1. Home
  2. Prezentacije
  3. GMC Sierra EV je novi premijum pikap kamionet na struju
GMC Sierra EV je novi premijum pikap kamionet na struju
1

GMC Sierra EV je novi premijum pikap kamionet na struju

164
1
Podelite sa prijateljima:

General Motorsov komercijalni brend GMC se odjednom našao u centru pažnje čak i među onima ljubiteljima automobila koji ne žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Pomalo čudno, zar ne, pošto je GMC uglavnom nepoznat brend izvan Severne Amerike i po koje države s Bliskog istoka, ali je prošle godine isporučio preko pola miliona vozila, pa je samim tim veoma bitan za General Motors.

Ali nisu prodajni rezultati razlog zašto je svet odjednom primetio GMC, već njegov model Hummer. Debitovao je protekle godine s klasičnim stilom i električnim motorom od čak hiljadu konjskih snaga, a ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje svega tri sekunde.


GMC sada želi da nastavi tradiciju električnih pikap kamioneta s novim modelom Sierra EV. Ovo ime je veoma poznato preko bare, i Sierra čini oko polovinu prodaje brenda, a zasnovana je na modelu Chevrolet Silverado. Verzija GMC-a se može pohvaliti nešto boljom završnom izradom i s više opreme, i samim tim cilja na kupce sa dubokim džepom.

Novi EV prati strategiju već predstavljenog Silverada EV i jako malo je povezan sa standardnom Sierrom. Pritom, ne mislimo samo na mehaniku već i na stil, mada je generalna ideja ostala ista. To se posebno odnosi na „dnevne“ farove koji su uvek aktivirani tokom vožnje, dok su oni za osvetlenje postavljeni veoma nisko.

GMC se odlučio za ovaj potez iz razloga što se mnogi žale da moderno LED osvetlenje sa pikap kamionetima „zaslepljuje“ one koji voze ispred njih. Sierra će biti dostupna samo u jednoj konfiguraciji i to sa četvoro vrata i dužinom prikolice (tovarnog sanduka) od 1,7 metara.

Ono što takođe izdvaja Sierru od konkurencije, jeste mogućnost da se centralni deo vozila, koji se nalazi između kabine i prikolice, otvori, a sedišta spuste, čime se dobija još veći tovarni prostor u onim situacijama kada je zaista potreban. General Motors je bio prvi koji je ponudio tako nešto još pre nekoliko decenija na modelu Chevrolet Avalanche, a trend se očigledno sada vraća.


Ono što nas ipak najviše zanima jeste mehanika. Ovaj pikap pokreću dva električna motora za ukupno 754 konjske snage i 1.064 Nm obrtnog momenta, što bi trebalo da bude dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 4,5 sekundi.

Nismo sigurni da li će on biti jedina opcija pošto je za sada debitovalo samo takozvana konfiguracija Edition 1. Ona je „napucana opremom“ i nosi cenovnu etiketu od 108.695 američkih dolara dok bi standardni model trebalo da bude dvostruko jeftiniji, ali takva cena će može uslediti i sa slabijim motorom.

Kamionet bi trebalo biti u stanju da prevali oko 640 kilometara s jednim punjenjem baterije zapremine 200 kWh. Na brzim punjačima od 350 kW je moguće dobiti vožnju od 160 kilometara za samo desetak minuta. GMC ne preporučuje vuču prikolice težu od četiri tone kao ni nosivost tereta u prikolici težoj od 650 kilograma.

Kompanija je poznajmila i neke detalje od Forda, kao recimo broj utičnica u kabini i prikolici, s idejom da olakša posao svima onima koji koriste svoj kamionet striktno za obavljanje težih poslova. Ima ih čak deset i pikap je u stanju da pruži osvetlenje u kući u trajanju od čak tri sedmice. Spomenućemo da je enterijer sigurno najluksuzniji ikada viđen u nekom vozilu ove kategorije. Primera radi, drvo i metal su „pravi“, to jest nisu jeftiniji materijali napravljeni tako da izgledaju kao skuplji. Monitor je čak 16,8-inčni i jedan od najvećih u industriji.


GMC već sada prima narudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima do 2024. godine.

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ukoliknse bude dalje razvijala ova priča o ultra jakim električnim vozilima, mislim da će najveću korist izvući kiropraktičari i ortopedi. Zamisli samo koliko će se sretati sa slomljenim iščašenim vratovima i nagnječenim pršljenovima, a vozila čitava, nije bilo udesa… 😉😂🤣