1. Home
  2. Održavanje
  3. BMW radi na razvoju zaštitnog filma za farbu koja upozorava na ogrebotine
BMW radi na razvoju zaštitnog filma za farbu koja upozorava na ogrebotine
9

BMW radi na razvoju zaštitnog filma za farbu koja upozorava na ogrebotine

363
9
Podelite sa prijateljima:

Svakom vozaču se desilo da primeti neku ogrebotinu na automobilu za koju ne zna kada se desila. To može biti frustrirajuće. Čini se da je BMW prepoznao taj problem. Proizvođač automobila želi da patentira sistem koji se sastoji od zaštitnog filma koji se primenjuje na vozilo, slično zaštitnom filmu za farbu, praćen elektronikom koja omogućava automobilu da otkrije ogrebotinu i upozori vozača.

Patentna literatura ukazuje da sistem potiče iz Kine, gde stariji gradovi nemaju putnu ili parking infrastrukturu koja bi podržala sve veći broj automobila u zemlji. Zbog toga se parkiranje i vožnja često obavljaju u veoma tesnim uslovima, što često dovodi do ogrebotina automobila, a da vlasnici to ne primete. Kao takvi, oni nisu u stanju da urade ništa po tom pitanju.

BMW-ova ideja je da koristi „kožu osetljivu na ogrebotine“ za otkrivanje ogrebotina. Film bi bio provodljiv, što znači da bi kada se probuši ili izbrusi mogao da otkrije promenu struje. Ovo bi zauzvrat upozorilo vozača da je vozilo izgrebano. Takođe bi moglo da omogući snimanje okoline vozila kada se otkrije ogrebotina kako bi se utvrdio počinilac — pod pretpostavkom da nije neživi predmet.

Način na koji sistem upozorava vozača varira, prema patentnim dokumentima. Ako dođe do ogrebotine dok se automobil kreće, vozilo će to reći vozaču slušnim i vizuelnim signalima. Ako se to dogodi dok je vlasnik automobila van vozila, upozorenje se može poslati bežično, pretpostavlja se na njegov pametni telefon.

Nemački proizvođač automobila još uvek nije dobio ovaj patent. Čak i da jeste, patenti nisu uvek izjava o nameri proizvodnje. Moguće je da bi kompanija mogla da primi ovaj patent i da onda nikada ništa ne uradi sa njim. Međutim, s obzirom na to koliko vole pare, Bavarci bi mogli biti zainteresovani da naplaćuju vozačima da otkriju kada su im vozila ogrebana.

AutoRepublika

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I? Koliko EUR treba da košta kilometar vlastite vožnje da bismo shvatili da su tu istu potrebu naši očevi zadovoljavali u običnoj Ladi koji ja „puno troši“ za neuporedivo manji iznos? 😜

moron

“Ako dođe do ogrebotine dok se automobil kreće, vozilo će to reći vozaču slušnim i vizuelnim signalima…”

Ako smem da pitam, a gde se taj vozač BMW-a nalazi tokom vožnje i čime je on zaokupljen pa da neće ni čuti da je u vožnji došlo do nekog kontakta ( a sve to po razumevanju projektanta ovog tehničkog rešenja )?

TheStig

Dobro pitanje. Vjerovatno svim čulima skoncentrisan na multimediju od 40 incha 😆

Renault Terminator

Vozač je otišao u tri lijepe🤣…

Laki

🤣

Renault Terminator

Ovo ne razumijem…a i izgleda mi kao skupa stavka na automobilu.

BB

Pa u tome i jeste kvaka, štoti lak a košta triput više 😜

Renault Terminator

Pretpostavio sam da kako god okreneš…guzica je opet odpozadi.

s mile

Medijski i komercijalno se digne u nebesa, da platiš saznanje da je auto ogreban, da te upozorava, na ogrebotinu dok ne popraviš. A ogrebotina je sastavni deo posedovanja auta. Tako da, možda je bolje da nisi svestan ogrebotine,