1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Zašto je važno da svaki vozač zna tačku ključanja motornog ulja?
Zašto je važno da svaki vozač zna tačku ključanja motornog ulja?

Zašto je važno da svaki vozač zna tačku ključanja motornog ulja?

3.33K
15
Podelite sa prijateljima:

Obični, svakodnevni vozači ni nemaju ideju na kojoj temperaturi počinje da se greje motorno ulje koje služi u njihovom automobilu. A ovo jeste bitna informacija, posebno zato što pod posebnim okolnostima, lubrikant može početi da gubi zaštitna svojstva, a što bi moglo dovesti do ozbiljnih konsekvenci za agregat. Da pokušamo da razumemo kako se dolazi do neželjene situacije i šta se dešava kada se to dogodi.

Temperature koje ulje u motoru u proseku dostiže se nalaze u intervalu od 90 do 105 stepeni na Celzijusovoj skali. Eventualne devijacije u odnosu na ovu uobičajenu normu mogu doneti neprijatne posledice za agregat. U isto vreme, sporo zagrevanje ulja, kao i niža temperatura istog, po pravilu su situacije s manje opasnosti po zdravlje pogonske jedinice, u odnosu na dijametralno suprotnu situaciju.

Svakidašnja okolnost je da se tačka ključanja motornog ulja označava na posudi u kojoj je ulje zapakovano, a obično su to plastične kante ili kantice. Proizvođač je obavezan da naznači tu informaciju jer svaka supstanca ima svoju tačku zapaljenja. Međutim, ukoliko ulje poseduje aditive boljeg kvaliteta, utoliko je manja mogućnost da će motorno ulje lako izneveriti potrebe za koje je stvoreno.

Kada se kaže, ili kada negde pročitate da je „ulje prokuvalo“ to zapravo znači da je počelo da peni, proizvodi mehuriće. Takav sled okolnosti dovodi do specifične formacije ulja koja se meša s ostacima i nečistoćama koji su već u motoru i začepljuje praznine između komponenti, a takođe se i zadržava u uljnim kanalima. Dodatno, tada mazivo više nije u stanju da obavlja zaštitnu funkciju. A samo mazivo više nije u stanju da obavlja zaštitne funkcije. Tako se pojavljuju ogrebotine na motoru, a u najgorem slučaju mazivo se pretvara u crnu kašu i agregat se neminovno kvari.

Vozači su otkrili da opasna zona u smislu (pre)visoke temperature motornog ulja počinje u području kartera nakon 150 stepeni Celzijusa, u zoni karika tek što ulje prestigne 230 stepeni, a u glavi cilindra, proces kreće na 310 Celzijusovih stepeni.

Deluje da nema previše razloga za bojazan, posebno zato što proizvođači motornih ulja indikuju da je tačka ključanja motornog ulja negde između 230 i 240 stepeni Celzijusa. Međutim, u stvarnom životu te cifre mogu biti osetno niže, već u zoni između 150 i 190 stepeni! To najpre zavisi od stanja motora i same konstrukcije istog. Ako pogonska jedinica računa na sistem natpunjenja, a pride i vrela izduvna cev prolazi u blizini kartera, onda je pregrevanje više verovatno i lakše dostižno. A ako se takođe i iskazala težnja za uštedom pri izboru motornog ulja, eto problema u najavi.

Zamislite sve, samo ne nesvakidašnju situaciju, u kojoj ste zaglavljeni u saobraćajnom špicu. Tu se motor lako pregreva“, a kaša brzo gubi zaštitna svojstva. Muka se lako prepozna ako imate uši koje raspoznaju zvuke ključanja. Zaista ih je teško pomešati s bilo kojim drugim zvukom, a pride se kao još jedan dokaz zapaža prisustvo crnog dima iz auspuha.

Naravoučenije za vozače jeste da ne štede na motornom ulju i da pri svakoj zameni ulja „isperu motor“. Na taj način se izbegava pregrevanje i produžava život „gvozdenog konja“.

AutoRepublika

(3329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Meni na F10 temp.ulja ide od 105 do 120C,zavisi od mnogo faktora.120C je držao kada je spoljna temparatura bila 38C,pržio ga 160km/h na autoputu,klima radi..interesantno kada sam stao na pumpu,ostavio ga nekoliko minuta da radi,on je spustio temp.ulja na 105-110C.
Npr.na bočici za anrifriz piše da ključa na 140C.

BB

Ne razumijem zašto je saobraćajna špica opasna po pregrijevanje ulja… Jeste da je protok vazduha koji hladi motor manji, ali opterećenje je daleko manje, pogoni samo sebe i klimu…
Najopasnije je kada izađe na prebrz autoput pa onda stane na kafu naglo…

Poštovanje ograničenja blagotvorno utiče na izdržljivost motora 😜

TheStig

Iz istog razloga zašto je habanje motora veće u gradskoj vožnji nego na otvorenom putu. 😀

„Poštovanje ograničenja blagotvorno utiče na izdržljivost motora“.

A još više često vozanje da nerazrađen motor ne stoji u garaži 😀

BB

Ali u garaži ne kuva ulje… 😀

TheStig

Ne kuva, ali rđa motor, a i ulje propada 😀

Laki

Tako je junače,vozilo treba da se vozi.

BB

Upali se svake sedmice, tek toliko da se cilindri podmažu 😜

Roki

Da prokuva ulje ?? Ko je ovo smislio?

'79 DeVille

Lose prevedeno. Prvo, mehurici u ulju se stvaraju mehanicki, muckanjem, narocito ako se previse naspe, koriscenjem pogresnog ulja, itd. – vidi listu ispod, prevedi na Google ko ne razume: „The causes of motor oil foaming are many. The most common include: Water contamination Solids contamination Depleted defoamant (possibly due to the use of excessively fine filtration and electrostatic separation technologies) Mechanical issues (causing excessive aeration of the fluid) Overfilling of the sump with splash- and bath-lubricated compartments Cross contamination of the fluid with the wrong lubricant Contamination of the fluid with grease Too much defoamant additive, either by incorrect formulation… Pročitaj više »

Matori

Koliko automobila uopšte ima merač temperature ulja?

moron

Ne razumem kako da ovo u praksi primenim … Pošto nemam indikator za temperaturu ulja, gde u vožnji treba da „turim toplomer“ ?
U karter (da proverim da nije prešlo 150 stepeni Celzijusa ), „u zonu karika“ ( gde ne sme da predje 230 stepeni ) ili „u glavi cilindra“ ( da ga tu držim ispod 310 stepeni ) ?

A, šta je sa temperaturom kočionog ulja ?

Renault Terminator

Drug,moraš se riješavati Francuza i Japanjerosa i preći na Bembaru,tamo na istrument tabli imaš indikator za temp.ulja u motoru i nemaš problema🙂.

Renault Terminator

E znaš šta,prođe mi neka misao kroz ovo malo sive mase što imam u glavi,reko,zamisli Acu koji ovde na blogu važi za dosta opreznog i rezervisanog člana,bar ja tako stičem utisak čitajući tvoje pisanije o automobilima a i o nekim drugim temama kojih se ti veoma rijetko ili skoro nikako dotičeš ovde…da kupi Bembaru 3,5,X3,X5…nebitno (prije bi ti neki čardak BMW nego klasiku😁) sa 200 ili više ks ispod haube.Živo me zanima kako bi se ti srodio sa tim,šta bi hvalio,šta bi prebacivao,na šta bi se žalio,šta bi ti smetalo,nerviralo (cijenu vozila u to ne računam).Kako bi to vozio…

moron

Kako bih vozio?
Pa, samo u rikverc 🙂

Renault Terminator

🤣🍻