1. Home
  2. Održavanje
  3. Koji su to motori sa najproblematičnijim turbo punjačima?
Koji su to motori sa najproblematičnijim turbo punjačima?
69

Koji su to motori sa najproblematičnijim turbo punjačima?

44.28K
69
Podelite sa prijateljima:

Vremenom je tehnologija proizvodnje automobila napredovala. Podsklopovi se stvaraju na efikasnije načine, i tu dolaze motori. Ali ponekad se mogu pojaviti problemi. Jedan od ovih problema može biti povezan sa turbo punjenjem.

Postoje slučajevi kada ove komponente mogu pokvariti. Bilo da je u pitanju nedostatak u dizajnu ili loše održavanje. Kako prenose 99Vehicles, motori pomenuti u narednim redovima važe za one sa najproblematičnijim turbinama.

Jedan od ovih motora je 2.0 TDI, šifra CFFB, montiran na Audiju Q5. Uzrok problema je povratna cev za ulje, tačnije zato što je veoma dugačka i prolazi kroz područje izduvnog kolektora. S obzirom na to da mu je dosta blizu, visoka temperatura tokom regeneracije oštećuje povratnu cev za ulje. Vremenom se istanji, a protok ulja potreban turbini se smanjuje.

Još jedan motor koji pati od problema sa turbinom je 1,6-litarski dizel motor koji se ugrađuje u Ford, Citroen ili Peugeot. Ima isti problem kao i onaj koji je ugrađen u Audi, ali ima i drugih. Zbog činjenice da filter čestica (DPF) često ne radi, on se začepljuje. Ovo će zapušiti izduvni sistem i pojačati pritiak u njemu. Taj pritisak će se prekinuti, pogađate, u turbini.

Nastavljamo spisak i vraćamo se u plot VW grupe, tačnije na 2.0 i 1.6 TDI motore koji ispunjavaju standard Euro 6. Zbog činjenice da turbine ovih motora imaju hlađenje antifrizom, hladnjak ulja se može pokvariti što momentalno dovodi do toga da ulje prodire u ceo sistem, uništavajući motor.

Takođe, 1.4 TDI Euro 6 motor pati od problema koji se manifestuje lomljenjem kontrolnog poklopca, što dovodi do kvara turbine.

Poslednji motor na listi je 2,2 litarski motor koji proizvodi Mazda. Mazdin twin-turbo dizel motor 2.2 pati od problema koji uzrokuje kvar male turbine. Poklopac koji usmerava pritisak sa male turbine na veliku otkazuje, mala turbina se preopterećuje i konačno podleže naprezanju.

Preporučujemo vam i da ako niste, pročitate, a ako jeste, podsetite se, korisničkog iskustva našeg Zvezdana sa BMW-om X5, koji je imao problema s jednom od turbina.

Takođe, pogledajte i video…

AutoRepublika

(44283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

69 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prvi put čujem da VW Euro 6 TDI motori imaju ovaj problem.

BB

A ja sam čuo od jednog čovjeka da taj motor, tj turbina, ima problema sa dihtungom koji propusti ulje u usis, i pošto je dizel faktički dobije gorivo (ulje) u cilindar, nekontrolisani over turing a pribtom troši ulje iz kartera, kad potroši, zariba… Da čuo od jednog čovjeka kojem su dva motora na dva različita auta (Oktavija i Golf) stradala na isti način u nekoliko mjeseci. Sreća pa nije bio automatik pa je glavu spasio. Jedan taj slučaj mu se desio kod preticanja, prvo pomislio „uh kako dobro vuče… “ A onda shvatio da ne mo’š da se zaustavi…

Neso

To je tačno i moj rodjak je imao golf 6 turbo i na autoputu mu se desilo otkazivanje baš isto kao što ste rekli.Sada ima Džip Nissan benzin plin i miran je.

BB

Srećom pa nije kupio Oktaviju iza toga kao junak moje priče 🤣😂

moron

Jednom pokrenut i radi skoro do beskonačnosti _ Pa, taj TDI je onda neki perpetuum mobile ?

