1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla pokreće trend sniženja cena novih automobila
Tesla pokreće trend sniženja cena novih automobila
4

Tesla pokreće trend sniženja cena novih automobila

328
4
Podelite sa prijateljima:

Tesla je izvršila korekciju maloprodajnih cena Modela 3 i Modela Y naniže za 9%, na koji način je pokrenula točak izmene cena u globalnoj industriji, što je učinila u Kini, a nakon registrovanih znakova slabljena tražnje na najvećem svetskom tržištu novih automobila. Analitičari su ocenili da se sprema cenovni rat među proizvođačima vozila.

Da su se desila sniženja cena električnih vozila s oznakama američkog giganta bilo je jasno rano jutros po loaklnom vremenu, a što se moglo videti na zvaničnoj internet prezentaciji kompanije. Ovo je prvi put da do korekcije cene američkog brenda, ovog smera dođe u Kini u 2022. godini. Ranije je Tesla nudila podsticaje kupcima koji su vezani za osiguranje.

Potez sa snižavanjem cena za skoro desetinu ranije vrednosti je usledio nakon što je šef Tesle prošle nedelje upozorio da nastupa „svakojaka kriza“ u Kini i Evropi i da se to odražava na tražnju za novim električnim automobilima ove marke. Inače, podaci koji su objavljeni ranije danas, a koji se tiču stanja u maloprodaji svetske privrede koja je druga po veličine, ukazuju na septembarski rast od 2,5%, što je niže od očekivanih 3,3% i više nego upola manje od avgustovskih 5,4%. Analitičari stoga upozoravaju na rastuće stanje zaliha automobila na tržištu gde je tempo rasta plasmana elektromobila porastao najsporije u ovom, u poređenju s proteklih pet meseci.

Nasuprot tome, američki i nekoliko kineskih proizvođača su tokom prošle godine podizali cene u više navrata, pravdajući to rastom cena sirovina. Ali, Tesla je redovno korigovala cene vozila u Kini, prateći stanje na tržištu, što će reći da je bilo i smanjenja.

Tesla je izjavila za Reuters da koriguje cene gotovih proizvoda na temelju promena na troškovnoj strani. Korišćenje kapaciteta u šangajskoj Gigafabrici je unapređeno, dok su lanci nabavke ostali stabilni, uprkos novim restrikcijama vezanim za sprečavanje širenja zloglasnog virusa. Na taj način, kako navode iz firme, i troškovi bivaju niži.

Početna cena za sedan Model 3 je tako snižena na protivvrednost od 36.727 amerikih dolara, dok je Model Y ponuđen za 39.840 dolara, kako se da zaključiti pregledom kompanijskog vebsajta. Inače, Tesla je ranije ove godine osavremenila fabriku u Šangaju, usled čega je narastao nedeljni proizvodni kapacitet na oko 22 hiljade četvorotočkaša, a u junu je bio oko 17 hiljada EV, kako je Reuters već izveštavao.

Tesla je isporučila 83.135 EV proizvedenih u Kini, i to samo u septembru, što je rast od 8% u poređenju s avgustovskim rezultatima. Na taj način je postignut i proizvodni rekord od početka rada postrojenja, što se zbilo u decembru 2019. godine.

Analitičari iz entiteta China Merchants Bank International (CMBI) su prošle nedelje skrenuli pažnju javnosti na predviđanje prema kom bi 2023. godina mogla doneti jaču konkurenciju u segmentu proizvodnje električnih vozila, navodeći da očekuju i da će biti zabeležen rast prodaje hibrida i električnih vozila, koji neće biti veći od 50%, što je dramatično usporenje tražnje, imajući u vidu da je popularnost ovih vozila rasla stopama koje prevazilaze i stotinu procenata.

„Smanjenja cena mogu uzrokovata pokretanje rata s cenama, na šta upozoravamo od avgusta,“ kazao je Ši Ji, analitičar iz pomenute banke CMBI.

„Ovo je i bilo očekivano imajući u vidu proširenje Teslinih kapaciteta iz trećeg tromesečja. Na zadati izazov bi mogli da odgovore i ostali proizvođači, što je logično i zbog toga što se u Kini naredne godine šire proizvodni kapaciteti za vozila ovog tipa.“

AutoRepublika

(328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ili je samo prošla euforija ili se kinezi prebacuju na svoje proizvođače, ili oboje?

Branko

1. Pojavila se konkurencija
2. Tesla je preskup u odnosu na konkurenciju

Bungi

Marketing je čudo.Prvo podigneš cijene nebu pod oblake a onda kao spuštaš cijene, a u stvarnosti ih vraćaš u normalne granice.Obmanjeni kupci bi onda trebali kao da navale na to „silno“ sniženje.

BB

To u Evropi, ali bi se u Kini moglo desiti pušenje…