1. Home
  2. Vesti
  3. Čak 265 hiljada kilometara za devet meseci
Čak 265 hiljada kilometara za devet meseci
7

Čak 265 hiljada kilometara za devet meseci

1.65K
7
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da Amerikanci vole da voze. Iako imaju možda najsavremenije i najveće vazduhoplovstvo na svetu, i dalje je vožnja omiljeni način transporta između dve lokacije, a mnogi od njih na taj način zarađuju i za život. Pritom ne mislimo na kamiondžije već na one prevoznike koji privatnim vozilima transportuju robu širom Amerike.

Čovek po imenu Don Glasko je jedan od njih i njegov Ford F-450 trenutno na satu ima 166 hiljada milja ili 265 hiljada kilometara. Brojka zapravo i ne bi bila toliko šokantna da Glaskov pikap kamionet nije napravljen 2022. godine i da ga nije kupio u januaru ove godine.


F-450 je vrhunac Fordove ponude „preko bare“ bez da se ulazi u svet teških kamiona. Pokreće ga 6,7-litarski „PowerStroke“ turbodizel sa osam cilindara koji se može pohvaliti sa 475 „konja“ i maksimalnih 1.425 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatkog menjača, a neke konfiguracije umeju da koštaju i preko sto hiljada dolara.

Glaskov posao je prevoz skupocenih četvorotočkaša preko cele Amerike iz rodne savezne države Teksas, pa nije retkost da nekada provede i dvadest sati za volanom, pod uslovom da vozi u timu. SAD imaju veoma oštre zakone po pitanju odrednice koliko dugo profesionalni vozači smeju da upravljaju vozilom, ali ukoliko se radi u ekipi, onda vozilo praktično i ne mora da staje sa izuzetkom sipanja goriva i ličnih potreba.

Napominje da njegov posao nije onaj gde je svaki dan za volanom i da je samim tim nemoguće napraviti analizu koliko pređe dnevno, pošto njegov voljeni Ford nekada nije u pokretu po sedmicu dana.

A zašto je baš izabrao F-450? Glasko je ranije koristio Stellantisov kamionet Ram 3500 i njegov Cumminsov turbodizel se nije pokazao u najboljem svetlu. Kupio je Ford F-350 iz 2019. godine na nagovor supruge koja je posedovala identičan model i tokom prve godine prešao 320 hiljada kilometara bez ikakvih problema. Zamenio ga je velikanom iz ove priče početkom godine i za sada je prezadovoljan.

Kaže da je jedini problem bio sa Bluetoothom, i to onda kada koristi mobilni telefon i otklonjen je pod garancijom. Na originalnim pneumaticima je prešao 160 hiljada kilometara, a sa origialnim kočnicama čak 240 hiljada kilometara.

Ono što je možda još impresivnije jeste podatak da je ovaj Ford vožen 250 hiljada kilometara tako što je vukao prikolice sa drugim automobilima na njima. Jedna od priloženih fotografija nam dočarava i potrošnju i možemo da vidimo brojku od osam milja po galonu. Prevedeno na „normalan evropski jezik“, ta cifra kaže da F-450 u proseku troši 29,4 litara na pređenih sto kilometara, što je manje-više očekivano za vozilo takvih dimenzija koje vuče prikolicu.

Šta da kažemo osim, postoji razlog zašto je Fordova F Serija bestseler u Americi već četrdeset i kusur godina.

AutoRepublika

(1650)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Glasko je ranije koristio Stellantisov kamionet Ram 3500 i njegov Cumminsov turbodizel se nije pokazao u najboljem svetlu. “

A, zašto ?

BB

Toliko troši kamion od 400 i kusur konja kada vozi ukupno 40 tona…

Prosjek mu je dakle hiljadu kilometara dnevno…

Kad sam neki dan pomenuo Berlinga sa 390000 za 18 mjeseci bilo je podsmijeha, jest da nije ‘merika ali očigledno da je bilo više vozača 😀

Laki

Aktuelna „Setra“ sa 50 putnika i prtljagom „popije“ 21 koma na autoputu.

Bungi

Skromnost je vrlina.Ta riječ je u americi najvjerovatnije, nepoznata.

'79 DeVille

Vidim da si veliki poznavalac americkog drustva…

Laki

Gdje se nalaze obrtaji u 10 toj kad je natovaren?Potrošnja je prilična ali kod ove kilometraže za kratko vrijeme gas je potapan konstantno.

'79 DeVille

Iako se uglavnom vozi po autoputu, na 70mph ovi kamioneti sa prikolicom dostizu potorsnju od oko 7.5-8 mpg. Ako bi spustili brzinu na 60 mph, onda bi smanjili potrosnju na 9-10 mpg sto nije malo ali bi gubili na vremenu.