1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis smatra da će motori SUS još dugo biti aktuelni
Stellantis smatra da će motori SUS još dugo biti aktuelni
1

Stellantis smatra da će motori SUS još dugo biti aktuelni

295
1
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač automobila Stellantis veruje da će vozila pokretana motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva biti na drumovima negde do 2050. godine, što će reći da će do tada postojati i ugljenične emisije. Onda bi takva vozila konačno trebalo da ustupe mesta električnim.

Treći po veličini proizvođač automobila u globalnim razmerama, grupacija koja kontroliše marke Fiat, Citroen, Opel, Peugeot, Jeep i druge, izjavila je da je došla do spoznaje, u saradnji sa saudijskim naftnim divom po imenu Aramco, da čak 24 vrste motora s unutrašnjim sagorevanjem u evropskim vozilima koja se proizvode od 2014. godine, može koristiti napedna sintetička goriva, i to bez ikakve modifikacije.

Stellantis je ponovio posvećenost dostizanju ranije definisanog cilja koji podrazumeva da sva nova vozila koja grupacija proda u Evropi budu iz segmenta BEV, i to do 2030. godine, iako je Evropska unija iz te obaveze isključila one automobile koji sagorevaju sintetička goriva. Podsetimo, rok za ukidanje mogućnosti prodaje vozila koja sagorevaju fosilna goriva je bio 2035. ali je kako rekosmo, on liberalizovan za vozila koja koriste takozvana e-goriva.

Mnogi od konvencionalnih automobila koji se prodaju pod značkama Stellantisovih brendova, i to do 2029. godine, e biti na drumovima i posle dve decenije od njihove proizvodnje, rekao je juče viši potpredsednik koncerna, Kristijan Meler. On je unutar grupacije odgovoran za pogonske sklopove u regiji EMEA. Ta zona uključuje Evropu, Bliski istok i Afriku.

„Moramo zaista da vodimo računa o količini i strukturi naših zaliha“, rekao je on i dodao da je dug životni vek automobila učinio važnijim razvoj sintetičkih goriva, onih koja se proizvode iz obnovljivih izvora energije. Verujem da će četvrtina naših vozila i dalje biti u upotrebi i nakon dvadeset godina od dana proizvodnje. Shodno tome, zavisnost od sintetičkih goriva nije zanemarljiva, naprotiv,“ rekao je on na sastanku s novinarima.

Procena Stellantisa je da njegovi tipovi motora identifikovani kao kompatibilni sa sintetičkim gorivima predstavljaju oko 28 miliona vozila na putevima u Evropi, sa potencijalnim smanjenjem emisije CO2 u regionu do 400 miliona metričkih tona između 2025. i 2050. godine. Kako bilo, brojni su skeptici. Oni smatraju da sintetička goriva nisu održiva alternativa na katak rok. Stav je utemeljen u slaboj rasprostranjenosti istih i u visokim troškovima proizvodnje tog tipa energenta.

Vodeći tehnolog kompanije Aramco, Amer Amer je rekao da se očekuje da će proizvodnja sintetičkih goriva početi u prvim nedeljama 2025. godine, i da će se odvijati u dve probne fabrike grupe u Saudijskoj Arabiji i Španiji.

Izvršni rukovodioci Stellantisa i Aramca tvrde da će se popraviti stanje po pitanju dostupnosti sintetičkih goriva, a isto tako veruju i da će cena istog ići na dole, ponajpre zbog povoljnog poreskog tretmana u zemljama Evropske unije. Nažalost, u vezi s ovim nisu dali nikakav vremenski okvir.

AutoRepublika

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Biće ona na putevima dok god se bude može nasuti gorivo.Nema to veze što će se prestati proizvoditi.Ja to gledam samo po primeru Kube prosek starosti vozila minimum 60 godina.Tako da će se popravljati u nedogled.