1. Home
  2. Prezentacije
  3. Tajvanski Foxtron predstavio tri nova električna modela
Tajvanski Foxtron predstavio tri nova električna modela
0

Tajvanski Foxtron predstavio tri nova električna modela

147
0
Podelite sa prijateljima:

Foxtron je zajednički brend dve tajvanske kompanije. Pre dve godine osnovali su ga najveći svetski ugovorni proizvođač elektronike (uključujući I opremu Apple) HonHai, poznatiji pod robnom markom Foxconn, i automobilska kompanija Yulon Motor, koja već ima svoj brend Luxgen (ovi automobili su čak i prodavani u Rusiji, ali nisu opstali).

Prošle jeseni, zajedničko preduzeće Foxtron Vehicle Technologies predstavilo je svoje prve razvojne projekte, ali tokom prošle godine samo je električni autobus Foxtron Model T ugledao svetlo dana. Međutim, posao je u toku – i sada je Foxtron održao još jednu veliku prezentaciju.

Najvažnije je da će serijska proizvodnja prvog modela putničkog automobila početi do kraja ove godine. Reč je o krosoveru Foxtron Model C, koji je pre godinu dana prikazan kao konceptni automobil, a sada u potpuno serijskoj formi. U automobilu sa sedam sedišta dužine 4,6 m, plastika karoserije se promenila, pojavile su se uobičajene ručke na vratima i druga oprema za osvetljenje.

Krosover ima dva elektromotora snage 460 konjskih snaga, autonomija sa jednim punjenjem dostiže 700 km, a vreme ubrzanja do „stotke“ je 3,8 sekundi. Iako su ovo svi objavljeni podaci, detalji će se pojaviti na startu prodaje, koji je zakazan za početak sledeće godine. Prvo tržište za krosover biće rodni Tajvan, a tamo će se ovi automobili prodavati pod imenom Luxgen n7, iako se razlike u odnosu na Model C svode na ambleme i natpisne pločice. Onlajn porudžbine su već otvorene, a u prva dva dana Luxgen je prihvatio više od 15.000 porudžbina.

Prošlogodišnji sedan Foxtron Model E ovog puta nije prikazan, ali su debitovala još dva električna vozila. Prvi je kompaktni hečbek Foxtron Model B, koji će igrati u istoj ligi kao i električni automobil Volkswagen ID.3. Dužina mašine – 4.300 mm, širina – 1.865 mm, visina – 1.530 mm. Za izgled se pobrinula italijanska Pininfarina.

Model B ima tehnologiju diodnog matričnog osvetljenja, pa čak i pozadi: svetla mogu da prikazuju nivo baterije ili različite ikone da obaveste pešake i druge vozače. Koeficijent aerodinamičkog otpora je 0,26, za šta se koristi nekoliko trikova: kamere umesto retrovizora, uvlačne ručke na vratima ili usisnik vazduha u prednjoj maski.

Unutra se nalazi veliki „TV“ u sredini prednjeg panela (15,6 inča), a HonHai sam priprema sav softver. Ne postoji zasebna instrument tabla, postoji samo minijaturni displej za kontrolne lampice na stubu upravljača. Plus, dva ekrana sa strane, koji emituju sliku sa bočnih kamera za pogled unazad. Najavljen je i kompletan set elektronskih asistenata.

Foxtron Model B je izgrađen na istoj modularnoj platformi MIH (Mobility in Harmony) kao i model C. Međuosovinsko rastojanje je 2.800 mm, ali je ugrađen samo jedan elektromotor od 230 „konja“. Deklarisani domet je 450 km, vreme ubrzanja do 100 km/h je 6,6 sekundi. Serijska proizvodnja ovakvih hečbekova trebalo bi da počne sledeće godine, mada će ovaj automobil verovatno biti i pojednostavljen.

A druga novina je pikap Model V, a ukrašen je logotipima i natpisnim pločicama matičnog brenda Foxconn. Ovaj električni automobil je dizajniran nezavisno, bez uključivanja dizajnera trećih strana. Pikap je po veličini blizak modelima kao što su Ford Ranger ili Toyota Hilux, međuosovinsko rastojanje je 3.220 mm. Takođe ima kamere umesto retrovizora i kvake na vratima na uvlačenje, a u kabini su četiri ekrana.

Foxconn Model V ima tovarni prostor dužine 1,5 m, može ukrcati jednu tonu tereta i povući prikolicu tešku tri tone. Autonomija sa jednim punjenjem je 420 km, ali ostale karakteristike su i dalje nepoznate. Još uvek nije objavljen datum početka proizvodnje.

Glavna proizvodna baza Foxtrona nalazi se na Tajvanu, u Yulonovoj fabrici. Ali paralelno, priprema se proizvodnja električnih vozila na Tajlandu i u Sjedinjenim Državama. U Americi je uključena bivša fabrika General Motorsa, koja je prvo prodata startupu Lordstown Motors i preprodata prošlog proleća za 230 miliona dolara Foxconnu.

Prema planu, električna vozila Foxtron, Lordstown i Fisker proizvodiće se na jednom mestu. U toku su i pregovori o organizaciji proizvodnje sa Indijom i Indonezijom. Foxtron takođe razvija napredne baterije solid-state, odnosno baterije u čvrstom agregatnom stanju.

AutoRepublika

(147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments