1. Home
  2. Održavanje
  3. Iz kog neočekivanog razloga farovi svetle slabije, a poliranje nije rešenje?
Iz kog neočekivanog razloga farovi svetle slabije, a poliranje nije rešenje?

Iz kog neočekivanog razloga farovi svetle slabije, a poliranje nije rešenje?

12.16K
10
Podelite sa prijateljima:

…I bi svetlost

Kako svetla kratkih svetla učiniti svetlijim bez poliranja i zamene sijalica je nešto što se većina nas vrlo često pitala. Ovo posebno važi za vozila kojima je godina u krštenici “osamdeset-i-neka”.

Nije tajna da standardni farovi mnogih automobila ne osvetljavaju put tako jako koliko bi nama trebalo, ili koliko bismo mi želeli ili pak u onoj meri na koju smo navikli tokom ranijih godina. A, vremenom bez greške optika farova postaje sve slabija. Ovo nije stvar samo ogrebotina na spoljnoj strani sočiva. Da probamo da vidimo šta i kako možemo učiniti da bismo dobili farove svetlijim i bez značajnijeg mešanja u samu strukturu fara.

Videći da farovi vrlo slabo osvetljavaju put, mnogi vlasnici automobila počinju da poliraju “staklo”, a u stvari plastiku prednjih svetlosnih grupacija. Ovo može samo dodatno da pogorša situaciju, jer se broj ogrebotina u stvari poliranjem povećava.

Ono što je takođe “popularno” rešenje, jeste ugradnja, recimo, jače lampe sa užarenom niti od one koja je propisana. Važno je napomenuti da će ovakvo rešenje, ako na primer umesto sijalice sa užarenom niti H4 55W, ubacite onu s oznakom H4 100W, dovesti do veće jačine struje kroz ožičenje vašeg automobila.

Ovo ponovo stvara idealnu klimu za propadanje izolacije, provodnika i kontakta, koji su svoj posao pošteno radili već možda i trideset godina. Ako vozač poruči, na primer, nestandardne LED lampe, onda se suočava s puno drugih problema i eventualnom velikom kaznom. Da, dobićete manje strujno opterećenje ali zaslepljivanje drugih učesnika u saobraćaju i eventualna kazna će vrlo lako dovesti do toga da se zapitate šta vam je to trebalo.

Činjenica je da, što je starost ožičenja veća, veći gubitak napona sistem daje. Ne zaboravimo da su uz to i kontakti dobro oksidirali. Prema tome, prvo bi valjalo očistiti okside, a zatim uzeti voltmetar i izmeriti napon na bateriji (sa uključenim motorom). Zatim izmerite napon na sijalicama.

Vrlo često se ispostavlja da je napon akumulatora 14,2 V, dok na faru merimo manje od 11 V. Za to vreme proizvođači sijalica obično se oslanjaju (računaju) na napon od 13,5 V.

Evo vašeg odgovora. Da bi standardni farovi svetleli jače, potrebno je da promenite ožičenje. Ali sređivanje žica starog automobila dug je i nezahvalan zadatak. Stoga, svako ko se razume u električnu energiju, a voljan je da se isprlja i počupa pola stvari iz motornog prostora, uz nešto truda može kupiti gotov komplet na tržištu automobila, kao što je relejni blok sa ožičenjem.

Takvo rešenje u velikoj meri olakšava gužvu ispod haube. S druge strane ako ste još vičniji lemljenju nego rasturanju, možete izbaciti loše delove a dodati nove provodnike koje ćete sami nabaviti. Naravno, oni koji se ne razumeju toliko ili ne žele da se toliko upliću u problematiku mogu se obratiti serviserima.

Inače, mnogi proizvođači automobila, kod novijih modela automobila želeći da produže životni vek optike farova smanjuju napon na sijalicama pomoću posebnih regulatora napona. Prednost ovog rešenja je što se napon može po želji programski povećati, ali za to je potreban zvaničan softver proizvođača. Jednostavna operacija reprogramiranja trajaće oko pet minuta a farovi će svetleti jače.

AutoRepublika

(12158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel

Prvo, nije tacno da poliranje stvara ogrebotine. Da je tako niko automobile ne bi polirao… A drugo, u instalacijama za automobile se ne koristi lemljenje nego krimpovanje, odnosno zakivanje..

Bungi

Ovo što ti kažeš je tačno.Poliranje vraća bistrinu plastici fara, bolja prozirnost,jača svjetlost.Samo poliranje fara nije dovoljno, nakon toga ga treba lakirati namjenskim prozirnim lakom sa UV zaštitom inače se mutni talog veoma brzo vraća.

Mad Max

Druže, da izvineš ti si se nalupetao, ali baš. Krimpuju se mrežni i informacioni kablovi, PTT instalacije ali ne auto inatalacija. „Zakivanje“, to ti verovatno u snovima nagađaš šta je to. Instalacije na automobilu se buksnuju, navezju i letuju, ugrađuju se ili menjaju konetori. Kad farovi dođu na poliranje, to je piši propalo, to jeste šminka za prodaju. Farovi se mašinski ne poliraju bez potrebe, jer je to štetno. Ne bi ti objašnjavao, što je štetno jer ne bi ukapirao. Ali zato znaj da poliranje ne može da ogodini, a razmisli zašto. Što se tiče teksta, malo sam skeptik, to… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
BB

Malo ljepšeg riječnika ne bi falilo. Očigledno da je problem terminološke prirode, pa se „crimp“ može različito prevoditi, ‘ajde neka bude presovanje… Mislim da je mislio na ovo https://www.elektropartner.hr/elektronski-proizvodi/proizvodi-alati/alati-za-krimpanje
s tim radimo svaki dan…

Petar

Tzv. Krimpovanje stvara problem:pregrejavanje i oslabljenje kontakta,oksidacija pa cak i samozapaljenje inatalacije. Lemljenje il letovanje kontakta ili spoja prava stvar ti. Problem trajno resen.

Srđan

A starenje ogledala?

Joseph

Prije da se zaprlja ili mehanički ošteti.

Interceptor

Automobili osamdeset i neke nisu imali plasticne providne obloge,nego su imali staklo,bas staklo. Nijedan automobil star 30 i kusur godina nije imao plasticne farove. Danas se pravi sve plasticno,samo da bude je ftino za proizvođača,a kupca ko šiša . Kad bi rasturio auto tezine 1500 kila mozda bi imao 400 kila lima.malo motor i menjac,trapovi,felne i mozda izbije na 800 kg. Ostalo plastika,prozori,sunđeri. Bruka !

Joseph

Prvi put čujem za ovo sa Voltažom ali drži vodu. Mislim da najviše problema stvori oksidiranje (sunce+zrak) laka na farovima (požuti naročito gornji dio fara) ili ne postavljanje kvalitetnih sjelica. Stručno poliranje može ukloniti žuti sloj laka al najbolje je prelakirati bezbojnim LAKOM ZA PLASTIKU, masu ih radi običnim lakom pa obet brzo popuca. Također se može desiti da svjetlo rosi ili da je napuklo negdje pa ulazi i prljavština. Svakako valja provjeriti i koliko je Volti na sjelici pod opeterećenjem! Također preporučam par puta godišnje staviti tvrdi vosak kako na farove za zaštitu od oksidiranja tako i na cijelo… Pročitaj više »