1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Corolla Cross sada i u hibridnom izdanju za Amerikance
Toyota Corolla Cross sada i u hibridnom izdanju za Amerikance
4

Toyota Corolla Cross sada i u hibridnom izdanju za Amerikance

849
4
Podelite sa prijateljima:

Toyota je poprilično iznenadila američku javnost protekle godine kada je u svoju ponudu, pored standardnog izdanja heča, uključila i model Corolla Cross. Daleko od toga da je još jedan krosover nešto što nismo očekivali od bilo kog proizvođača u današnje vreme, već novinari nisu krili iznenađenje zašto japanski proizvođač vozila ima dva modela u istoj kategoriji.

Pretpostavili smo da model C-HR predstavlja Toyotu u kategoriji kompaktnih krosovera, ali ruku na srce, moramo priznati da ni u jednom momentu nije opravdao očekivanja.

Gotovo nepostojeći prostor na zadnjim sedištima i prtljažniku, kao i nedostatak poželjnog pogona na sva četiri točka su rezultirali time da kupci uglavnom zaobilaze C-HR, i prošlogodišnja prodaja je iznosila svega 35.707 jedinica.

Neko drugi bi možda i bio zadovoljan takvim obimom isporuke, ali ne i najveći svetski proizvođač, pa se tiho priča da će C-HR uskoro u penziju. Zameniće ga model koji se trenutno prodaje paralelno sa njim, a to je Corolla Cross.

Kao što mu ime kaže, ovaj model je krosoverska verzija svetskog bestselera i zadržao je sve one karakteristike koje su proslavile Corollu, uz naravno malo više dodatnog prostora i klirensa. Prodaja je započela obećavajuće, pošto je u prva četiri meseca isporučeno više od jedanaest hiljada jedinica, a porodica Crossa je sada bogatija za još jedno izdanje. Reč je naravno o hibridu koji stiže baš u pravom momentu, a naravno pričamo o vremenima kada se svet bori sa rekordnim cenama nafte.

Dok su Jenkiji do sada mogli da naruče Cross samo sa 2,0-litarskim benzincem koji razvija 169 konjskih snaga, hibrid dodaje električni motor zahvaljujući kom snaga skače na 194 „grla“. Takođe je dostupan samo sa pogonom na sva četiri točka, što znači da nema opcionog pogona na prednje točkove sa standardnog modela.

Toyota nam obećava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za svega osam sekundi, a to je za 1,2 sekundu brže u poređenju sa standardnim benzincem. Naravno, glavna karakteristika svakog pristupačnog hibrida je njegova potrošnja. U ovom slučaju, ona iznosi u proseku 6,4 litre na pređenih sto kilometara, a takva brojka je tačno za litru benzina ekonomičnija ako ga uporedimo sa svakim drugim Crossom na ulicama.

Nažalost, krosover nije ni približno ekonomičan kao Corolla hibrid, koja se može pohvaliti prosečnom potrošnjom od 4,5 litara na svakih stotinu kilometara vožnje.

Hibridni paket će inače biti dostupan na pet različitih konfiguracija i to onih sa oznakama LE, XLE, S, SE i XSE. To znači da će kupac dobijati sportski paket na svima onima koji imaju slovo „S“ u imenu. Svaki Cross stiže i sa većim 8,0-inčnim monitorom koji omogućava povezivanje na mobilni telefon preko funkcija zvanih Apple CarPlay i Android Auto. I lista standardne bezbednosne opreme je poveća, pa bi zato Cross trebalo da dobije maksimalne ocene u testovima sudara.


Bazni model košta 23.660 američkih dolara, ali kada sagledamo situaciju i vidimo da hibrid dodaje električni motor i standardan pogon na sva četiri točka, njegova cena će sigurno biti daleko viša.

Prvi primerci će početi pristizati u izložbeno-prodajne salone na jesen. Toyota se inače nada godišnjoj isporuci od preko 150 hiljada jedinica, a proizvodnja će se odvijati u američkoj saveznoj državi Alabami.

AutoRepublika

(849)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo su sada „nasvirali“ 2,0 hibrid. Bravo !
Verujem da će ga videti i Jevropa.

Dragan P.

Taj motor, 2.0 hibrid nije novost, on je vec neko vreme u Koroli hibrid karavan. Na nekoj stazi u Nemackoj, novinari su ga uporedili sa Golfom 2.0 tdi i Korola ga je oduvala u startu, medjuubrzanju samo ne u krajnjoj brzini, valjda je elektronski ogranicena na 180 km.

moron

2,0 hibrid do sada nije imao 194 ks.

M M

U moje vreme su se igračke pravile izglednije i ozbiljnije.