1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault
AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault

AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault

2.79K
11
Podelite sa prijateljima:

Ok, morao sam naslovom malo da pecnem kolegu kog na sajtu znamo pod imenom Renault Terminator, ali zaista je postojao jedan period kada je Nissan bio u samom rangu sa Toyotom i Hondom. Proizvodili su veoma pouzdane i zanimljive četvorotočkaše dok danas, barem ovde u Americi, su poznati po automobilima koje kupuju samo oni koji nisu u stanju da se kvalifikuju za kredit kod nijednog drugog brenda.

S druge strane, pitanje je da li bi Nissan danas uopšte postojao bez Francuza, pa hajde da napišem ono što je kolega Grozdan rekao za General Motors i Opel, a to je „takav gazda je bio i najbolje i najgore šta se moglo desiti firmi“.


Predmet današnje pijace je model iz spomenutog perioda kada se Nissan smatrao kul vozilom. „Preko bare“ je bio poznat pod imenom 240SX dok ga je ostatak sveta uglavnom pamtio pod imenom Silvia. Postojale su dve generacija, a za našu priču je najbitnija ona druga koja se proizvodila od 1994. do 1998. godine.

240SX je bio namenjen svima onima koji su želeli sportski automobil, koji bi bio zabavan za vožnju i sa pogonom na zadnje točkove, ali istovremeno nisu mogli da priupšte skupoceni Z. Doduše, 240SX se nije mogao pohvaliti njegovom snagom, ali je pružao sve ostale mehaničke detalje na temu ogibljenja i kočnica.

Štaviše, u Japanu važi za jedan od omiljenih modela u šampionatu driftovanja i dan-danas kupci moraju da izdvoje poveće sume novca za njega. Doduše, onaj primerak na japanskom tržištu se mogao naručiti i sa turbobenzincem dok je Jenkije ponovo dočekao samo 2,4-litarski atmosferac sa 155 konjskih snaga.

Izbor menjača je bio četvorostepeni automatski i petostepeni manuelni, od čega primerak iz današnje priče poseduje ovu drugu poželjniju opciju. Fabričke informacije kažu da mu je bilo bilo potrebno nešto više od osam sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h, dok je maksimalna brzina 220 km/h.

Takvo zadovoljstvo je koštalo 26.495 dolara ili 48.996 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, što je daleko od pristupačnosti, ali je zato i ovaj 240SX bio izuzetno bogato opremljen.

U oglasu se navodi da je originalno prodat preko izložbeno-prodajnog salona Girard Motors u gradu Groton (američka savezna država Konektikat), a danas se nalazi u Njujorku. Prešao je 244.800 kilometara, ali to je zaista teško zaključiti preko analize trenutnog stanja.

Može se pohvaliti sa zadnjim diferancijalom s ograničenim proklizavanjem, 16-inčnim felnama, kožnim sedištima, klimom, tempomatom i sa još mnogo toga.

Posle deset dana aukcije i maksimalne 23 ponude, najviša je iznosila 16.750 američkih dolara. Možda nije baš velika cifra za vozilo koje smo baš toliko nahvaliti kao poslednji pristupačni sportski Nissan, ali današnji modeli Nissana mogu samo da sanjaju da pređu toliku kilometražu i još uvek ovako dobro izgledaju.

I na kraju ostaje pitanje… Da li je Renault spasio ili upropastio Nissana? Odgovor nikada nećemo saznati…

AutoRepublika

(2787)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

🤣…ovo je Zoki pisao 100%.Imam i ja nešto za tebe😉
https://youtu.be/t1pxuQRti5I🍻

Yankee

Moras priznati da je ovaj 240SX bolji nego vecinu smeca koje Nissan danas nudi.

Renault Terminator

Jeste,bolji je od većine,slažem se,kao što je bolji i od većine današnjih modela Mazde,Honde,Toyote.
I Renault je do skoro bio puno bolji proizvođača automobila nego što je danas…

Branko

“Nissan pre nego što ga je upropastio Renault” Hmm, jesi li baš siguran da je Renault problem? Ili su vremena druga, a okolnosti pogotovo…🤔 Uzmi samo što to danas Honda i Toyota proizvode, a navodiš ih kao primjer. S druge strane “upropašteni” Nissan još uvijek prodaje jedan GTR, auto kome se po apsolutnim perfomansama niti Honda niti Toyota nisu niti približile i to u njihovim najboljim vremenima. Ili Subaru recimo? Dođe mi da plačem…😢

Yankee

Pa ne bi bas rekao da danasnji NSX ili do nedavno LFA ne mogu biti priblizne GTR-u. No, vise sam pricao o vozilima za sire narodne mase. Danas kada kupis Toyotu ili Hondu, znas da si miran dugo godina i da neces imati glavobolje. I Nissan je nekada bio u toj grupi, ali danas (barem ovde u Americi) Nissane kupuju ili rent-a-car agencije ili crnci u ghettu jer samo za Nissana mogu da dobiju kredit. I zadavace ti glavobolje i pre nego sto ga otplatis. Cak i ako ignorisemo probleme sa CVT menjacima (po cemu je Nissan jako poznat), onda… Pročitaj više »

moron

Zar NISSAN nije napokon trajnije rešio CVT probleme?
Nije valjda da te probleme imaju i aktuelni tržišni modeli? Pa i oni koje „dele“ Evropa i USA ?

Yankee

Kolege Uberovci se najvise zale na CVT na novoj Sentri. Daleko jeftiniji nego Civic i Corolla pa ih Uberovci masovno kupuju, ali retko ko je za sada zadovoljan.

Renault Terminator

Ja ću malo da skrenem sa teme.Nisam znao da CVT ide u Audi!!!!Kolegi na Audiju A6 S Line 2.0 Tdi 190ks 2016 god.160-170.000km na satu pravih,počeo da zeza mjenjač,ono što se kaže tek je počeo.Inače odrađen servis menjača sve u full što se tiče održavanja.I zovi majstore po Srbi,zovi ovde majstore po Linzu..okreni-obrni kažu majstori jedni i drugi da je taj mjenjač go ku.ac.Popravka je nenormalno skupa…i ne može se popraviti,veoma brzo će opet krenuti da zeza i da crkne.Reče on meni koliko i para al sam zaboravio,sad ću ga baš pitati,jer me zanima pa javljam🙂.

Renault Terminator

Počela elektronika mjenjača da ga zeza.Kada stoji,mjenjač u D i mora da drži kočnicu jer hoće da krene,nateže ga i trese.A ne smije to,mora stajati u mijestu.U Linzu mu tražili 6000 eura a u Srbiji 3000-3500 eura.
https://files.fm/u/qnn2ucjbz

Branko

Ok, Amerika je očito “druga planeta”… Kod nas je uvjerljivo najčešći QQ (oko 60% prodaje Nissana u Hr) i nisam čuo za neke posebne probleme… Što se tiče CVT-a, mislim da ih već nekoliko godina ne nude, samo DCT. LFA i NSX mislim da čak nisu stigli do EU, a GTR-a u Zg ima desetak… ali vjerujem Ti da je to u USA drukčije. Pozz iz Zg

Bungi

Da, Nisan Silvia je zaista bio „kul“ auto.Dovoljno je primijetiti da se bočni otvori ventilacije nalaze u vratima i odmah je jasno koliko je proizvođač uložio truda u izradu.Stara, dobra vremena!