1. Home
  2. Vesti
  3. Proleterijat Mercedesa zahteva rekordne bonuse nakon rekordnog profita
Proleterijat Mercedesa zahteva rekordne bonuse nakon rekordnog profita
5

Proleterijat Mercedesa zahteva rekordne bonuse nakon rekordnog profita

282
5
Podelite sa prijateljima:

Predstavnici radničkog sindikata koji funkcioniše unutar nemačkog proizvođača luksuznih automobila, Mercedes-Benza navode da očekuju da po osnovu godišnjih bonusa dobiju rekordne iznose, pošto su ubeđeni da će i iskazana dobit za tekuću fiskalnu godinu biti ista takva. Ovo je u juče objavljenom razgovoru s medijima izjavio šef pomenutog radničkog sindikata.

„Do ovog trenutka je važilo pravilo o ograničenju visine bonusa na najviših 6.450 evra. Ovaj limit bi trebalo potpuno ukinuti,“ kazao je Ergun Luemali u mikrofon predstavnika sedme sile koji platu dobija od Reutersa. „Potrebna nam je nova formula obračuna, postavljena na način da omogući i zaposlenima da uživaju u boljim poslovnim rezultatima kompanije, odnosno da proprate boljitak koji osećaju i akcionari društva,“ reče čovek iz sindikata.

Mercedes je inače prošle godine isplatio iznos od po 6 hiljada evra, na račune stotinu hiljada zaposlenih. Volkswagen se po ovom osnovu istakao sumom od 3 hiljade evra, dok su najsrećniji bili oni koji ugovor o radu imaju potpisan sa BMW-om. Oni su na svom izvodu stanja na tekućem računu mogli da opaze priliv po osnovu „trinaeste plate“ u iznosu od čak 9 hiljada evra.

U ovom trenutku su aktuelne utemeljene prognoze finansijskih analitičara prema kojima proizilazi da bi poslovna dobit kompanije Mercedes-Benz trebalo da bude na nivou od nekih 19 milijardi evra. Ako se ostvari predviđanje, onda bi to značilo da je rast poslovnog profita u 2022. godini bio na nivou od nekih dvadesetak procenata.

Mercedes-Benz je izneo više optimističnu projekciju u pogledu dobiti za ovu godinu, što je uslovljeno jakom tražnjom za luksuznim četvorotočkašima, ali i striktnom politikom štednje, sve kako bi se anulirali pogubni efekti uskih grla u procesu snabdevanja. Inače, taj problem muči sve aktere automobilske industrije, posebno one na strani ponude.

AutoRepublika

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neverovatne cifre za radničke bonuse.

S mile

Svi optuzuju naftnu industriju za extraprofiterstvo….. a sta je sa autoindustrijom…. pad prodaje 20%, rast profita 20% ?

BB

I još hoće bolje plate zato što su manje radili 🙄

Yrraf

Bolje im je da čuvaju taj višak za bitku koja ih čeka sa Kinezima i Amerikancima u narednim godinama. Pod pritiskom Amera, njihove korumpirane političke elite lažnom zelenom agendom napravile su jaku vantržišnu prednost EV vozilima gde EU auto gigantima jako škripi. Uz eskalaciju sukoba sa Rusijom i „bratsku“ prodaju gasa preko bare po četvorostrukim cenama i dizanje u vazduh gasovoda koji dovozi jeftin gas sa istoka, što će dodatno slomiti globalnu konkurentnost EU industrije, na globalnom terenu ostaju samo Ameri sa svojim državnim projektom za tržišno-političku manipulaciju, u narodu poznatijem pod imenom Tesla, i čeda KP Kine, koja je… Pročitaj više »

xtrimi

Svaka čast. Moju godišnju platu radnik u pogonu BMW dobije kao bonus. A nama puna usta kao su se zajebali i evo kako će ove godine da propadnu. Jer treba da štede pare za ne znam koga.
A nešto i ne verujem da su radnici koji su dobili bonus nešto manje radili.

Izmenjeno 1 godina pre od strane xtrimi