Crni

Istini za volju, VW nema diesel motora koji zadovoljavaju Euro 6 normu. Zato su sad i presi na elekricne motore; prevara se teze uoci. Kad vec sami nisu znali da ga naprave mogli su kupiti od italijana ili francuza haha

Izmenjeno 1 godina pre od strane Crni
Zsphere

Ili talijani i francuzi nisu imali keša da plate reket pa ih nisu ni dirali. A i prodaja im je preko bare beznačajna. Jako je sumnjiva prica taj dizelgejt. Ako je tako jednostavno (jeftino) rjesenje kao reprogram softvera kako to da inzinjeri koji su bili u stanju da konstruisu i motor i softver to nisu znali.

Yankee

Ko je rekao da nisu znali?

Zsphere

Mislis da bi vw jedna od najvećih kompanija na svijetu svojim inzinjerima dala zadatak da naprave motor koji uz odgovarajući softver može da zadovolji ekološke uslove ali da ne stave odgovarajući softver nego neki neodgovarajući pa da lijepo isplate nekoliko milijardi odštete preko bare? A jos da se desi i da ih pri tome za istu stvar niko u evropi neće da tereti i da naplati lijepe parice?

BB

A možda software i nema veze… Za Sjeverne tokove nije bilo nikakvog suđenja pa ih raznesoše…. Jednostavno namjera da se sahrani Evropa…

Zsphere

I ja tako nekako mislim da tu nije sve čisto i da ekološke norme nemaju nikakve veze. To sam napisao jer se neki komentari i dalje posprdno odnose na vw i tu aferu

Yankee

Otkud ti to da ih niko u Evropi nije kaznio za istu stvar? Bukvalno u svakoj drzavi u kojoj su prodavali dizele su bili kaznjeni, ukljucujuci i u svojoj domacoj drzavi.

comment image

BB

Prepisivali po interciji 😉

Neso

Evo i Francuzi imaju problem sa turbo motorima.Nove Dacije sa trocilindričnim benzincima 0.9 i 1,0 Reno motorima sa turbo imaju poslije 2000 km problem sa turbinom.Samo 4 cilindra benzin plin.

Neso

Svaki auto kojem piše TDI.TDCI i Savi koji imaju T znači da su turbo i vremenom kom brže kom kasnije turbo otkaže ,a to nije jeftina popravka.Ja sam pristalica motora benzin plin ali bez turbine.

BB

Ali koji auto kupiti nov bez turbine? Fiat Tipo, Mazda, ne pada mi napamet da ima još koji…

moron

Imaš i neke ‘ibride da su bez turbine.
A od ne’ibrida imaš i Kia/Hyundai atmosfesrki 1,5 i 1,2. Pa i Daciju,jer Logan može da dodje i sa 1,0 SCe …
Tek, veliki je izbor motora bez „puhala“ i prihrane 😊

moron

A sad se setih da Hyundai još uvek ima i 1,6 MPI u „đipu“ Venue

TheStig

Kod nas imaš Elantru i Bayona.

Merkurac

Dodaj još na spisak i Corollu, benzinca 1.5

acc

3 cilindra atmo….1300 kg , 153 Nm @ 4800-5000 rpm….Bensedin x 2 pa vožnja.

TheStig

Hyundai Elantra

Sirće

Ima nas raznih. Ja bih pre potpisao ceo život GSP nego da vozim kola bez turbine ili s plinom. Bez turbine jedino preko 150 ks / 220 Nm..

BB

Može i čovjek da umre od srca, ali to nije razlog da se družim sa onima koji ga nemaju 😉

Miki

Svi znamo samo se pretvaramo da je vw najvece djub@e auto industrije

Crni

Ne znam cemu se pretvarati. Ne treba kupovati niti voziti taj shrot. BMW pravi aute da traju 5-7 godina, VW DSG traje „pouzdano“ do 150.000; Golf sve vise pocinje da lici na Daciju. Mercedes u kojem konzola u novoj E i S klasi shkripe kao da je volvo iz osamdesetih….zivot na staroj slavi.

TheStig

Da je to samo kod Mercedesa slucaj, nazalost svi njemci pate od tog. Ponajmanje bmw cini mi se. Ali sto je sramota za Audii, auuu. Prije par godina su imali apsolutno najbolji kcalitet sklapanja. Bukvalno se nista nije moglo cuti u npr audiju 6. Gledam video jedan maloprije. U dildomatu onom njihovom etron gt. Nisu poravnati paneli unutar, a audio sistem rastavlja panele na proste faktore. Strasno…

moron

“Još jedan motor koji pati od problema sa turbinom je 1,6-litarski dizel motor koji se ugrađuje u Ford, Citroen ili Peugeot.” Tu se misli na Euro 4 verziju tog motora ( 1,6 HDI/TDCi sa 16V). Imao sam ga ( iz 2009. ), a ni kod novog vlasnika do danas nikakvih problema, pa ni sa turbinom i ubedjen sam da su tim problemom pogodjeni samo primerci “iz inostranstva” gde je za taj motor nakon “lansiranja” inicijalni servisni interval bio 30.000 km, dok je on u Srbiji najpre jedno vreme bio 15 kkm, pa 10 kkm, a posle opet 15 kkm (… Pročitaj više »

BB

Jedan vozio drugi vozim i nema problema ali zamjena ulja uvijek na 10000 km. A i vožnja bez divljanja…

moron

Pa, zato ti i traje … Na takav način može i „milion klometara“.

BB

Nešto me kopkalo da se mijenja auto ali ova tvoja izjava mi je osto pala na pamet i po tome, sa ovom kilometražom i načinom upotrebe, ovaj auto može mene da sahrani… Šta me briga za elektrifikaciju, samo da se molim Bogu da bude dovoljno „dinosaurusovog soka“ 🤣😂

Mada, kako stvari stoje da ćemo soju morati da sijemo da bismo duže vozili 😜

mkm

Partner Pikap 1.6hdi 75KS 2011god, 160.000km bez nikakvih problema.

Renault Terminator

Nikada problema sa turbina nisam imao na autima koji su turbo imali.Twingo 1.5 dCi,Megane 3 ph2 1.2 TCe,BMW 520i F10,Clio 3 ph2 1.2 TCe,sestrin VelSatis 2.0 T.Šljakolo i šljaka dalje ok.

Renault Terminator

Ima ga ćale par mjeseci,za sada nema nikakvih problema.Taj motor je stari 1.2 16v od 75 konja gdje su samo ubacili turbo i navili ga na 101ks.On nema lanac kao npr. noviji 1.2 TCe (problematičniji) od 115ks.

Laki

Balkan ne voli čuti da „Wagen“ ima neki problem ili robujem predrasudama?

Bungi

Fordov 1.0 turbo ekobust je više godina nagrađivan kao najbolji mali motor u kategoriji.Na tržištu polovnih Fokusa, svaki koji se prodaje kao neispravan, ima upravo ovaj motor.

TheStig

Problem svih nagrada koje se dodjeljuje je jer se dodjeljuju za nove izume/tehnologije bez da ikoga interesuje koliko je to zapravo trajno tj dobro.

BB

Zato treba uzimati one što najgore prođu na testovima i nagradama 🤣😂

Renault Terminator

Renault😁

Neso

Mislim da se turbine moraju redovno čistiti kako nebi došlo do začepljenja i otkazivanja.Svi auto koji imaju turbo skupi su za održavanje.Više se turbo ugradjuke u dizel motore,a sad se i ugradjuju u benzince manje kubikaže kao što je slučaj sa Dacijom pa nakon 2000 km turbo počne pokazivati probleme.Što se tiče mene ja sam poklonik benzinca sa plinom bez turba.

Renault Terminator

Redovno mjenjaj ulje i filtere,ne gazi dok motor ne dostigne radnu temparaturu i posle duže vožnje (pogotovo ako forsiraš) ne gasi auto,nego ga ostavi u mestu da odšljaka 3min i nemaš brige.Tako se pravilno eksploatiše automobil sa turbinom,bio benzin,bio dizel.Ja sam koji post iznad napisao koliko je turbaša prošlo kroz moju avliju i prolaze još,nikada ni jedan nije imao problem sa turbom.

Laki

Tako je junače.

Kralj

Vozim Alfu 147 1.9 jtd, prešla 400 hiljada kilometara i nemam apsolutno nikakvih problema s turbom. Turbo zviždi i svi su mi rekli da je pri kraju ali da hoće uvijek tako biti pri kraju jer svi oni što su mi to rekli su za ovo vrijeme reparirali turbinu na svojim Passatima, Golfovima i Škodama.

Serbiko

Prosle godine sam kupio novu Hyundai Elantru 1.6 mpi, automatik, obican benzinski atmosferac, i mislim da sam napravio odlican potez! Dosta mi je vise turbina, DPF, ADBlua, skupih dizni, pumpi visokog pritiska i svega ostalog sto moze da mi zagorca zivot.

kikiriki

Onda ti je najbolje da se vratiš na jugo. Ali 45, jer nema zupčasti da ti zagorča zivot

Valon

Zato Samo Italanske Mašine Kako Na Primer Alfa Romeo Jtdm 👍

'79 DeVille

Konfuzan text to bola:

„Vremenom se istanji, a protok ulja potreban turbini se smanjuje.“

„Zbog činjenice da turbine ovih motora imaju hlađenje antifrizom, hladnjak ulja se može pokvariti što momentalno dovodi do toga da ulje prodire u ceo sistem, uništavajući motor.“

Denko

Pasat je njbolji automobil u svalom pogledu od drugog sv rata na ovamo.svi ostalo koji ga pluju jednostavno su ljubomorni sto ne mogu da ga imju

TheStig

Hahahahaha 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Ja bih prije rekao da to sebi govore oni kojo ga imaju jer ne mogu i nemaju za bolje mada ne znam opet sto jer danas je maltene sve bolje od passata 😂😁😆

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Vratio se Kola lol

Renault Terminator

Da mi ga džabe daju rekao bi ne hvala,rađe ću da se patim sa Bembarom🤣

DUDE

Dakle, samo Euro 5, klot-benzinac, pa sta nadjes.
Tako sam i mislio.

Renault Terminator

Kada je tema „odražavanje“…danas su na Bembaru legle nove 17-ce Michelin Alpin 6.Čuku sam našao,sad jedva čekam snijeg i led da se igram,da vidim kako se ponaša masa od 1600kg,zadnja vuča,vrhunska guma…
comment image

BB

Ako znaš voziti zadnju vuču, ponaša se super. Razlika starih i novig guma na običnom autu s prednjom vučom je možda 50% ali sa BMW i Opel Omega (BMW motor) je razlika nebo i zemlja 300%…
Sa Omegom na snijegu nisam mogao krenuti po ravnom sa starim gumm, stavio nove, uz ogroman uspon uzišao bez problema. BMW 525 tds, nismo mogli ići 20 km/h autoputem po bljuzgi, stavili nove, ode bez problema …

Renault Terminator

Vozim kamione i autobuse cijeli život,zadnja vuča.Auto sam vozio par puta sa zadnjom vučom (dok nisam kupio F10) ali nikada po snijegu.

BB

A ja naučio se voziti na Ladi, ih kada dođe snijeg išla je svakako samo ne ravno, ali uvijek pod kontrolom… Isto tako po makadamu, taman je imala snage da se može žestoko voziti kroz makadamske krivine sa punom kontrolom, a ogibljenje stvoreno za makadam. Te reakcije su mi kasnije na Omegi B spasile život, počeo iznenada snijeg, počela sa proklizuje prema Vrbasu, ali lagano kočenje i oduzimanje volana sa blagim doziranjem gasa je spasilo stvar 😉

Laki

Na E65 nikakvih problema na snijegu sa novim zimskim gumama a bilo je i Romanije dosta. Pun rezervoar od 90 litara još ako neko sjedi pozadi ide kao po suvom. Malo lošije ako je „bljuzga“ kao što BB reče ali za verziranog vozača neće biti dramatično.

Renault Terminator

Onda bi F10 trebao da bude još bolji.

Laki

Iz mog iskustva 7 ica je uvijek stabilnija a razlog je težina ništa drugo.

Renault Terminator

U pravu si.

Renault Terminator

Po tvom iskustvu razlika između prednje vuče i zadnje po snijegu je ogromna ako oba pogona imaju lošu gumu,bolje će se pokazati prednja vuča nego zadnja.E sad, šta igra veću ulogu pa gumu čini lošiju,starost ili istrošena šara na njoj?Ja mislim prije starost ali ne mogu to sa ničim da dokažem,prosto mislim tako.

Laki

Stara guma ne radi posao kako treba.

BB

Ćelestonke ili Dotrajalke, pitanje je sad 😜

Laki

🤣

Renault Terminator

😂

moron

Čestitke !

Renault Terminator

Spasiba drug.🍻

Robi

A koji nisu problematicni? Kupi se turbo, jos gore dizel, mnogi sa njim imaju 70% voznje po gradu,a to nije za to….i onda se cena ustede za gorivo,nabije na remont turba i kojecega sto crkava. Turbo je za voznju regionalnim i autoputevima i onda nema boljki. I samo pravo i kvalitetno ulje,to pod br.1.