznakom Lincoln Zephyr, što će reći da poseduje sklopive ručice za otvaranje vrata. Gabariti Nautilusa su vidno narasli. Novitet će biti 4.908 milimetara dug, dok će širina biti na nivou od 1.952 mm. SUV bi trebalo da bude visok koliko i naš Perica Rajković (1.717 mm), a čak je i međuosovinsko rastojanje povećano za 50 mm, pa iznosi 2.900 mm. Kineska verzija je sertifikovana s dvolitarskim turbobenzincem i 261 konjskom snagom.

Heč s petoro vrata po imenu smart #3 je, uprkos datom mu nazivu, drugi model u postavi novog smarta. Najbliži je rođak krosovera koji je već postao serijski, a koji nosi oznaku smart #1. Naravno, pričamo o dizajnu i tehnološkom pristupu.

Hečbek je blago uvećanog međuosovinskog razmaka (2.785 mm) i dužine (4.440 mm), ali je niži (1.556 mm). Dolazi s felnama od 19″ ili 20″. Dve verzije su već sertifikovane. Bazični smart #3 pruža zadnji pogon i elektromotor s 272 konjske snage. Verzija s duetom agregata nudi integralni pogon smart #3 Brabus (428 ks).

SUV Leapmotor C11 je dug 4,8 metara, ali je do sada bio nuđen samo kao električno vozilo. Sada će dobiti i hibridnu modifikaciju. U pitanju je serijski hibrid s prednjim pogonom koji i dalje gura zahvaljujući elektromotoru snage 272 „konja“, ali je instaliran i benzinac zapremine 1,2 litra sa 131 konjskom snagom. Pzajmljen je od krosovera Leading Ideal One, a jedini smisao postojanja u ovoj implementaciji mu je u oblasti generisanja električne energije kojom se dopunjuje trakciona baterija.

Gledan od spolja, novi hibrid se od električnog krosovera razlikuje samo po montiranom drugačijem braniku i rešetki u gornjoj zoni isturene njuške.

Idemo na drugo pokolenje krosovera zvanog GAC Trumpchi GS3. Zameniće model lansiran za 2017. godinu, a koji je GAC čak želeo i da izvozi u Rusiju, ali se nikada nije krenulo s isporukama. Novi SUV deluje više nabusito u odnosu na prethodnika, pa nudi čak i maligniji, takozvani sportski stil, ali samo onima koji odluče da doplate za tako nešto.

Dodatno, vozilo je sada očito gabaritnije, što znači da je krosover s dužinskih 4.350 milimetara otišao na 4.410 mm,  a i međuosovinski razmak nije više 2.560 već je 2.650 mm. Samo je jedna verzija homologovana a nju pokreće turbobenzinac od 1,5 litara. Razvija 177 konjskih snaga.

Zajedničko (kinesko-američko) preduzeće SAIC-GM priprema Wuling Bingo, kompaktno i jeftino električno vozilo. Hečbek dužine 3.950 milimetara i širine 1.708 mm poseduje unutrašnjost sa četiri sedišta, točkove s naplacima od 15 inča i elektromotor snage od samo 41 „grla“. Kako je planirano, Bingo bi trebalo da postane veliki brat mikroautomobila Wuling Mini EV, koji se pokazao kao hit na kineskom tržištu, što i nije bilo posebno teško kada se zna s kakvom cenom istupa.

SAIC je takođe homologovao i novi minivan po imenu Maxus V70, i on bi trebalo da postane temelj za celu porodicu lakih komercijalnih vozila. Koncept s monovolumenskom kabinom meri 4.998 milimetara po dužini, nudi tovarni deo i međuosovinski razmak od 3.000 mm.

Nije poslovni kombi u pitanju već je obična radna mazga, pa će u skladu s tim i biti opremljen. Dakle, očekuje se samo nužna oprema i minimalni set opcionala. Prednje točkove će u rotaciju terati dvolitarski turbodizel (!?) čija je snaga ograničena na 126 „konjića“.

A najodvratniji artikal u svežem delu sertifikovanih automobila namenjenih kineskom kupcu jeste nesretno stilizovani Dongfeng Dekian T8. Nastupaće u klasi električnih minibuseva. Automobil dugačak šest metara ima spušteni krov, što je atipično za takve automobile, a na krmi je ostavljen samo otvor malo veći od zadnjeg stakla.

Ostale dimenzije su takođe impresivne: međuosovinsko rastojanje – 4.198 milimetara, širina – 2.200 mm, visina – 2.138 mm. Minibus sa masom praznog vozila od 3.506 kilograma je opremljen elektromotorom od 272 konjskih snaga, a nema podataka o trakcionoj bateriji. Vreme početka proizvodnje još uvek nije poznato: čak i za kineske medije, ovaj kombi se pokazao kao iznenađenje.

AutoRepublika

(1118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments