1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prvi javni nastup modela Alpine A110 R
Prvi javni nastup modela Alpine A110 R

Prvi javni nastup modela Alpine A110 R

344
2
Podelite sa prijateljima:

Sajam automobila u Parizu prilika je da Alpine predstavi javnosti svoj najoštriji model, u ovom slučaju A110 R, koji je čist trkač na stazi. Daleko radikalniji od ostalih verzija, barem ako izuzmemo veoma ekskluzivnu verziju Fernando Alonso ograničenu na 32 komada.

Veoma izdašna upotreba ugljenika, potpuno redizajnirana aerodinamika, radikalnija unutrašnjost i nova ponuđena boja, Blue Racing Mat, koju deli sa Formulom 1 A522. Ova R verzija je impresivna. Niži i vizuelno širi, ovaj A110 izgleda kao da je izašao iz šampionata za putovanja, neka vrsta neobeleženog GT4. Ipak, ova verzija je bila dizajnirana za one koji su želeli intenzivniju upotrebu na stazi uz legalnu upotrebu na javnim drumovima.

Tehnička poboljšanja napravljena na već veoma efikasnom A110 S počinju, naravno, smanjenjem mase.

 

Na prvi pogled, ovaj A110 R „deluje“ lakšim. I sa dobrim razlogom, ugljenik je sveprisutan i veoma upadljiv. Veoma impozantna prednja hauba daje karakter licu, ali takođe poboljšava maksimalnu brzinu i doprinosi aerodinamičkoj optimizaciji. Naplaci od ugljeničnih vlakana su posebno razvijeni za ovaj A110 R.

Razrađeniji napred, obezbeđuju bolje hlađenje kočnica. Oni zadnji, aerodinamičniji, omogućavaju bolju kontrolu otpora. Zadnje staklo je takođe zamenjeno velikim komadom od ugljeničnih vlakana.

Samo felne su uštedele više od 12 kg. Ostaje da će biti potreban dobro snabdeven novčanik da biste se usudili da ih koristite na putu i ​​na stazi, jer bi i najmanji udarac mogao dovesti do skupih popravki. Ukupno, ova verzija R bi uspela da uštedi 34 kg na vagi u poređenju sa A110 S iste snage. Vrednost koja može izgledati mala, ali cilj je pre svega da se snizi težište.

Alpine A110 R je proveo dosta vremena u aerotunelu sa alatima koji su napredni kao oni koji se koriste u Formuli 1. Cilj je da se pronađe optimalan odnos između aerodinamičke podrške i otpora. Ravno podvozje, redizajniran, proširen i produžen difuzor, bočni poklopci, aerodinamične ruke vešanja – A110 R nasleđuje najbolje u ovoj oblasti. Pozadi, krilo je isto kao što se koristi za aero komplet kod A110 S. Ali se nalazi na različitim jarbolima, manje je nagnuto, sa manjim napadnim uglom.

Poboljšanja su takođe uticala na šasiju, spuštenu za 10 mm za tu priliku (u poređenju sa A110 S). Takođe može da se ide na dodatnih 10 mm zahvaljujući podesivim amortizerima.

Što se mehanike tiče, isti je motor kao kod Alpine A110 S, odnosno 1,8-litarska jedinica od 300 „konja“ (ovde odnos snage i težine pada na 3,6 kg/KS). I dalje razvija 340 Nm obrtnog momenta pri 2.400 o/min. S druge strane, ovaj A110 R ubrzava brže sa 0 do 100 km/h postignutim za 3,9 sekundi (umesto 4,2). Maksimalna brzina je 285 km/h.

Sve ove modifikacije su veoma skupe – 105.000 evra, odnosno 32.500 evra više od S. Toliko otprilike košta i Porsche Cayman GT4, koji je naravno teži, ali opremljen je sa šest atmosferskih cilindara i 420 „grla“.

Ali ako želite još više, Alpine ide još dalje sa ograničenom serijom Fernando Alonso (32 primerka), još savršenijom i koja košta 148.000 evra.

AutoRepublika

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Uz Clio,jedino što nešto vrijedi a da se još proizvodi u Renaultu.Spala knjiga na dva slova,tuga šta su napravili od Renaulta.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
BB

Na ovoj drugoj slici ja sam mislio da ke policijski (sa onom zastavom iznad kao svetla) 😂🤣😂🤣