1. Home
  2. Vesti
  3. Odluka o povlačenju je učinila Dodge Challenger još popularnijim
Odluka o povlačenju je učinila Dodge Challenger još popularnijim
1

Odluka o povlačenju je učinila Dodge Challenger još popularnijim

240
1
Podelite sa prijateljima:

Mislimo da ne postoji nijedan drugi automobil o kome smo više pisali prethodnih meseci na sajtu AutoRepublike od Dodgea Challengera. I to sa opravdanim razlozima, pošto će konačno u penziju krajem naredne godine posle petnaestogodišnje karijere koju je odradio bez većih izmena. Challenger je zapravo još stariji nego što mislimo, pošto njegova platforma potiče još iz sredine devedesetih godina prošlog veka, i originalno je Mercedes razvio za generaciju pod kodnom oznakom W210 svoje E Klase.

Ali, to nije bilo bitno i kombinacija fantastičnog retro stila, moćnih motora, prostranog enterijera i relativno pristupačne cene za ono što pruža je učinila Challenger veoma popularnim kod kupaca.

Zapravo jedini razlog njegovog gašenja leži u podatku da više ne može da zadovolji stroge zakone na temu emisije izduvnih gasova u vremena kada se Stellantis okreće prema vozilima na struju. Challenger se uglavnom borio za srebrnu medalju u svojoj klasi zajedno sa rivalom pod imenom Chevrolet Camaro dok je prvo mesto bilo rezervisano za Ford Mustang.

Ali tokom prvih devet meseci ove godine, Challenger je zapravo bestseler među američkim mišićavim automobilima. Da li je razlog taj što odlazi s ovog sveta, pa svi žele da ga kupe dok još mogu, ili pak niko ne želi sadašnjeg Mustanga pošto naslednik stiže na leto, ali jedno je sigurno – Challenger će sigurno završiti 2022. godinu kao najprodavaniji američki „mišićavko“.

Prodaja je skočila za 17% u trećem tromesečju i tokom prvih devet meseci ove godine Challenger je pronašao 42.094 zadovoljne mušterije. Mustang se zaustavio na cifri od 36.598 jedinica, ali je ovde potrebno reći da je zabeležio dvostruko slabiju prodaju u trećem tromesečju u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Na poslednjem mestu možemo da vidimo Camaro sa tek 19.177 kupaca, čime je verovatno zapečetio svoju sudbinu. Ranije se pričalo da će i Camaro u penziju nakon 2024. godine i da će ga zameniti nova limuzina na struju.

Ostaje nam još nešto više od godinu dana da uživamo u automobilu koji je svakako obeležio američku industriju proizvodnje četvorotočkaša tokom prethodnih nekoliko decenija.

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Super investicija – kupis 1000 Challengera, sacekas 2035 godinu a onda ih prodajes po visestrukoj ceni! 🙂