1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Ioniq 5 je „SUV“ godine po izboru magazina Motor Trend
Hyundai Ioniq 5 je „SUV“ godine po izboru magazina Motor Trend
4

Hyundai Ioniq 5 je „SUV“ godine po izboru magazina Motor Trend

190
4
Podelite sa prijateljima:

Automobilski mediji u Sjedinjenim Američkim Državama se obično dele u tri kategorije. To su Motor Trend, Car & Driver i svi ostali. Daleko od toga oni u kategoriji „svi ostalih“ nemaju kvalitet, štaviše često su najbolji, ali po broju štampanih primeraka svakog meseca, pretplata i sličnih detalja, obično dominiraju Motor Trend i Car & Driver.

Znajući sve to, kada oni proglase pobednike za automobil, SUV i pikap kamionet godine, američka javnost uvek pažljivo prati, a kraj godine označava da je vreme za nagrade. Sezonu je otvorio Motor Trend tako što je proglasio model Hyundai Ioniq 5 za SUV godine. Ovo je treća titula u poslednje tri godine za korporaciju iz Južne Koreje, pošto je prošle godine slavio Genesis GV70, a 2020. godine Kia Telluride.


Ovde je potrebno reći da u izboru ne pobeđuje najbolji automobil već onaj koji opravdana svoju cenu i radi posao za koji je namenjen. Ioniq 5 svakako nema terenske mogućnosti kao što ih recimo pruža Ford Bronco Raptor ili luksuzn i prestiž jednog BMW-a iX-a ili Mercedesa EQS-a, ali kombinacija stila, opreme i tehnologije je bila dovoljna da odnese poželjnu nagradu.

Ruku na srce, moramo da kažemo da Ioniq 5 zapravo i nije SUV već samo krosover ili malo povišen heč. Ali današnja definicija ove kategorije je toliko široka da ćemo oprostiti Motor Trendu zbog toga.

I zbog čega je onda pobedio? Pa kombinacijom mnogobrojnih karakteristika. Pogledajte samo taj stil. Mnogi novinari se slažu da liči na uvećanu verziju čuvene reli legende Lancije Delte i potpuno su u pravu. Verovatno bi izgledao još bolje da nam Hyundai kojim slučajem želi ponuditi i konfiguraciju za troje vrata, ali sada već tražimo dlaku u jajetu.

U moru rivala gde svi izgledaju isto i guraju identičan stil, Ioniq 5 je pravo osveženje i to ne samo za Južnu Koreju već za celokupnu industriju. Stil je pomalo i Italijanski, što i nije iznenađenje kada znamo da je inspiracija bio originalni model model Pony, koga je nacrtao niko drugi do legendarnog Đorđeta Đuđara. Enterijer je jednostavan i nije pretrpan plastikom, pa je sve organizovano preko 12,3-inčnog monitora. Prostora na sedištima ima više nego da spomenutom modelu po imenu Telluride, ali ceh plaća značajno manji prtljažnik.

Ipak, ona kategorija koja je posebno oduševila Motor Trend jeste u oblasti tehnologije. U najmoćnijem izdanju se može pohvaliti sa 320 konjskih snaga i 605 Nm obrtnog momenta, kao i autonomijom od 480 kilometara. Malo koji drugi električni model sa cenom ispod 40 hiljada američkih dolara može da se pohvali s takvim brojkama.

Ioniq 5 pruža opciju da se baterije pune do 239 kW i u stanju je da omogući dopunu ćelija sa 10 na 80% kapaciteta za svega osamnaest minuta. I ovo je kategorija gde niko ne može da priđe ovom krosoveru, pardon SUV-u. Novinari jedino imaju male zamerke na ne baš visok klirens zbog koje je terenska vožnja praktično nemoguća.


Na kraju dana, Ioniq 5 je „prošetao“ u svih šest kategorija i nikada ranije neki model nije pobedio sa tolikom prednošću. Znamo da je korporacija Hyundai-Kia mnogo napredovala i da je Koreja „novi Japan“, ali baš takvu pobedu nismo očekivali. Barem Motor Trend tako smatra…

AutoRepublika

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uh, ekolozi i njihova struja …

Matija

Zasluzio je! Taj auto doneo je mnogo toga novog.

BB

Dobar auto, sviđa mi se običan izgled a povećan u sve tri dimenzije…
Ali cijena mi se ne sviđa, puno je to za personlni transport

moron

„U najmoćnijem izdanju se može pohvaliti sa 320 konjskih snaga i 605 Nm obrtnog momenta, kao i autonomijom od 480 kilometara. Malo koji drugi električni model sa cenom ispod 40 hiljada američkih dolara može da se pohvali s takvim brojkama.“

Takav kod nas ima cenu 59.490 ili 64.990, zavisno da li kupac želi paket opreme koji ima ili nema i … panoramski krov 😊