1. Home
  2. Vesti
  3. Rus na sudu dobio veću odštetu od vrednosti samog buđavog Volkswagena
Rus na sudu dobio veću odštetu od vrednosti samog buđavog Volkswagena
5

Rus na sudu dobio veću odštetu od vrednosti samog buđavog Volkswagena

7.16K
5
Podelite sa prijateljima:

Stanovnik ruskog grada Čeljabinsk je sredinom juna 2018. godine kupio novi, bleštavi Volkswagen Touraeg u lokalnom izložbeno-prodajnom salonu. Nije još ni cela godina protekla od tog momenta a vlasnik nemačkog krosovera je zapazio da su mu prozori u vozilu permanentno zamagljeni, a razlog tome je bilo previše vlage u kabini. Problem je bio intenziviran prilikom pranja automobila i kod obilnijih padavina, pa je u enterijeru počeo da se oseća i neprijatan vonj karakterističan za buđ.

Čovek je u više navrata posećivao servisni centar nemačke marke ukazujući na problem, međutim profesionalci nisu uspevali da reše misteriju neprijatnog mirisa.

Sitaucija je nastavila da se pogoršava pa je i krov Touarega bio oštećen, baš kao i nebo i zaptivka poklopca prtljažnika. Rasveta na nebu je takođe otkazala, a i obaranje naslona zadnje klupe je postalo nemoguće jer se neka komponenta pokidala. Kap koja je prelila čašu nezadovoljstva vlasnika se dogodila onog trenutka kada je dete vlasnika vozila dobilo astmatični napad, kako se pokazalo, usled visoke koncentracije spora plesni u kabini.

Vladimir, kako se zvao nesrećni kupac SUV-a je trgovačkoj kući napisao žalbu, odnosno podneo je zahtev za raskid kupoprodajnog ugovora i povraćaj uplaćenog novca. Odgovor nije dočekao, pa se u besu obratio sudu.

Nama barem, automobilskim novinarima, poznato je da je ruski sud, u stvari strašni sud za proizvođače automobila, pa je sudija naložio da se izvrši veštačenje na automobilu. Nalaz veštaka je otkrio da je razlog uvećane vlažnosti u putničkom odeljuku Tourage zato što gumeno crevo koje je bilo zaduženo za odvod vode s panoramskog krova nije bilo pričvršeno.

Veštak je napisao da je problem mogao biti preveniran, odnosno da se buđ ne bi ni razvila da je serviser na vreme otkrio gde je problem. Međutim, do trenutka utvrđivanja stvarnog stanja, problem je prerastao mogućnost da bude bezbolno rešen.

Kao posledica zaključaka iznetog u izveštaju sudskog veštaka, zahtev kupca je procenjen kao opravdan. Trgovcu je zato naloženo da kupcu isplati nazad kompletnu sumu koju je naplatio za krosover, na šta se odnosilo 55.700 evra, kao i odštetu za nepoštovanje kupca. Kada se na tako dobijenu sumu dodaju i ostali troškovi, proizilazi da je diler morao da izdvoji ukupan iznos od 81.300 evra.

Posebno zanimljivo u celoj priči je to što su pred Novu godinu, Britanci zamolili proizvođače da upute čestitke i odaju priznanje rivalskim kućama za postignuto u prethodnoj godini, pa je Volkswagenu zapalo da se „zdravi“ s Hyundaijem. Tada su Nemci (zlo)upotrebili problem Korejaca s neprijatnim mirisom u kabini velikog krosovera s oznakom Palisade, zbog čega je usledio i opoziv, a evo sada ih je stigla karma za to.

Za kraj još da navedemo da smo izveštaj o ovom slučaju pročitali u listu Rossiyskaya Gazeta.

AutoRepublika

(7158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Tako to radi pravna drzava🇷🇺❤👍

Zoca

Sa prethodnom generacijom Touareg-a sam imao problem ubacivanja vode u kabinu.Uzrok je bilo zapuseno crevo-odvod sibera .Ocistio sam ga uz pomoc niti od trimera za travu msm.3mm.

Don

Švapska dodatna oprema, dašak premijuma.

Zoran

Pre godinu sam kupio touran star godinu dana 2019 godiste.takav nizak nivo kvaliteta plastike i enterijera nisam ocekivao jer imam i ford focus 2011 i sve je u najboljem redu.nisu vise nemci sto su bili.ako uspem da prodam ovo govno za novac koji sam ulozio kupujem ford mondeo i bog da me vidi.

Laki

Časni sude bravo!