1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Specijalni Pontiac Trans Am još uvek čeka na kupca
Specijalni Pontiac Trans Am još uvek čeka na kupca

Specijalni Pontiac Trans Am još uvek čeka na kupca

204
3
Podelite sa prijateljima:

Od svih američkih automobilskih brendova koji su nestali sa tržišta u poslednjih nekoliko decenija, nema sumnje da publika najviše žali za Pontiacom. Ova divizija General Motorsa je poslovala od 1926. do 2010. godine i uglavnom se orijentisala na performantne modele na koje je temeljila na Chevroletu, a sa tržišta je nestala nedugo nakon poslednje recesije kada je gigant bankrotirao i bio primoran da eliminiše sve marke koje nisu profitabilne.


Ali duh Pontiaca je nastavio da živi preko privatnih tjunera koji su ponovo koristili bazu Chevroleta kako bi napravili neku novu, modernu kreaciju. Jedna od takvih firmi je Lingenfelter iz američke savezne države Indijane, a na salonu tjunerskih proizvoda SEMA 2009. godine, koji se održava svake godine u Las Vegasu, svetlost dana je ugledao specijalni Pontiac Trans Am.

Zapravo, reč je bila o Chevroletu Camaru na koga je Lingenfelter dodao mnoge dizajnerske elemente da bi ličio na drugu generaciju Trans Ama koja se proizvodila od 1970. do 1973. godine.

To se posebno odnosi na svetlosne grupe, masku hladnjaka i naravno čuvenu haubu. Urađeni posao je delovao toliko dobro, da verovatno niko ne bi mogao da primeti Camaro, barem do momenta dok ne pogleda enterijer. Čak je i mehanika bila inspirisana slavnom Pontiacovom istorijom, pa se ispod haube krio legendarni V8 motor zapremine 455 kubnih inča (7,4 litre) sa 655 „konja“ i maksimalnih 827 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.


Većina modela koje vidimo na sajmu SEMA, nikada ne ugledaju serijsku proizvodnju, ali je interesovanje bilo toliko veliko da je Lingenfelter odlučio da proizvede šest jedinica po ceni od 130.000 američkih dolara za primerak.

Jedan od njih sa prevaljenih samo 6.660 milja (10.656 kilometara) na satu, se pojavio na ovogodišnjoj aukciji Mecum, ali nije uspeo da pronađe vlasnika.

Nepoznato nam je kolika je tražena cena iznosila, ali pretraga na internetu pokazuje da je jedan od primeraka prodat prošle godine za oko 100.000 najmanjih zelenih novčanica. To znači da još uvek traži kupca, samo što će vlasnik morati da malo obuzda svoje apetite.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Kako samo dobro ovaj klasicni izgleda. Najlepsa generacija Trans Am-a.

Bungi

Ekstra odrađeno.GM treba da ozbiljno razmisli o povratku Pontiaka, makar u malim serijama unutar fabrike Ševrole.

Laki

Originalni mi ljepsi i to u zlatnoj boji!